Rozumíme penězům:
auto na úvěr, leasing, nebo za hotové?


19. 10. 2011  15:49     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Tak takhle už to dál nejde! bouchla paní Svobodová rozzuřeně dveřmi téměř patnáct let starého rodinného auta. Nešlo nastartovat, tento týden už potřetí. A když už nastartovalo, motor zhasínal za jízdy a vyváděl i jiné schválnosti. „Je načase koupit jiné auto. Je mi jedno jaké, ale na tohle už nemám nervy!“





Paní Svobodová je rázná žena, a tak svému muži večer předložila hned několik nabídek leasingových společností a také vytiskla žhavé nabídky autosalonů v okolí.

.
„Ale já nejsem podnikatel, takže leasing pro nás nemá smysl,“ namítl pan Svoboda. „Nové auto je pro nás zbytečný luxus. Využijeme nabídky účelového úvěru přímo u dealera a koupíme auto ojeté. Spíš přemýšlej, jak to udělat, abychom si nepůjčovali moc.“ Paní Svobodová nakonec dostala dobrý nápad: už několik let zvažuje, že prodá chatku po rodičích v zahrádkářské kolonii za městem. Děti stejně nebaví okopávat růže a chata je pro ni jen zátěží. Když se prodá a k tomu si vezmou spotřebitelský úvěr, může si rodina koupit téměř nové, spolehlivé auto.

 

.

Svobodovi dali na internet inzerát s titulkem: Prodá se chata. Za dva měsíce už jim v garáži stálo pouze dva roky staré, velké rodinné auto. Startovalo na první otočení klíčkem.

Tipy pana Erpéčka

 

Koupě auta představuje velké rozhodnutí. Nové, nebo ojeté? Benzin, nebo nafta? Malé, nebo rodinné? Je těžké se rozhodnout – značek, typů a výbav aut je nepřeberné množství. Při koupi ojetého auta jde navíc vždy trochu o sázku do loterie, zda narazíte na poctivého prodejce. Je nutné myslet na spotřebu, povinné ručení a další pojištění, ceny náhradních dílů a servisu.

.
A když už víte, jaké auto koupíte, zbývá další zásadní otázka: jaký způsob financování je ten nejvhodnější? * Podnikatelé mívají jasno a kupují auta na leasing. Leasing není úvěr, ale pronájem věci – majitelem se stáváte, až když zaplatíte poslední splátku. Musíte navíc platit také havarijní pojištění, což může měsíční výdaje citelně navýšit. Firmy a podnikatelé si mohou splátky leasingu odečítat z daní, a proto se jim většinou vyplatí.

. Pokud nepodnikáte, je lepší alternativou spotřebitelský úvěr od banky nebo účelový úvěr, který dokáže v řádu několika desítek minut zprostředkovat většina prodejců aut. Kromě úspory času a jednoduchosti vyřízení je výhodou i možnost přímo na místě sjednat havarijní pojištění a povinné ručení u pojišťovny, kde máte tzv. „vyjetý bonus“.Tyto úvěry slouží fyzickým osobám k financování jejich potřeb a za jejich poskytnutí platíme cenu – úrok. Ten si každá úvěrová instituce stanovuje sama, je tedy dobré důkladně porovnat nejrůznější nabídky. U úvěru jste vlastníky auta od okamžiku koupě.

 

Nebo se jako Svobodovi nezadlužíte a zdroje peněz na své nové auto budete hledat v oblasti příjmů.

 

----

Rozumíme penězům - projekt finančního vzdělávání učitelů a žáků základních škol * projekt rozvíjejí občanské sdružení AISIS a GE Money Bank

 .

ČTĚTE TAKÉ DALŠÍ DÍLY SERIÁLU ROZUMÍME PENĚZŮM!!!



Rozumíme penězům: auto na úvěr, leasing, nebo za hotové?

Diskutovat (0)