Sazby na novém rekordu. Sezóna hypoték pokračuje


26. 05. 2014  17:54     TZ     komentáře (0)

Banky v březnu poskytly 7193 hypoték v celkové hodnotě 11,9 miliardy korun*. V součtu s předchozími třemi měsíci suma sjednaných hypotečních úvěrů dosahuje 42,2 miliard korun. Trh roste díky rekordně nízkým úrokovým sazbám hypoték a oživení na realitním trhu. 

Sazby na novém rekordu. Sezóna hypoték pokračuje




Tuzemské banky během dubna sjednaly 7193 hypoték v celkové hodnotě 11,9 mld. Kč*. Průměrná výše hypotéky tedy činila nadprůměrných 1,65 milionu korun. V porovnání s předchozím měsícem je dosažený objem sjednaných hypoték o 1,8 miliardy a 14 % nižší. Důvod tohoto poklesu je celkem prozaický. Březen byl měsícem akčních nabídek, takže se klienti hypotékami z části předzásobily. V meziročním srovnání banky poskytly o 8 milionů korun více.

Bankám se letos opět daří. Příznivé ceny hypoték v kombinaci s pozvolna ožívající ekonomikou znamenají přirozený nárůst poptávky po vlastním bydlení, ale vedle toho roste také zájem o koupi nemovitostí za účelem dalšího pronájmu.

Mírně snižujeme odhad podílu refinancování

Podobně jako v předchozích letech je nutné při interpretaci zveřejněných výsledků vzít v potaz segment refinancování, které jsou v celkovém objemu rovněž započteny, a jejich podíl je možné v tuto chvíli pouze odhadovat. Po prvním čtvrtletí a s přihlédnutím k struktuře sjednaných hypoték našimi hypotečními makléři mírně upravujeme náš odhad podílu refinancování na 30 %. Po přepočtu to znamená, že ze zmíněných 11,9 miliard zhruba 3,5 miliardy jsou hypotéky poskytnuté za účelem splacení dříve poskytnuté hypotéky a zhruba 8 miliard hypotéky na nové bydlení, což je o 700 milionů více než v loňském roce. Přesná čísla zachycující míru refinancování by měla v průběhu letošního roku zveřejnit Česká národní banka, která konečně začala data o tomto segmentu od jednotlivých bank sbírat.

Sazby na novém rekordu

Duben, jak naznačil náš index průměrných nabídkových úrokových sazeb, znamenal další pokles úrokových sazeb. Tento trend potvrdil i index průměrných úrokových sazeb v dubnu sjednaných hypoték HYPOINDEX, který klesl z březnových 2,93 % na 2,88 %. I v případě HYPOINDEXu se jedná o nejnižší hodnotu od roku 2003, kdy je index sestavován.

V květnu na základě aktuálních dat a markantnímu útlumu akčních nabídek očekáváme spíše stagnaci úrokových sazeb na dosažených úrovních a obchodní výsledky podobné těm dubnovým. S velkou pravděpodobností se nebude opakovat vývoj z loňského roku, kdy objemy sjednaných hypoték v květnu a červnu vystřelily nad 15 miliard korun.

Poptávka po úvěrech ze stavebního spoření zadrhává

Celková suma v březnu sjednaných úvěrů činí podle nejnovějších statistik 3,32 miliardy korun. Loni za stejné období to bylo 4,637 miliardy korun. V meziročním srovnání zveřejněné výsledky znamenají pokles objemu sjednaných úvěrů o 29 procent. Největší část z celkové sumy připadá na Českomoravskou stavební spořitelnu (ČMSS) – 1,95 mld. Kč (59 % celkové produkce), následuje Raiffeisen stavební spořitelna 0,58 mld. Kč (18 %) a Stavební spořitelna České spořitelny 0,48 mld. Kč (14 %). Skupinu spořitelen uzavírá Modrá pyramida s 0,24 mld. Kč a 7procentním podílem a Wüstenrot stavební spořitelna s 63 miliony korun a tržním podílem 2 procenta.

Trh financování bydlení

Společně hypoteční banky a stavební spořitelny za uplynulé 4 měsíce sjednaly úvěry na bydlení v celkové hodnotě 54,2 miliardy korun. Zatímco trh hypoték meziročně roste o 3 %. Stavební spořitelny za loňskými výsledky zaostávají již o 2,5 miliardy korun. Příčinou ochlazení na trhu stavebního spoření jsme komentovali v jedné z našich předchozích analýz, nicméně jako hlavní důvod považujeme konkurenci rekordně nízkých hypoték. Proto také hypotéky nyní tvoří bezmála ¾ všech sjednaných úvěrů na bydlení.

V návaznosti na nedávno publikovanou analýzu TRH HYPOEXPERT, která hodnotila vývoj na trhu hypoték v uplynulých 4 měsících, upravujeme náš odhad obchodních výsledků pro letošní rok. V našem prvotním odhadu zveřejněném v letošním lednu jsme předpokládali, že banky letos poskytnou hypotéky v hodnotě okolo 150 miliard korun. Tento odhad v tuto chvíli považujeme za minimum a očekáváme dosažení hodnoty kolem 155 miliard Kč, přičemž v tomto čísle jsou zahrnuty také úvěry bank nereportujících své výsledky serveru hypoindex.cz ani Ministerstvu pro místní rozvoj*. Tržní podíl těchto bank očekáváme zhruba kolem 5,5 % tzn. 8,5 mld. Kč. V porovnání s lednovým odhadem jsme nuceni také upravit náš výhled pro stavební spořitelny. Celkový objem sjednaných úvěrů očekáváme zhruba na úrovni 43 miliardy korun.

hypotéky



Sazby na novém rekordu. Sezóna hypoték pokračuje

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16451433568

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více