Rozumíme penězům nově i ve Zlínském kraji


21. 02. 2013  14:43     tz     komentáře (0)

Dvanáct základních škol ve Zlínském kraji se zapojí do projektu Finanční vzdělávání druhého stupně základních škol. Na výuku se aktuálně připravují učitelé ze zapojených škol, v plánu je celkem 14 dní odborných seminářů pro 70 pedagogů. Žáci se pak kromě vědomostí a hravé formy výuky mohou těšit na třídenní výjezdní akce. Realizátorem projektu finančního vzdělávání ve Zlínském kraji je ZŠ Josefa Bublíka v Bánově. Samotné vzdělávání  pedagogů bude probíhat podle programu Rozumíme penězům, který si škola z dostupných programů vybrala.  Roli finančních expertů a školitelů zastávají dobrovolníci GE Money Bank.

Rozumíme penězům nově i ve Zlínském kraji




„Ve Zlínském kraji se mnoho obyvatel potýká s tíživou finanční situací. Mnoho lidí neumí spravovat svůj domácí rozpočet, neumějí reálně posoudit své finanční možnost, půjčky „vytloukají“ další půjčkou a dostávají se tak do nezáviděníhodné situace. Finanční gramotnost má pomoci žákům orientovat se ve světě financí,“ říká o programu Jiří Suchý, ředitel ZŠ Josefa Bublíka, Bánov. „Dalším důvodem, proč zavádíme do výuky Rozumíme penězům je, že se finanční vzdělávání konečně dostalo do vzdělávacích programů základních škol. K výuce je zapotřebí kvalifikovaných učitelů a jejich vzdělání není zadarmo, a tak byl tento projekt jednou z možností, jak učitele vzdělat ve finanční gramotnosti,“ dodává Jiří Suchý.


Výuka finanční gramotnosti podle programu Rozumíme penězům probíhá aktuálně na 94 základních školách v osmi krajích ČR. Ve Zlínském kraji získala dotaci k zajištění projektu ve výši 3,7 milionu korun z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu ČR Základní škola Josefa Bublíka, Bánov. Projekt s názvem Finanční vzdělávání žáků zahájila společně s dalšími 11 školami 1. listopadu 2012 a poběží do konce října 2014. Odstartoval semináři pro 70 pedagogů, kteří zahájí výuku mezi školáky ještě v tomto školním roce. V rámci projektu se pak celkem 600 žáků vypraví na třídenní výjezdní akce zaměřené nejen na finanční gramotnost, ale také rozvoj klíčových kompetencí.

12 zapojených škol ve Zlínském kraji

•    ZŠ a MŠ Březolupy (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ a MŠ J. A. Komenského, Nivnice (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ a MŠ Osvětimany
•    ZŠ Josefa Bublíka, Bánov (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ Loučka
•    ZŠ T. G. Masaryka Otrokovice
•    ZŠ Trávníky Otrokovice
•    ZŠ Uherské Hradiště, Za Alejí 1072
•    ZŠ Uherský Brod, Mariánské náměstí 41 (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ, Uherský Brod, Na Výsluní 2047 (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ a ZUŠ Dolní Němčí (okr. Uherské Hradiště)
•    ZŠ Staré Město (okr. Uherské Hradiště)

Rozumět penězům se učí žáci 94 základních škol
Výuka podle programu Rozumíme penězům probíhá v osmi krajích: Středočeském, Plzeňském, Libereckém, Pardubickém, Královéhradeckém, v kraji Vysočina, v Praze a nyní také ve Zlínském kraji. Celkem jde o 94 zapojených základních škol. Tvůrcem programu Rozumíme penězům je občanské sdružení AISIS, finančním expertem a jedním z autorů projektu je GE Money Bank. Cílovou skupinou jsou hlavně žáci ve věku 11 – 15 let a jejich učitelé. Záměrem projektu je zvýšení finanční gramotnosti školáků, snahou je naučit děti základům zodpovědného přístupu ke správě osobních financí. Dosud jím prošlo přes 11 000 žáků a finančními experty z banky bylo proškoleno téměř 2 000 učitelů.
Školy, které podle programu učí, se sdružují v Klubu Rozumíme penězům. Klub školám nabízí průběžnou podporu pro výuku finanční gramotnosti a to jak po stránce metodické, tak odborné. V rámci Klubu jsou pro pedagogy a jejich žáky realizovány další vzdělávací akce. Klub Rozumíme penězům finančně podporuje GE Money Bank, realizaci vzdělávání zajišťuje AISIS, o.s.

Projekt Rozumíme penězům je podporován z fondů Evropské unie, státního rozpočtu ČR a ze zdrojů GE Money Bank – ta finančně podporuje například aktivity Klubu Rozumíme penězům. Více informací najdete na www.rozumimepenezum.cz.



Rozumíme penězům nově i ve Zlínském kraji

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15543687152

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více