Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky


27. 08. 2014  00:58     Zdeněk Bubák (Finparáda)     komentáře (0)

Nejlepší úrokové sazby u hypoték oscilují kolem 2 %. Jak dlouho tento stav vydrží? Jaký je podíl nově poskytnutých a refinancovaných hypoték? S jakými novinkami v oblasti hypoték aktuálně banky přicházejí? Na otázky najdeme odpovědi v následujících komentářích.

Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky




Úrokové sazby jsou aktuálně na českém bankovním trhu i v celé Evropě na historicky nejnižších úrovních. Analytici České spořitelny předpokládají, že by k jejich zřetelnějšímu nárůstu nemělo dojít před začátkem roku 2016. „Zatímco ekonomická aktivita začíná v České republice od konce roku 2013 pozvolna narůstat, tlak na růst cen není patrný. Inflace se drží blízko nuly,“ řekl David Navrátil, hlavní ekonom a ředitel odboru ekonomické a strategické analýzy České spořitelny. „Růstu hladiny spotřebitelských cen výrazněji nad 2 %, který by České národní bance umožňoval odchod z režimu devizových intervencí, se nejspíše nedočkáme dříve než ve druhé polovině roku 2015,“ doplnil Navrátil.

V letošním roce jsou hypoteční úvěry podle analytiků společnosti Fincentrum taženy výrazně novými obchody. Z aktuálních statistik ČNB vyplývá, že podíl refinancovaných úvěrů na úvěrech na bydlení poskytnutých domácnostem tvořil za první pololetí 2014 cca 21 %. Většina klientů tedy nadále preferuje zůstat u své banky, svůj úvěr refinancovala odhadem přibližně třetina klientů, kterým končila fixace. Klienti, kteří hypotéku refinancovali, měli v průměru cca o 0,5 p.b. nižší sazbu než klienti, kteří zůstali u stávající banky.

Podle Fincentra je z hlediska možnosti získat příznivější úrokovou sazbu důležitá zejména aktivita ze strany klienta. První nabídka banky je většinou nastavena na vyšší úrovni s rezervou pro vyjednávání. Banky se snaží vydělat a nemají důvod nabízet nižší sazbu, když existuje šance, že klient přijme i vyšší nabídku. Většinou není pro lepší sazbu nutné úvěr refinancovat – banky si začínají uvědomovat, že získat nového klienta je dražší, než udržet současného. V minulosti bylo často zvykem, že současný klient banky neměl šanci ani po vyjednávání získat sazbu, na kterou dosáhl nový klient, dnes už jsou banky většinou ochotny své klienty výraznými slevami udržet. Klienti se nyní postupně učí starat se o své peníze a ačkoliv pasivní klienti nadále převažují, postupně roste počet těch, kteří se nebojí říci si o výraznou slevu na sazbě a nejsou ochotni přijmout pasivně jakoukoliv nabídku banky.

Refinancování ale bude i nadále tvořit relativně významnou část úvěrových obchodů. Díky tomu, že banky umožňují odložit čerpání až o 12 měsíců, jsou na trhu aktuálně refinancovatelné hypotéky na bydlení v objemu cca 200 mld. Kč.

Další zajímavé zprávy ze světa hypoték naleznete ZDE!



Sazby hypoték jsou historicky na nejnižší úrovni - banky navíc chrlí další novinky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15141174688

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více