Rozumíme penězům:
Co víte o dluhopisech?


14. 12. 2011  13:50     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Pan Erpéčko: Každý má občas trochu hluboko do kapsy a potřebuje menší finanční injekci. Ani firmy, města nebo dokonce státy nejsou výjimkou.





PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

„Tak jsem se rozhodl, že poprvé v životě někomu půjčím peníze,“ pravil dědeček Novák u nedělního oběda. Kdyby bývala vybuchla mísa na polévku umístěná vprostřed stolu, nevyvolalo by to v členech rodiny větší údiv. Dědeček byl po celém příbuzenstvu proslavený svou šetrností.

.

„Půjčíte peníze, dědečku? A komu, prosím vás?!“ nemohl se nezeptat zeť Antonín. Popravdě, sám potřeboval od tchána nedávno menší obnos, ovšem nepochodil. Peníze a manželky se nepůjčují, prohlásil tchán – a bylo po naději, že by se letos rodina podívala k moři.

„Půjčil jsem ministrovi financí,“ odvětil dědeček. „Měl jsem uspořeno sto tisíc, a tak jsem mu je svěřil. Koupil jsem si za ně dluhopisy.  Říkal jsem si už dlouho, že bych je měl někem investovat, aby mi doma jen tak neležely. Navíc se mi moc líbí představa, že jednou dluží tento stát něco mně, chudému důchodci, a ne já jemu třeba na daních. To se zas tak často nestává.“

.

„Koupil jste si dluhopisy, dědečku? A proč, jestli se můžu zeptat?“ zajímal se zeť František. „Dluhopisy mi nepřipadají zrovna jako nejlepší investice. Myslím, že bych dokázal vydělat líp. A navíc si říkám, že proč bych měl půjčovat peníze státu, který je podle mně ten nejhorší hospodář.“

U stolu se rozvinula debata. Oba zeťové shodně tvrdili, že prozíravější je vložit peníze na spořící účet, termínovaný vklad nebo je prostě utratit třeba za vylepšení bytu. Kdo dnes může vědět, jakým směrem se svět pohne – aby měl vůbec stát na vracení svého dluhu! Novou kuchyň vám už nikdo nevezme.

 

.

Dědeček trval na svém. Vybral si pro své dluhopisy pětiletou variantu a očekává výnos kolem šestnácti tisíc korun. Žádné závratné peníze, ale ani prodělečný obchod. Kuchyň mají doma zcela dostačující, auto zánovní, chalupu v pořádku...

„A především,“ usmál se děda Novák pod fousy, „mám o důvod víc zůstat na světě ještě aspoň těch pět let. A taky, když už teď nemám moc volných peněz, si můžu být jistý, že už mě nikdo nebude otravovat, abych mu půjčil. Jaká úleva – užiju si stáří v klidu!“

RADY PANA ERPÉČKA

Máte volné peníze, o kterých s jistotou víte, že je nebudete příštích pět let potřebovat? Pak si nechte investici do státních dluhopisů projít hlavou. Nevyděláte na nich tolik, že byste až do konce života mohli sedět se založenýma rukama, ale ani neproděláte – a to se v dnešní nejisté době cení.

Roční varianta dluhopisů se skutečně příliš nevyplatí. Dokonce i některé spořící účty nebo termínované vklady nabízejí vyšší zhodnocení. Zajímavější je varianta pětiletá, ovšem pouze v případě, že dluhopisy skutečně budete držet po celou dobu. Jinak je výnos z nich nižší.



Rozumíme penězům: Co víte o dluhopisech?

Diskutovat (0)