Rozumíme penězům - životní pojištění


07. 11. 2012  13:50     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Pan Erpéčko: Životní pojištění je produkt, který finanční poradci prodávají velmi rádi – provize jsou totiž více než slušné. Na první pohled se zdá, že se hodí úplně pro každého. A na druhý?





Tereza a Adéla jsou sestřenice a nejlepší kamarádky. Jako malé holky spolu trávily každou volnou chvíli. Život ale s každou z nich naložil úplně jinak.

Tereza zůstala po rozvodu sama se dvěma dětmi. Jako architektka je úspěšná a dokonce vybudovala vlastní ateliér. Nedávno koupila na hypotéku dům a začala přemýšlet o tom, že veškeré štěstí je křehké a nelze na něj spoléhat. Co by bylo s dětmi, kdyby se Tereze něco vážného stalo? Finanční poradce jí sestavil na míru finanční plán – a jeho podstatnou součástí bylo i životní pojištění .

Pokud by Tereza vážně onemocněla, skončila na vozíku nebo dokonce zemřela, nezůstane její rodina bez prostředků. Kromě krytí rizik si také v rámci svého pojištění spoří – a velkou část peněz si navíc může odečíst z daňového základu. Tereza tvrdí, že od doby, co podepsala smlouvu, se jí o něco lépe spí, a tak ji hned napadlo, že by se možná Adéle taková pojistka hodila také.

.

Apple iPhone 5 - nová soutěž, vyhratjte vánoční dárek!

.

Jenže když se nad tím zamyslely, zjistily, že Adéla nejspíš životní pojištění momentálně nepotřebuje, a možná ho nebude potřebovat ani do budoucna. Je právě doma na mateřské s prvním dítětem, přičemž plánují nejmíň ještě jedno. Manžel Adély vlastní dvě veterinární kliniky a vydělává víc než dobře. Adéla se zřejmě do práce vracet nebude, dokud nebudou děti stát na vlastních nohách. Při mateřské nevydělává, daňové zvýhodnění se jí tedy netýká. Rodinu kompletně zabezpečuje její manžel a ten se o svoje peníze důkladně stará. Adéla se o ně tudíž starat nemusí. Bez životního pojištění se neobejde Adélin manžel, který ho však uzavřel již před časem.

Rady pana Erpéčka:

Než uzavřete životní pojistku, dobře si rozmyslete, jestli se pro vás bude vůbec hodit. Jste živitelem rodiny? Splácíte hypotéku nebo jiný větší dluh? Jsou na vašich příjmech závislí jiní lidé? Pak se vám životní pojištění může hodit. S finančním poradcem nebo pracovníkem pojišťovny byste měli projít možnosti, které se nabízejí, a zvolit si buď spíše kapitálové, nebo spíše rizikové pojištění. A nezapomeňte se o své plány na uzavření smlouvy podělit se svým zaměstnavatelem! Ti osvícenější totiž zaměstnancům na jejich pojištění přispívají, ovšem pouze u vybraného ústavu. Ale ani pokud vám zaměstnavatel nic nepřidá, nemusíte smutnit. Alespoň si můžete snížit daňový základ až o 12 tisíc korun.

.

OHODNOŤTE VAŠI BANKU!

.

Vyděláváte jen málo nebo vůbec nic? Jste single, rozvedení, vdovci nebo bezdětní? Pak pro vás asi životní pojistka není příliš vhodným produktem. Pokud nepotřebujete nikoho zajišťovat, byly by to pro vás vyhozené peníze. Raději je investujte jinam. Stejně tak, pokud se vaše příjmy pohybují kolem životního minima, například přežíváte-li díky sociálním dávkám, je pro vás životní pojištění zbytečným luxusem. Navíc pokud nevyděláváte, nemůžete si ani snížit daňový základ.

Komentář Petra Gapka:

Mezi lidmi stále přežívá mýtus, že životní pojistka je určitou alternativou ke spoření, které navíc dokáže zajistit rodinu v případě neočekávané události. Faktem je, že životní pojistka především chrání mé blízké, příp. výnos je spíše bonusem, který však klasické spořící či investiční produkty nahradit nemůže a ani to není jeho cílem.



Rozumíme penězům - životní pojištění

Diskutovat (0)