Rozumíme penězům:
Pojištění domácností se může vyplatit


20. 03. 2013  11:55     Lucie Horáčková     komentáře (0)

PAN ERPÉČKO: Jsou věci v životě, kterým by se každý rád vyhnul. Záplavy, vichřice, požár nebo návštěva zloděje, to všechno nás může připravit o klidné spaní. Ale nemusí nás to stát příliš mnoho! Stačí mít správnou pojistku.

Rozumíme penězům: Pojištění domácností se může vyplatit




PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

Faltusovi a Gregorovi jsou sousedi už dobrých dvacet let. Postavili si domky vedle sebe na samém konci tiché ulice. A před pár měsíci museli čelit podobné situaci.

Faltusovi odjeli na měsíc na chalupu. Byli si bezpečím natolik jistí, že ani nepožádali sousedy, aby jim vybírali poštu. A za tuto lehkovážnost jim někdo kompletně dům vykradl. Zmizely šperky, nové lyže, horská kola, squashové rakety. Pryč je elektronika – počítač, notebook, fotoaparát.  A zahradní domek se spoustou drahého nářadí zůstal také téměř vybílený.

Gregorovi řádění zlodějů u sousedů ani nezaznamenali. Měli dost svých starostí. Pustili se totiž do rekonstrukce střechy. Jenže sotva sundali tašky a přes trámy natáhli plachtu, přišla bouřka. Napřed se zvedl vichr, pak začal prudký déšť, který po chvíli přešel v krupobití. A potom vytrvale a hustě pršelo ještě dobré dvě hodiny. Výsledek? Rozbité okno a hlavně kompletně vyplavený dům. Zničené koberce, sedačka, knihovna, postele, vestavěné skříně… zkrátka Gregorovým se oprava střechy prodražila.

.

DALŠÍ RADY PANA ERPÉČKA - ROZUMÍME PĚNĚZŮM

.

Obě rodiny se obrátily na pojišťovnu. Pan Faltus se o finanční produkty zajímá, takže svoje smlouvy pravidelně aktualizuje. Když si začali s manželkou nakupovat nové drahé spotřebiče a sportovní potřeby, raději si domů pozval finančního poradce a zapracovali na smlouvě, která všechny investice zohlednila.  Pravda, musel od té chvíle při platbách pojistného sáhnout trochu hlouběji do kapsy, ale jak praví staré britské rčení – lépe být v bezpečí, než litovat.

Pan Gregor nemá rád banky ani pojišťovny. Když vyloženě nemusí, tak s nimi raději nic neřeší. Má pocit, že ho stejně chtějí jenom okrást. Svůj dům i domácnost si na doporučení známých pojistil, ale už je to pěkných pár let. Od té doby sice zveleboval a nakupoval, ale smlouva zůstávala stejná.

Jak to nakonec dopadlo? Pan Faltus dostal od pojišťovny celkem dost. Nemohl si za to hned nakoupit veškeré nové vybavení, ale to nejnutnější sobě i dětem pořídil. Zato pan Gregor se jen utvrdil v názoru, že pojišťovny a banky jsou zloději.  Za peníze, které dostal, sotva vymalovali a koupili novou sedačku.

RADY PANA ERPÉČKA

Pojištění domácnosti je finanční produkt, který nabízí prakticky každá pojišťovna na českém trhu.  Pojištění většinou zahrnuje věci, které tvoří vybavení domácnosti – nábytek, spotřebiče, peníze nebo cennosti. Pokud platíte pojistné a dojde u vás k pojistné události, pojišťovna vám škodu do určité míry nahradí.

Při uzavírání smlouvy zvažte, proti jakým rizikům se necháte pojistit. Mezi ty klasické patří například úmyslné zničení, odcizení, živelní pohromy nebo havárie. Pokud bydlíte na samotě nebo naopak v Praze, připravte se na to, že zaplatíte víc. Pokud se chcete pojistit proti povodni, nahlédněte do povodňové mapy ČR, která je dostupná na internetu. Stojí-li vaše nemovitost v záplavové zóně, pak asi jen těžko seženete pojišťovnu, která by vás proti tomuto riziku pojistila.

Dávejte pozor na odpovídající pojistnou částku. Pokud bude příliš nízká, v případě pojistné události dostanete zbytečně málo. A nezapomínejte čas od času svou pojistnou smlouvu vytáhnout a podívat se, jestli ještě odpovídá vaší situaci. Pokud jste například zrekonstruovali a nově vybavili byt, nejspíš by bylo dobré obměnit i smlouvu.

Pokud už máte tu smůlu a dojde u vás k pojistné události, můžete svým chováním urychlit její likvidaci. Při škodách způsobených živly vše důkladně nafoťte a dokud nedorazí pracovník pojišťovny, nezbavujte se poškozených věcí. Pokud hlásíte škodu způsobenou vloupáním nebo krádeží, pak si pro pojišťovnu kromě policejního protokolu připravte také účty, faktury nebo záruční listy.

Komentář Petra Gapka, hlavního ekonoma GE Money Bank

Za zvážení také určitě stojí investice do kvalitního zabezpečení domácnosti proti krádeži. Některé pojišťovny mohou zohlednit zabezpečovací systém ve výši pojistného a navíc tak můžete případnému zloději pěkně situaci znepříjemnit či jej zcela odradit. Při pojištění nesáhněte hned po nejlevnější pojistce, ale pozorně si pročtěte, v jakých případech náhrada škody nebude vyplacena.



Rozumíme penězům: Pojištění domácností se může vyplatit

Diskutovat (0)