Rozumíme penězům:
Pojištění


11. 04. 2012  12:26     Lucie Horáčková     komentáře (0)

PAN ERPÉČKO: Peníze pojišťovnám asi nikdo neposílá zrovna rád. Odcházejí vám z účtu, ale nic za ně nevidíte. Jedinou útěchou vám je, že kdyby se přihodila nějaká nepříjemnost, budou se peníze z pojistky hodit. Jenže zdaleka ne každý opravdu ví, na co je a není pojištěn.





PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Byl to pátek jako každý jiný. Michal Dlouhý ráno vstal, nasnídal se s manželkou a dcerou a chystal se do práce. Předloni si s kamarádem založil firmu na výškové práce a momentálně natírali ochranným nátěrem střechu nemocnice v okresním městě. „Dnes budu doma brzy,“ slíbil ještě ženě ve dveřích. „Už to máme skoro hotové, zbývá nám pár metrů a končíme.“

Když dorazil na místo, kolega už vybaloval barvy. Michal mu z parkoviště zamával a vydal se urychleně nahoru. Staré schody na střechu bral po dvou. Zbýval už jen poslední, když najednou se Michalovi zvrtnula noha, v kotníku mu křuplo a než se nadál, žuchnul na zem. Ještěže to na rentgen a do sádrovny neměli s kolegou daleko. S diagnózou zlomeniny, berlemi a mizernou náladou byl doma za tři hodiny od odchodu do práce.

„Co teď bude s naší hypotékou? Jak zvládneme všechno platit, když budeš minimálně šest týdnů doma?“ hrozila se už předem manželka. „Neboj,“ utěšoval ji Michal. „Vždyť mám přece životní pojistku a k ní i úrazové pojištění. Neměli bychom na tom být tak zle. A než peníze dorazí, nějakou rezervu přece máme!“

Pojistku Michal uzavřel už před sedmi lety a od té doby každý měsíc poctivě platil pojistné. Čekal proto, že mu brzy přijde nejméně několik desítek tisíc korun. Jaké však bylo jeho překvapení, když po několika dnech zazvonil telefon - slečna z pojišťovny. Příjemným ale nesmlouvavým hlasem mu sdělila, že sice nějaké peníze dostane, nicméně maximálně desetinu toho, co si představoval. A může si za to sám. Měl pojišťovně nahlásit změnu zaměstnání, a pokud by chtěl zachovat pojistné částky, musel by býval začít platit víc. Smlouvu totiž uzavíral jako učitel češtiny a dějepisu na základní škole, u kterého se pracovní úraz nepředpokládá.

Michal musel uznat, že slečna má pravdu. Přijde o docela dost peněz, bohužel. Ale když už je teď doma, aspoň bude mít čas projít znovu všechny svoje papíry a dát si všechno do pořádku, aby příště nedopadl podobně.

RADY PANA ERPÉČKA

Život je plný změn. Vzpomeňte si, jak jste na tom byli před deseti lety a jak jste na tom teď. Možná jste změnili práci, zrekonstruovali jste byt nebo se vám narodily děti. A každá tato změna by se měla odrazit i ve finančních produktech, které využíváte. Je tomu tak? Pokud jste například svoje pojistky uzavřeli už před delší dobou, vezměte si do ruky smlouvy a pořádně se na ně podívejte.

Nezapomeňte zkontrolovat všechny údaje, které jste do smlouvy uvedli. Ať se změnilo cokoliv – bydliště, rodinný stav nebo třeba zaměstnání, jste povinni tyto změny do pojišťovny nahlásit, nebo se vystavujete riziku, že v případě pojistné události pojišťovna bude plnit méně nebo vůbec. Stejně tak byste měli nahlásit, pokud jste se stali například registrovaným sportovcem a hodláte závodit. Pro pojišťovnu se pak posunete do jiné rizikové skupiny a vyjde vás to dráž na pojistném, ale pokud se vám přihodí nějaká pojistná událost, nezůstaněte bez prostředků.

Představte si všechny možné situace, které by mohly nastat. Úraz, těžká nemoc, celoživotní následky, úmrtí. A zamyslete se nad tím, co všechno byste potřebovali zaplatit, vyřešit, zajistit. Pokud si myslíte, že by se smlouvou bylo dobré něco udělat, pusťte se do toho.

Ovšem pozor, než jednu smlouvu honem zrušíte a jinde uzavřete jinou. Pokud jste si během trvání smlouvy odečítali zaplacené pojistné z daní, mohlo by se vám stát, že byste tyto úlevy museli dodanit. Pojistné smlouvy navíc zahrnují poměrně vysoké vstupní poplatky, které splácíte na počátku ve svých platbách pojistného. Jednou už jste je zaplatili, ale teď byste je museli platit znovu. Proto lepším řešením je úprava smlouvy a její převedení na produkt, který bude lépe vyhovovat vašim současným potřebám. Pokud se ve finančních produktech moc dobře nevyznáte, požádejte klidně nějakého prověřeného finančního poradce, měl by mít přehled.

.

DEVIZOVÁ KALKULAČKA - SKVĚLE, LEVNĚ, RYCHLE.



Rozumíme penězům: Pojištění

Diskutovat (0)