Rozvést se, nebo výživné? Manželka může žádat desetitisíce


02. 01. 2023  00:59     Miroslav Zeman     komentáře (2)

Rozvod nemusí být vždy jediným řešením problémů v manželství. Pro méně vydělávající manžele je často výhodnější rozvod oddalovat a požadovat po druhém manželovi vysoké výživné. To se může vyšplhat i na desítky tisíc korun. Každý z manželů má nárok na stejnou životní úroveň jako jeho protějšek s vyšším příjmem.

Rozvést se, nebo výživné? Manželka může žádat desetitisíce




Jana, 30 let, pečovatelka v domově pro seniory

Dobrý den. Můžete mi prosím poradit? Žiji se svým manželem, který pracuje u jedné velké zahraniční firmy jako manažer již sedm let. Nyní jsem zjistila, že mě manžel několik let podváděl a vydržoval si za velké peníze milenku. Na mě naopak dost šetřil a šetří. Mám sice příjem mírně převyšující 20 tisíc korun, ale manžel vydělává pětkrát více. Přesto si všechny peníze nechává a já ze svého táhnu celou domácnost, náklady našeho dítěte a vlastně i veškerou péči. Jsem na manžela naštvaná. Chtěla jsem dát návrh na rozvod, ale nevím jestli bych si tím pomohla. Manžel se rozvádět nechce, ale ani mi nechce více přispívat na domácnost. Když už není pořádně doma a užíval si se svou milenkou, mohl by aspoň více přispět na náklady, které se synem máme, abychom nemuseli živořit. Přijde mi nefér, když manžel vydělává skoro sto tisíc korun, užívá si, a jeho rodina živoří. Mám nějakou šanci to změnit? Nebo je lepší se rozvést a začít nový život, který ale nebude určitě lehký. Už nyní neušetřím ani korunu a žijeme tak z ruky do úst. Po rozvodu by to bylo ještě horší, protože žijeme v nájmu, kde alespoň tu polovinu platí manžel. Nechci udělat něco, čeho bych následně litovala.

Odpověď právníka:

Dobrý den, rád Vám odpovím. Otázkou je, co je pro Vás důležitější. Pokud hodláte i nadále v manželství setrvat a je pro Vás prioritou, aby se manžel podílel více na výdajích rodiny a měla jste možnost se podílet na jeho životní úrovni, tak doporučuji podat žalobu o výživné na manželku. Je velmi pravděpodobné, že v takovém sporu budete úspěšná. Před podáním žaloby neopomeňte zaslat manželovi doporučeně urgenci k úhradě částky výživného, která bude přiměřená a bude srovnávat životní úroveň obou manželů. V praxi to znamená, že po úhradě výživného byste měla mít stejný, resp. srovnatelný příjem jako Váš manžel. Samozřejmě je třeba vzít v úvahu také výdaje manžela, kterými manžel přispívá na náklady společné domácnosti, například podíl na nájemném. Teprve pak lze vypočítat přiměřenou částku výživného. Platí, že na výživné máte nárok ode dne podání žaloby. Nikoliv zpětně, jako tomu bývá u výživného na nezletilé děti. Před Vaším výživným má ale přednost výživné na dítě. Bylo by tedy vhodné, abyste také požádala soud v rámci dalšího řízení o svěření dítěte do Vaší péče a určení výživného ze strany manžela.

V případě takto vysokého rozdílu příjmů, jaké uvádíte, je reálné, že byste mohla vysoudit i několik desítek tisíc korun. Pokud byste dala přednost rozvodu, pak po rozvodu nárok na výživné zcela jistě ztratíte. Náš právní řád zná i výživné na rozvedeného manžela, ale tento nástroj je velmi výjimečný a omezuje se spíše na případy, kdy je rozvedený manžel nemocný a objektivně se po rozvodu není schopen o sebe postarat.

Stručný postup pro vymožení výživného na manžela/ku:

  • Musí objektivně existovat podstatný rozdíl v příjmech
  • Více vydělávající manžel nepřispívá na většinu nákladů společné domácnosti
  • Je nutné zaslat předem urgenci s výzvou k úhradě výživného
  • Podání žaloby k místně příslušnému soudu, kterým je soud v obvodu bydliště žalovaného manžela


Rozvést se, nebo výživné? Manželka může žádat desetitisíce

how i got back my husband
Můj šestiletý manžel mě opustil kvůli jiné dívce, protože ho obviňuji, že viděl jinou dívku, a od té...
Komici
"Otázkou je, co je pro Vás důležitější. Pokud hodláte i nadále v manželství setrvat a je pro Vás pri...
Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12610138384

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více