Rozumíme penězům:
Vzájemé půjčky


23. 01. 2013  19:00     Lucie Horáčková     komentáře (0)

Přinášíme vám další díl seriálu Rozumíme penězům - tentokráte o vzájemných půjčkách. Přečetěte si i další díly v této sekci...

Rozumíme penězům: Vzájemé půjčky




PAN ERPÉČKO: Občas potřebujeme víc peněz, než momentálně máme k dispozici. Můžeme jít samozřejmě do banky, ale tam je nutné vyplnit spoustu papírů a ještě pak zaplatit úroky. Nejjednodušší je půjčit si od známých nebo příbuzných.

PŘÍBĚHY Z NAŠÍ ULICE

„Prosím tě, kamaráde, nepůjčil bys mi? Jsem po Vánocích totálně bez peněz a manželka včera nabourala auto. Oprava bude za dvacet tisíc a já na to nemám! Vrátím ti to z letních prémií, slibuju.“

Lukáš a Martin spolu sedí v kanceláři jedné středně velké firmy. Zatímco Lukáš žije jen s přítelkyní v bytě po rodičích a značnou část výplaty dokáže ušetřit, Martin má hypotéku na dům, ženu na mateřské a věčně napjatý rozpočet. A tak si občas od Lukáše půjčuje peníze. Ne moc, třeba tisícovku až dvě, jenom do výplaty.

Tohle je ale trochu jiný případ. Lukáš večer o kamarádově žádosti vyprávěl přítelkyni. Byl rozhodnutý mu peníze půjčit, i když letní prémie jsou ještě v nedohlednu. Vrtalo mu hlavou jediné: měl by Martina požádat o sepsání smlouvy? Nebude si myslet, že mu nevěří?

Lukášova přítelkyně ale v rodině zažila případ, kdy dokonce i mezi příbuznými nastal kvůli půjčce problém, který se pak táhl několik let a málem došlo i na soud. „Radši se v klidu domluvte, podepište a bude to v klidu. Martin je přece rozumný kluk, pochopí to,“ domlouvala Lukášovi.

Společně stáhli z internetu jednoduchý vzor smlouvy o půjčce. Lukáš přinesl Martinovi peníze hned druhý den a požádal ho, aby rovnou podepsali dva papíry. Martin to naštěstí vzal sportovně. Teď jen aby peníze včas vrátil a všechno bude v nejlepší pohodě.

RADY PANA ERPÉČKA

Pokud se s někým domluvíte, že mu půjčíte peníze, pak spolu uzavíráte smlouvu – a ta nemusí být nutně písemná. Smlouva o půjčce uzavřená ústně má totiž stejnou platnost jako ta na papíře.

Domluvte se se svým dlužníkem, kdy přesně vám peníze vrátí, a trvejte na tom, aby se tak stalo. Pokud si nedohodnete přesné datum, pak má dlužník povinnost vám svůj dluh splatit v den následující po tom, kdy jste ho ke splacení vyzvali. Takže žádné zbytečné odklady a průtahy nemusíte strpět!

Pokud půjčujete peníze bez písemné smlouvy, ocitáte se v případě soudního sporu v roli toho slabšího. Nesete důkazní břemeno, tedy – vy musíte prokázat, že je vám někdo něco dlužen. Jak si situaci zjednodušit? Pokud vám dlužník nemůže dluh splatit, vyžádejte si od něj alespoň dlužní úpis, kterým svůj dluh přizná. Rozhodně uděláte dobře, bude-li u transakce přítomen nějaký svědek, který by byl ochoten celou věc případně u soudu potvrdit. Nebo, pokud dlužník od vás dostal peníze na účet, tak si alespoň z banky vyžádejte písemné potvrzení, že k převodu došlo, a v jaké výši.

Nejjistější a nejbezpečnější je hned na počátku překonat stud a rozpaky a půjčku rovnou stvrdit smlouvou na papíře. Je to totiž výhodné pro obě strany – dlužník ví, do jakého termínu má peníze splatit a může si být jist, že po něm nebudete chtít víc, než kolik skutečně dostal.

Komentář Petra Gapka:

Půjčka od člena rodiny nebo od kamaráda je zpravidla levnější než půjčka v bance, nakonec však může vyjít dráž. Závazek splatit takovou půjčku včas a v souladu s dohodou je stejný jako v případě půjčky od banky, v sázce je ale víc. Dlužník v těchto případech bohužel často začne spoléhat na to, že „když je to v rodině, tak mi přece počkají“. Kromě nepříjemného vymáhání se tak může dočkat narušených vztahů v rodině nebo nevratné ztráty kamaráda.



Rozumíme penězům: Vzájemé půjčky

Diskutovat (0)