Rozumíme Penězům:
Vánoce na dluh? Ne, děkuji!


07. 12. 2011  13:54     Lucie Horáčková     komentáře (0)

Přinášíme vám další díl z pravidelného seriálu Rozumíme penězům. Ač člověk chce, nebo nechce, Vánoce jsou za dveřmi a vyhnout se jim nelze... Přečtěte si dnešní díl, ať si při pohledu na prázdnou peněženku po Štědrém dnu nedrbete hlavu...





Pan Erpéčko:

Vánoce jsou nadosah, a tak jsem si dnes vzpomněl na Karla. Po minulých vánocích za mnou přišel o radu. Ale nebudu předbíhat. Tady je jeho příběh:

 Příběhy ze sousedství - Žiju přece jenom jednou!

Karel je mladý úspěšný muž. Jeho zaměstnání je spojené s cestováním po světě a přináší mu nejen zajímavé výdělky, ale také řadu přátel. Karel nebyl nikdy zvyklý svoje výdaje kontrolovat. Zvykl si utrácet bez kontroly a dopřávat si téměř všeho. Pořídil si k tomu několik platebních karet. Tu debetní s možností vysokého kontokorentu a k ní ještě dvě karty kreditní. Používal je doslova, jak mu přišly pod ruku. Nelámal si hlavu s evidencí plateb nebo s aktuálním stavem svého účtu. Vedení rozpočtu považoval za zbytečné a vytvářením finančních rezerv se nezatěžoval. „Žiju přece jenom jednou! Mám dobrou práci a slušný plat, tak se nemusím ničeho obávat.“ 

.

Asi už tušíte, že průšvih na sebe nenechal dlouho čekat. Přečerpání bezúročné doby na úhradu kreditu, nedoplacení kontokorentního úvěru, obrovské úroky, penále a pokuty, to byl jen začátek. Firma, ve které Karel pracoval, se dostala do potíží a Karel o svou práci přišel. Z odstupného uhradil větší část svých dluhů bankám, na zbytek si vzal úvěr.

 

.

Vánoce klepaly na dveře a Karel byl bez práce a bez peněz. Každoročně se v tento čas setkával se svými zahraničními přáteli, a letos byla role hostitele na něm. “Nesmím zklamat, jak bych před nimi vypadal?“ řekl si Karel a vyrazil na nákup vánočních dárků. A za co nakupoval? Copak vy neznáte reklamní slogan „VY NAKUPUJTE, PLACENÍ NECHTE NA NÁS“? Celý Karel - rychle a „na úrovni“.

 

Doporučení pana Erpéčka:

Říkáte, že podobného „pana Karla“ znáte taky? Věřím. Odborná zdatnost, vzdělání ani věk nemusí být ještě dostatečnou zárukou finančně gramotného chování. Karlovi i vám radím:

1.         Nestačí pořídit si platební karty a bezhlavě je používat. Všechno by mělo mít svá pravidla. Začněte třeba tím, že si oba typy karet v peněžence uložíte odděleně a stanovíte si způsob jejich užívání. Kreditkou platím např. benzín a běžné rodinné nákupy. Pokud vím, že na tyto dvě položky rozpočtu věnuji měsíčně maximálně 10 000Kč, mám v této výši nastavený i limit kreditní karty. Nejbližší výplatou se mi úvěr srovná a vím, že jsem jej čerpal bezúročně.

2.         Peníze jsou dnes hodně virtuální záležitostí. Nedostáváme je „na dlaň“ a nevidíme, jak se jejich zásoba tenčí. Mít čerpání peněz pod kontrolou, znamená evidovat si své platby a sledovat stav účtu. A hlavně – vést si rodinný či osobní rozpočet.

3.         Ulehčit si zapamatování bezpečnostního PIN tím, že si jej napíšete přímo na kartu, na lísteček do peněženky nebo do mobilu, to je pouze dobrá služba případným zlodějíčkům a podvodníkům. K bezpečnému používání platební karty je potřeba mít odborné informace. Ty najdete na webu většiny bank. Můžete ale využít i služeb finančních poradců.

Co teď dál?

1.         Karle, především se rychle postarej o své příjmy. Věnuj pozornost výběru nového zaměstnání, přemýšlej o dalším možném navýšení svých příjmů.

2.         Začni si konečně své peníze hlídat. Buď jejich pánem, nedovol, aby to bylo naopak. Najdi si svůj vlastní systém plánování příjmů a výdajů. Nastav si rozpočet tak, abys žil nejen podle svých představ, ale také podle svých možností.

.

Vzdej se na čas kreditní karty a zapomeň na nákupy na dluh. Hospodař s tím, co máš. Nezapomeň pravidelně splácet současný dluh, ale také si vytvářej finanční rezervu.



Rozumíme Penězům: Vánoce na dluh? Ne, děkuji!

Diskutovat (0)