Rozumíme penězům - tentokráte o Vánocích


21. 12. 2012  17:34     Lucie Horáčková     komentáře (0)

Předvánoční čas je pro většinu z nás dobou spěchu a stresu, bez ohledu na to, jak moc bychom si přáli strávit ho v klidu. Je třeba myslet na tolik věcí – a mezi ně se počítají i rodinné finance.





PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Pan Hájek už odmala miloval knihy. Nikoho tedy nepřekvapilo, když si hned na počátku devadesátých let otevřel na náměstí v okresním městě knihkupectví. Sebe i svoji rodinu tak uživit dokázal a vlastně byl velmi spokojený – až na to, že vždycky ke konci roku musel hodně počítat.

„Knížky nejsou rohlíky,“ vysvětloval pan Hájek. „Lidé je kupují jen občas. Něco prodám před prázdninami dětem  za vysvědčení, něco v září se začátkem školního roku. Ale prosinec, ten u nás dělá skoro tři čtvrtiny celoročních tržeb.“

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2012

.

A proto si pan Hájek vypracoval osobitou finanční strategii. Celoročně platil pouze nájem obchodu a běžné výdaje rodiny. A v prosinci pak čekal až do posledního okamžiku – a pak najednou rozeslal z účtu peníze na všechny strany a zaplatil povinné ručení, stavební spoření pro obě děti, životní pojistku a penzijní připojištění pro sebe i pro manželku.

„Posílat peníze každý měsíc by pro naši rodinu byla velká zátěž. Ke konci roku ale dám pokaždé dohromady tolik peněz, že můžu všechno vyřešit najednou a bez starostí. Pokaždé si jenom musím pamatovat, co všechno musím zaplatit, a taky nesmím promeškat termín, jinak by mě to stálo ještě hodně navíc. Je to trochu stresující, ale já už jsem po letech zvyklý.“

.

Pan Hájek, i když není příliš prakticky založený, už dobře ví, co všechno si musí pohlídat. Samozřejmě už se mu někdy stalo, že něco zaplatit zapomněl, a pak ho to mrzelo. Víte to ale i vy?

RADY PANA ERPÉČKA

Blíží se konec roku, a s ním přichází vhodná chvíle na to, abyste si udělali pořádek i ve svých účtech a platbách.

Spoříte si na penzi, platíte žívotní pojištění, máte uzavřenou smlouvu o stavebním spoření? Pak s koncem roku zbystřete. Chcete-li si v případě prvních dvou produktů uplatnit daňový bonus a svoje peníze zhodnotit, je nutné, aby byly na správných účtech ještě před koncem roku. Stejně tak i u stavebního spoření dohlédněte na to, abyste neprošvihli Silvestra, jinak se vám platba připíše na účet až v novém roce a tím se zbytečně připravíte o příspěvek od státu.

Chcete si být jisti, že vaše peníze dorazí včas? Převod prostředků v rámci jedné banky je obvykle hotov během jednoho dne, v případě odlišných bankovních ústavů je pak potřeba počítat se třemi pracovními dny. Jelikož letos se vánoční svátky – a tedy i dny „bankovního klidu“ protáhnou až do středy, nejlépe uděláte, vyřídíte-li veškeré nutné transakce už v pátek, ještě než vyrazíte na poslední nákupy.

.

PODÍVEJTE SE TAKÉ NA NAVIGÁTOR BEZPEČNÉHO ÚVĚRU

.

A když už budete v placení, překontrolujte si ještě i pravidelné platby. Mnozí lidé totiž nastavují trvalé příkazy tak, že jim se změnou letopočtu skončí jejich platnost. Raději se přesvědčte, že i po Novém roce budou dál platby odcházet tam, kam mají, a to v patřičné částce.

Komentář Petra Gapka:

Zkontrolovat byste měli nejen to, jestli Vám s koncem roku nepřestanou odcházet trvalé příkazy, ale například i to, jestli se od Nového roku nezmění jejich výše. Typicky se to děje u zálohových plateb na energie či bydlení obecně, tzn. náklady, které se pravidelně mění. A ti z vás, kteří využívají dálnice, by neměli zapomenout na dálniční známku. Pěkné Vánoce!



Rozumíme penězům - tentokráte o Vánocích

Diskutovat (0)