Sazby hypoték opět míří dolů


17. 03. 2016  09:42          komentáře (0)

10 z 15 bank zahýbalo v únoru s cenami hypoték a stranou nezůstaly ani 3 největší poskytovatelé - Hypoteční banka, Česká spořitelna a Komerční banka. V březnu se navíc přidala UniCredit Bank a Wüstenrot hypoteční banka.

Sazby hypoték opět míří dolů




Ve většině případů ceny zamířily dolů, takže nabídková sazba nejčastěji poskytovaných hypoték s fixací na 5 let propadla na nové rekordní minimum a pokles sazeb stvrdily také dnes zveřejněné statistiky FINCENTRUM HYPOINDEXU. Průměrná úroková sazba v únoru podepsaných hypoték klesla meziměsíčně o 4 setiny procentního bodu na 2,02 % a dosáhla tak nového historického minima. Efekt vlny zlevňování bude dobíhat ještě v březnu, kdy budou „dopodepisovány“ v únoru rozjednané hypotéky. V praxi však již nejsou výjimkou úrokové sazby pod dvěma procenty. U pětiletých fixací svou hypotéku se sazbou nižší než 2 procenta nabízí 9 bank z 15 a nejnižší dosažitelná sazba u hypoték s fixní úrokovou sazbou činí po splnění všech podmínek (kreditní karta, účet atp.) 1,59 % a u variabilních hypoték dokonce 1,49 %.

graf.PNG

Více k vývoji sazeb hypoték

gr.PNG

OČEKÁVANÝ VÝVOJ ÚROKOVÝCH SAZEB

tab.PNG První kolo jarního ladění cen tedy máme za sebou. Banky nyní zrevidují efekt svých cenových rozhodnutí a další případné změny očekáváme spíše až po 31. březnu, kdy zasedá Bankovní rada ČNB a bude zvažovat zavedení záporných úrokových sazeb. Podle našeho názoru k tomu sice nedojde, ale nabídkové sazby se do té doby zásadně měnit nebudou. Prostor pro snížení sazeb vidíme u delších fixací nad 5 let, které jsou atraktivní jak z pohledu bank tak klientů a cena 10letých swapů, z nichž banky financují tyto hypotéky, po novém roce prošla korekcí. Podíl dlouhých fixací letos poroste a dosáhne zhruba 12 procent celkového počtu sjednaných hypoték.

FIXNÍ NEBO VARIABILNÍ SAZBY?

Současnou výši úrokových sazeb je možné z dlouhodobého hlediska považovat za nízkou*.

  • U konzervativních klientů je v současné době z našeho pohledu nejlepším řešením fixovat úrokovou sazbu na 3 nebo 5 let.
  • V případě aktivních a finančně vzdělaných klientů je možné při stávající úrovni nízkých sazeb a stabilitě mezibankovního trhu využít variabilní úrokové sazby.

DOSTUPNOST BYDLENÍ

obr.PNG Ze všech 14 krajů pouze ve 2 ceny bytů za uplynulých 12 měsíců nerostly. Prvním z nich je Liberecký kraj, kde průměrná cena neustále osciluje kolem 1,2 milionů korun a druhým je Jihočeský kraj, kde ceny korigovaly loňský nebývalý růst. Z dlouhodobého pohledu je však zřetelné navracení cen bytů na předkrizovou úroveň. Ve 3 krajích – v Praze, v Jihomoravském a Karlovarském kraji se již ceny dotáhly na úroveň roku 2009 a nad touto hranicí se nachází už i celorepublikový průměr, který je primárně tažen Prahou a Jihomoravským krajem. Oproti únoru 2009 zde ceny narostly nejvíce ze všech krajů ČR a v tuto chvíli jsou již o 18 % výše než před 7 lety. Index dostupnosti bydlení, který měří, jak velkou část čistého příjmu musí průměrná česká domácnost vynaložit na splátku hypotečního úvěru, vzrostl v letošním únoru o další 3 setiny procentního bodu na 33,9 %. Relativně velmi dobrou hladinu dostupnosti bydlení pomáhají udržovat rekordně levné hypotéky a v posledních měsících se přidává také růst průměrných příjmů českých domácností. V únoru banky sjednaly hypotéky za rekordních 14,62 miliardy korun, což je nový únorový rekord a jasný signál, že poptávku po bydlení růst cen nebrzdí. Ba naopak.

Více k dostupnosti bydlení >




Sazby hypoték opět míří dolů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16482101200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více