Sazby padají, dostupnost bydlení letos na podzim vzroste


10. 10. 2011  20:47     Luboš Svačina     komentáře (0)

Podmínky pro pořízení vlastního bydlení jsou nejlepší za posledních pět let. Vzájemná konkurence bank a snaha utrhnout si co největší tržní podíl tlačí úrokové sazby hypoték stále níž a níž a jak je již nyní vidět, tak ani v říjnu se pokles sazeb nezastaví. Hodnota nabídkové úrokové sazby GOFI70 klesla pod 4 procenta a stejný propad podle našeho názoru čeká i souhrnný FINCENTRUM HYPOINDEX.





Poznámka: Statistiky o vývoji nabídkových úrokových sazeb budeme počínaje tímto měsícem publikovat pravidelně v rámci našeho Media Infa vždy první pondělí v daném kalendářním měsíci.

 

Podle našich nejčerstvějších statistik mapujících vývoj nabídkových úrokových sazeb hypoték pokles sazeb pokračoval i v měsíci září, a to u všech sledovaných variant hypotečních úvěrů (**LTV 70 %, 85 %, 100 %). K největšímu poklesu však došlo u 70% hypoték, kde průměrná úroková sazba poklesla o 16 bazických bodů na 3,88 % a poprvé za posledních 5 let se dostala pod čtyřprocentní hranici!

 

Na níže uvedeném grafu je patrný vývoj průměrných nabídkových sazeb (GOFI70, 85, 100) od ledna 2009. Za pozornost zcela určitě stojí, že úroková sazba GOFI70 dlouhodobě koreluje s celkovou hodnotou FINCENTRUM HYPOINDEXu a lze tedy s velkou pravděpodobností očekávat, že Hypoindex za měsíc září (bude publikován v polovině října) také prolomí hranici 4 procent.

 

Současnou situaci na trhu nelze charakterizovat jinak než cenovou válkou. Banky chtějí do konce roku získat co největší tržní podíl a aniž stihly vyhodnotit efekt zářijového zlevnění, přicházejí s další vlnou snižování sazeb a poplatků. Díky klesajícím sazbám hypoték a nerostoucím cenám nemovitostí roste dostupnost vlastního bydlení. Jednou z komponent dostupnosti bydlení je také cena hypoték, kterou zjišťujeme pravidelným monitoringem nabídkových úrokových sazeb hypoték tuzemských bank. S ohledem na současný vývoj očekáváme, že dostupnost bydlení v dalších měsících poroste.

 

Graf1: Vývoj průměrných úrokových sazeb hypoték

   

** LTV (loan-to-value ratio) = poměr mezi zástavní hodnotou nemovitosti a výší úvěru

  Zdroj: GOLEM FINANCE s.r.o., server www.realitycechy.cz  

CENOVÝ PŘEHLED TÝDNE:

Hypotéka ve výši 1 800 000,- Kč se splatností 20let:

Zdroj: GOLEM FINANCE s.r.o.

  Metodika cenového přehledu:

Cenový přehled uvádíme vždy na počátku týdne a obsahuje úrokové sazby platné v daném týdnu. Úrokové sazby jsou uvedeny v rozsahu minima a maxima. V praxi jde o minimální (nejlepší úrok), který jsme schopni jako Hypoteční makléři našim klientům zajistit a maximální (nejhorší úrok) nabízený jednou z bank. Úrokové sazby uvádíme za nejběžnější fixace 1, 3 a 5 let. Dále v členění výše hypotečního úvěru do 70% hodnoty nemovitosti (LTV) a do 100%. Výše měsíční splátky bude pravidelně počítána pro hypotéku odpovídající průměrné výši v ČR, tedy 1,8 mil. Kč a době splatnosti 20 let.

V tabulce rozdílu mezi maximální a minimální sazbou můžeme vidět aktuální rozdíl mezi nejhorší a nejlepší nabídkou. Dále pak můžeme vidět, kolik tento rozdíl činí ve výšce měsíční splátky.

Poslední údaj je kumulativní úspora na splátce, která vyčísluje, kolik ušetří na úrokové sazbě klient, kterému sjednáme minimální úrokovou sazbu oproti klientovi, který si vezme nejhorší (maximální) úrokovou sazbu od banky, a to za dobu fixace sazby. Tedy kumulativní úspora za 1, 3, 5 let fixace sazby.

 

Do srovnání jsou zahrnuty tyto banky, se kterými máme obchodní vztah:

Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Wüstenrot hypoteční banka, Volksbank, LBBW, mBank, Oberbank



Sazby padají, dostupnost bydlení letos na podzim vzroste

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15522043968

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více