ROZUMÍME PENĚZŮM:
Letenku můžete pořídit levně, ale pak se nedivte nepohodlí


09. 11. 2011  14:41     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Projekt Rozumíme penězům jte inspirace pro rodiče, aby začali mluvit se svými dětmi o nákupech, spoření, pojistkách a vůbec věcech, které se týkají peněz a finančního plánování.





Milena a Lenka jsou kamarádky už tak dlouho, že se jim to už ani nechce počítat. Na prahu středního věku si dámy řekly: Dost už bylo rodinných dovolených, kde je nutné vařit a zalepovat rozbitá kolena.


Lenčina neteř se právě nacházela v Portugalsku na studijním pobytu, a tak si dámy řekly, že vyrazí za ní. Týden na pláži u Atlantiku jim určitě udělá dobře. Neteř dostala za úkol objednat letenky – ty nejlevnější, jaké budou k dostání. Dámy dostaly, co chtěly – letenky koupené u britské nízkonákladové společnosti. Vyšly sotva na polovinu, než kolik by stály u zavedených dopravců. Ale když se podívaly podrobněji na časy letů, nestačily se divit.

.
VYZKOUŠEJTE NÁŠ NOVÝ FACEBOOK A PŘILEJTE SVŮJ VTIP DO SEKCE NEJ HLÁŠKY O BANKÉŘÍCH!

.

Po cestě za sluncem je čekalo dlouhých osm hodin na přestupním londýnském letišti. O týden později při letu zpět by se zase hodilo pár minut navíc: na check-out, vyzvednutí zavazadel, přesun ze severního terminálu na jižní a check-in mají hodinku a půl. Pokud se letadlo z Portugalska opozdí... radši nemyslet!
Let směrem k oceánu trval s přestupem více než 14 hodin. V ceně letenky nebylo občerstvení, a tak si dámy v Londýně na letišti daly kávu a sendviče.

.
Co taky jinak dělat tolik hodin s hladovým žaludkem, že? Týden na západní výspě Evropy uběhl jako voda: víno, moře, procházky. A nastal čas odletu. Neteř se brzy měla vracet do Čech a samozřejmě za rok stihla nashromáždit spoustu harampádí. Nacpala ho oběma rovnoměrně do zavazadel s tím, že hmotnostní limit bude určitě 25 kilogramů a na nějaké deko navíc nebude nikdo koukat. Ale už na letišti dámy zjistily, že limit je pouhých 20 kilo a jejich tašky váží 27 kilogramů. Celkový doplatek se vyhoupl přes tři a půl tisíce pro každou. Inu, co se dá dělat; ještě že ty peníze měly! Navíc sprint do vláčku a z vláčku mezi terminály s tak těžkými taškami nebyla žádná legrace. Sotva kamarádky vběhly do letadla, zavřely se za nimi dveře a šlo se na start. A protože přišly pozdě, seděla Milena vpředu a Lenka zase úplně vzadu – jinde už nebylo volno. Když si nakonec spočítaly, na kolik je cestování vyšlo, byla cena téměř stejná jako s klasickým dopravcem. Je ovšem fakt, že nejvíc jim zasáhla do rozpočtu nadměrná zavazadla. Jinak byly z dovolené nadšené a rozhodly se, že si týden jen pro sebe odteď udělají každý rok.

Rady pana Erpéčka


Chcete létat levně? Jde to! Musíte jen vědět, jak na to a co od levných letenek čekáte.

* Hledejte na internetu, a to nejlépe na vyhledávačích letenek, které sdružují nabídky různých nízkonákladových společností. Ušetří vám to čas i peníze. * Obecně se uprostřed týdne létá levněji než na konci.

* Nakupujte v předstihu a buďte flexibilní ohledně termínu. Posun příletu nebo odletu o jediný den vám může letenku zlevnit i o několik stovek. Nakupujte letenky s velkým předstihem a ušetříte ještě víc!

* Pokud se vám změní plány nebo nestihnete přestup, pozor! Levné letenky bývají nevratné. Počítejte navíc s tím, že na zaplacení musíte mít buď platební kartu na internetové nákupy, nebo účet svázaný se systémem typu PayPal.

* Připravte se na to, že za každé zavazadlo kromě příručního kufříku budete platit.

* Od superlevných letenek raději nečekejte víc než prosté přepravení z bodu A do bodu B. V ceně nebývá občerstvení a většinou si nemůžete vybrat sedadlo. A pokud se letadlo zpozdí, nemáte nárok na odškodnění.

***

FAKTA O projektu * projekt finančního vzdělávání Rozumíme penězům je určen učitelům a žákům základních škol * projekt už pět let společně rozvíjí občanské sdružení AISIS a GE Money Bank * více o projektu na www.rozumimepenezum.cz. Pan Erpéčko * v příloze Peníze MF DNES se pravidelně setkáváte s radami pana Erpéčka (R. P. jako Rozumíme penězům), vypráví příběhy svých sousedů * seriál je určen pro rodiče, aby měli příležitost s dětmi hovořit o financích * dnes se můžete zamyslet nad Milenou a Lenkou a nad tím, jak si naplánovaly odlet na dovolenou.



ROZUMÍME PENĚZŮM: Letenku můžete pořídit levně, ale pak se nedivte nepohodlí

Diskutovat (0)