Rozumíme penězům:
Auto a daně


06. 03. 2013  06:35     Lucie Horáčková     komentáře (4)

PAN ERPÉČKO: Je jen málo podnikatelů, kteří by při své práci nevyužili auto. A když už do něj musíme dávat peníze, starat se o něj, platit pojistné - proč si ho rovnou neuplatnit do daní?

Rozumíme penězům: Auto a daně




PŘÍBĚHY Z NAŠÍ ULICE

Simona a Martina jsou spolubydlící. Obě pracují na živnostenský list a každá z nich má vlastní auto. Martina pracuje jako redaktorka a scénáristka pro několik produkčních společností. Pravidelně jezdí třeba až na druhý konec republiky.

Simona pracuje jako marketingová specialistka. Dokáže vymyslet prodejní strategii snad na jakýkoliv výrobek. Právě dostala zakázku pro jednu společnost, která sídlí nedaleko jejich bytu. Měsíc tam bude dojíždět, a kromě platu si ještě navíc má také vybrat, jak si účetně poradí s používáním vlastního automobilu. Pokud se osvědčí, ve firmě ji zaměstnají.

.

VYHRAJTE TABLET GOOGLE NEXUS 7

.

„Udělej to jako já,“ radila Simoně Martina. „Vedu si knihu jízd a počítám kilometry. Za každý ujetý kilometr si pak odečítám paušál a taky cenu za benzín podle spotřeby uvedené v technickém průkazu. Je to jednoduché a nemusím nikde skladovat žádné papíry.“

„Když já nevím,“ vrtěla hlavou Simona. „Budu jezdit v podstatě denně 8 kilometrů tam a 8 nazpátek, to by se mi asi tak úplně nevyplatilo ne? Budu si to muset ještě promyslet.“

Nakonec se Simona poradila se svým účetním a společně vymysleli řešení: výdaje na auto uplatní paušálem na dopravu. Jelikož bude Simona používat auto i k soukromým účelům, může si ve firmě říct o čtyři tisíce navíc.

RADY PANA ERPÉČKA

Vlastnictví a používání auta se v účetnictví může odrazit různě.

Pokud je majitel auta OSVČ a používá k podnikání svoje vlastní auto, asi nejjednodušší bude, když uplatní odpočet paušálem podle kilometrů.  Musí si sice vést knihu jízd a také zaplatit silniční daň, ovšem o žádné další papírování se už starat nemusí. Použije k výpočtu nákladů jednoduchý vzorec – za každý kilometr si uplatní náhradu za použití auta a k tomu pohonné hmoty. Jejich pPrůměrné ceny určuje stát, stejně jako náhradu za použití auta– za rok 2012 byla 3,70 Kč, za letošní rok pak 3,60 Kč.

.

2. BANKOVNÍ REALITY TEST - SPOTŘEBITELSKÉ ÚVĚRY

.

Pro malé firmy nebo jednotlivce může být výhodný i paušál za dopravu, který mohou použít až na 3 motorová vozidla – ať už vlastní, nebo na leasing. Paušál dělá měsíčně 5.000 Kč, u auta používaného i pro soukromé účely pak 4.000 Kč. V určitých případech je také možné uplatnit náklady na opravy, údržbu a pojistné.  Na druhou stranu je třeba zaplatit silniční daň.

Poslední možností jsou pak výdaje podle dokladů. Auto zahrneme do majetku a pak si můžeme odepisovat jeho pořizovací hodnotu. Navíc do výdajů zahrneme i pohonné hmoty, opravy, pojištění.



Rozumíme penězům: Auto a daně

Diskutovat (4)