Rozumíme penězům:
Když něco rozbijete a máte platit škodu, pomůže pojistka


02. 11. 2011  13:14     Lucie Horáčková     komentáře (0)

Pojistěte si odpovědnost, radí pan Erpéčko z projektu Rozumíme penězům, stojí to jen několik set korun ročně a pojištěna je celá rodina. Občas se prostě stane nějaká menší nehoda. Něco, co nikdo nezamýšlel, ale co přesto někoho jiného poškodilo. Ze sousedova rozbitého okna nebo zakousnutých slepic se může vyvinout pěkná nepříjemnost – anebo nemusí. Záleží, jak jste připraveni.





Příběh ze sousedství

 


„Když se daří, tak se daří,“ povzdychl si pan Svoboda v pátek večer zničeně. On a jeho rodina za sebou měli opravdu smolný týden, kdy se pokazilo, co mohlo.
V pondělí navečer, když se vracel z práce, ho zastavil rozzlobený soused z bytu o patro níž. Celý den k nim prý od Svobodových z kuchyně zatékalo, mají úplně mokrý strop i zdi, a to prosím nedávno malovali! Vyplavený byl i byt Svobodových. Jejich kotě se zřejmě protahovalo kolem dřezu a nešťastnou náhodou přitom naplno pustilo vodu. Plovoucí podlaha je na odpis a k tomu ještě mohou očekávat účet za malíře od sousedů.
V úterý přišel ze školy devítiletý syn celý zaražený. Napřed nechtěl říct, co se stalo, ale nakonec se s pláčem přiznal: „Víte, jak si Faltovi z vedlejšího vchodu koupili to nové auto? Dnes jsem jel po ulici na kole, pořádně jsem se nedíval a narazil jsem do něj. Rozbil jsem mu přední světlo a pan Falta mě přitom viděl. Říkal, že oprava bude stát určitě aspoň dvacet tisíc a že vám to mám vyřídit.“

.

NOMINUJTE SVŮJ "OBLÍBENÝ" POPLATEK DO ANKETY O TEN NEJABSURDNĚJŠÍ ROKU 2011!!!

.
A ve středu šla manželka s malou dcerou nakoupit do supermarketu. Tříletá holčička moc ráda na nákupech tlačí vozík. Tentokrát se s ním ale trefila rovnou do pyramidy z nejrůznějších pochutin a pět lahví značkového alkoholu skončilo ve střepech na zemi. Vedoucí obchodu sepsala s paní Svobodovou hlášení a řekla, že se ozve.
„Jdu do hospody,“ prohlásil nakonec v pátek vyčerpaně pan Svoboda. V sobotu ráno měl sice lehkou kocovinu, ale k tomu i znatelně lepší náladu: večer se potkal se svým kamarádem a finančním poradcem v jedné osobě. Když si mu postěžoval na zlý osud, kamarád ho utěšil, že nebude tak zle. Když spolu nedávno uzavírali pojištění domácnosti a životní pojištění, nabídl panu Svobodovi i pojistku odpovědnosti za škody. Ten naštěstí přijal, a tak je teď v pohodě. Všechny škody zaplatí pojišťovna.

 

Rada pana Erpéčka

 


Život nám občas přivane do cesty situace, které se nedají předem předvídat. Snažíme se, dáváme si pozor, ale uhlídat se nedá všechno a všichni. Pro nejrůznější krizové situace se přitom dá využít nepříliš známý finanční produkt zvaný pojištění odpovědnosti osob.
Někteří lidé tomuto produktu přezdívají „pojistka na blbost“ a jednoduše řečeno jde o pojištění, které slouží k pokrytí škod způsobených ostatním obvyklými činnostmi v běžném životě.
Pod tím si můžeme představit třeba nehody způsobené provozem domácnosti (požár v domě, vyplavení sousedé apod.), nehody vzniklé při rekreačním sportu nebo zábavě (například neopatrný lyžař srazí jiného lyžaře, ubytovaný v hotelu rozbije drahou vázu, při návštěvě u známých host propálí sedací soupravu...) nebo škody způsobené chovem domácích zvířat (pes sousedům zakousne slepici, pes návštěvě roztrhá boty...).
Jak ho uzavřít a na kolik peněz mne to vyjde? Pojištění odpovědnosti je možné uzavřít prakticky v každé pojišťovně. Obvykle se navíc vztahuje nejen na pojištěného, ale také na jeho manželku/manžela, děti a domácí mazlíčky. Některé pojišťovny zahrnují do smlouvy i děti, které máte krátkodobě v péči, třeba když hlídáte nezvedené synovce.
Cena se pohybuje většinou v řádu stokorun ročně – záleží na pojistné částce, pojištění na jeden milion vyjde na 400 korun. Jediná smlouva navíc řeší pojistné události v rámci celé Evropské unie.
***
FAKTA O projektu

* projekt finančního vzdělávání Rozumíme penězům je určen učitelům a žákům základních škol * projekt rozvíjí občanské sdružení AISIS a GE Money Bank * www.rozumimepenezum.cz.

 



Rozumíme penězům: Když něco rozbijete a máte platit škodu, pomůže pojistka

Diskutovat (0)