Rubl mírně ztrácí, koruna získává, trhy zatím bez jasného trendu


19. 04. 2021  20:43     Tomáš Volf     komentáře (0)

Trhy na diplomatickou roztržku mezi ČR a Ruskem začínají pomalu nereagovat, rubl ztrácí. Domácí měna od rána mírně posiluje a pohybuje lehce nad 21,50 USDCZK. Rubl začal ztrácet a padá ze 76,10 USDRUB k aktuálním 76,30 USDRUB, stále se však nejedná o zásadní pohyb. Koruna si své pozice mírně vylepšila a dnes ráno otevírá v blízkosti 0,2840 korun za jeden rubl. 

Rubl mírně ztrácí, koruna získává, trhy zatím bez jasného trendu




Ekonomické ukazatele ČR a Ruska 

Rozdíly mezi ruskou a českou ekonomikou jsou propastné, ale kondice vyznívá výrazně ve prospěch ČR. Poslední data z minulých týdnů ukazují, že zatímco domácí inflace se blíží cíli ČNB růstovým tempem 2,3 %, v Rusku šly ceny v březnu nahoru o 5,8 %. Zatímco domácí firmy a spotřebitelé ekonomice věří a podnikatelská a spotřebitelská důvěra v ekonomiku šla v březnu nahoru (87,7b. resp. 84b.), ruští spotřebitelé a firmy vidí svou ekonomickou situaci výrazně hůře. Podnikatelská důvěra v březnu v Rusku klesla o 0,3b. a spotřebitelská dokonce o 21b. V oblasti průmyslové produkce jsou na tom obě země prakticky stejně a v březnu se pohybovala průmyslová výroba kolem nuly.

Slábnoucí rubl a levná ropa 

Návaznost ruského státního rozpočtu na ropu je požehnání i prokletí státní kasy zároveň. Řeklo by se, že i česká ekonomika má Achillovu patu v podobě závislosti na automobilovém sektoru, zde se však nejedná v první řadě o státní sektor, příjmy ruského státního rozpočtu z ropy jsou naprosto zásadní. Loňský rok nebyl pro Rusy šťastný, protože cena černého zlata se hluboce propadla a dostala se i do záporu. Od března do května 2020 se pohybovala dramaticky pod 30 dolary za barel. Od té doby se prakticky až do listopadu držela pod 40 dolary za barel. Následovaly čtyři měsíce jejího zdražování až k 70 USD/barel, dnes jsme mírně nad 66 USD/barel. Slábnoucí rubl na ekonomických problémech v souvislosti s nízkou cenou ropy nic nezmění, naopak. Slabý rubl drtivě dolehne na běžné Rusy zvyšováním cen a to bude vytvářet tlak na ruskou centrální banku, která zvýšení sazeb sice opětovně možná zkrotí inflaci, ale výrazně tak zdraží financování, tedy úvěry.  

RUBCZK 

Koruna si proti rublu stojí dlouhodobě velmi slušně. V roce 1998, kdy se koruna stala volně plovoucí měnou, stál jeden rubl dnes neuvěřitelných 5,7 korun. Během deseti měsíců se domácí měna dostala až na 1,5 korun za rubl. Zlom přišel na konci června a začátkem července 2002, tehdy se situace otočila a jeden rubl stál méně než jednu českou korunu. Pokračovalo dál kontinuální posilování až k dnešním 0,2840 korun za jeden rubl.  

Odhlédneme-li od politického rozměru celé roztržky, další eskalace nikomu z ekonomického pohledu nepomůže. Pokud se celý „spor“ udrží ve slovních přestřelkách a vypovězení diplomatů, ekonomické dopady nejspíš nebudou hluboké. V případě, že dojde na nějakou formu dalšího zpřísnění sankcí vůči Rusku ze strany našich partnerů v rámci NATO a EU je možné, že rubl začne výrazněji ztrácet.     


Ing. Tomáš Volf

Project & Communication Specialist

Citfin-Logo_2013_CMYK



Rubl mírně ztrácí, koruna získává, trhy zatím bez jasného trendu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12587369616

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více