Rozumíme penězům:
Rozumíte povinnému ručení?


21. 12. 2011  15:07     Lucie Horáčková, AISIS     komentáře (0)

Seriál Rozumíme penězům pokračuje zajímavým textem o produktu, který se týká každého motoristy - povinné ručení je produkt, jemuž se jakožto majitel dopravního prostředku nevyhnete, a proto je dobré mu rozumět. A když auto nemáte? Přečtěte si text také, alespoň nebudete mimo mísu, až se o povinném ručení budou bavit kamarádi v hospodě...





Pan Erpéčko: Kdo má židli, bydlí – a kdo má auto, platí. Povinné ručení je jednou z plateb, kterým se prostě nevyhnete, ať jezdíte málo, nebo z auta skoro nevylezete. Přesto se ale i na povinném ručení dá ušetřit! Nevěříte?

PŘÍBĚHY ZE SOUSEDSTVÍ

„Táto, to je podraz! Vůbec jsem neměla tušení, že budu muset platit třeba deset tisíc ročně, když budu mít auto. A za to nedostanu vůbec nic! Zaplatí mi pojiš´tovna aspoň škodu, když mi auto potlučou kroupy?“ Míša Nováková oslavila před pár týdny  osmnácté narozeniny a v kapse ji hřál čerstvý řidičský průkaz. Během střední školy chodila svědomitě na brigády, našetřila si několik desítek tisíc korun a otec jí slíbil, že pokud zkoušky v autoškole udělá, věnuje jí starou škodovku, se kterou už nikdo z rodiny nejezdí – ovšem pod podmínkou, že si dcera provoz bude hradit ze svého. Od té doby ale Míša zjistila o světě dospělých financí víc, než by se jí líbilo.

.

„Dcero milá, povinné ručení je tu od toho, když ty někoho nabouráš. Pokud ti auto potlučou kroupy, nedá ti nikdo nic. Leda by sis ovšem chtěla zaplatit další pojistku.“ Míša vrhla na otce znechucený pohled. Další útok na její ubohý účet! To už je na ni ale vážně moc. Panu Novákovi se ale dcery nakonec přece jen zželelo. Sám moc dobře věděl, že i na povinném ručením se dá ušetřit. Sice chtěl u dcery podporovat zodpovědné a dospělé chování – ale menší pomoc přece neuškodí.

„Míšo, jestli chceš, zařídíme to ručení spolu. Když dáme hlavy dohromady, určitě ti dokážeme pěkných pár tisíc ušetřit. Projdeme nabídky od několika pojišťoven a to by bylo, abychom nesehnali něco, co tě nezruinuje.“

Míša i pan Novák se pustili do obíhání pojišťoven a porovnávání nabídek. Částky, které jednotlivé ústavy požadovaly, se celkem významně lišily. Někde zohledňovali místo bydliště, jinde zase frekvenci plateb nebo způsob sjednání smlouvy. Na obsahu motoru záleželo pokaždé. Nakonec se dohodli, že smlouvu uzavřou u pojišťovny, kde má svoje auto pojištěné i pan Novák. Míša si tak může užívat otcova bonusu – a to už je pěkná sleva, za ty roky bez nehody. Další stovky se jim podařilo srazit i za sjednání smlouvy přes internet a za to, že celou částku uhradili najednou. A Míša může začít jezdit.

RADY PANA ERPÉČKA

Platbě za povinné ručení se skutečně žádný majitel auta nevyhne. Je to totiž povinnost stanovená zákonem. Nicméně sazby pojišťoven na trhu se velmi významně liší – a ušetřit se dají tisíce. Jak?

Především se musíte zajímat. Pravidelně sledujte sazebníky a občas se poptejte, jakou cenu by vám dali. Pokud se rozhodnete změnit pojišťovnu, nepromeškejte výpovědní lhůtu a svou výpověď doručte nejpozději šest týdnů před vypršením smlouvy. Pokud máte v některé pojišťovně například pojištěný třeba dům, nejspíš vám rádi dají slevu na další smlouvu.

Jezděte autem s malým obsahem motoru a bydlete v okrese, kde je nízká nehodovost – tedy nejlépe na venkově. Smlouvu uzavřete přes internet a svou pojistku zaplaťte převodem z účtu, a to vždy jednou za rok.

Pokud ale chcete opravdu ušetřit, nezbývá, než jezdit bez nehod. Za každý rok bez způsobených škod vám pojišťovna přidá bonus a napříště zaplatíte zase o něco méně. Některé pojišťovny navíc umožňují, aby jeden člen rodiny předal svůj bonus za ježdění bez nehody i dalším. Ale pozor! Pokud například nezkušený mladý řidič nabourá, mohou o své zvýhodnění přijít všichni. A to se nakonec může v součtu dost prodražit. Čtěte proto bedlivě smlouvu.



Rozumíme penězům: Rozumíte povinnému ručení?

Diskutovat (0)