Sazby spořicích účtů padají


20. 01. 2009  07:11     Miroslava Jirsová     komentáře (0)

Mezi bankami nabízí nejvyšší zhodnocení úspor LBBW, ze spořitelních družstev nabízí nejvyšší úrok Unibon. Úroky z úspor poklesly až o 0,8%.





Další spořicí účet dnes přišel o výhodné úročení. FIO družstevní záložna, která dosud nabízela roční úročení FIO konta ve výši 3,5 procenta, snížila sazbu na 3,1 procenta. Není sama. K podobnému kroku postupně potichu přistoupilo několik českých  bank  i družstevních záložen. Reagují tak na snížení sazeb ČNB, které přišlo dvakrát během šesti týdnů, a to celkem o 1,25 procentního bodu na současných 2,25 procenta. Úrokové zemětřesení výrazně zamíchalo celkovým žebříčkem spořicích účtů českých finančních domů. Někteří lidé už kvůli tomu začali svoje peníze přesouvat z jedné  banky  do druhé. Například právě záložně FIO přibylo na FIO kontu od začátku roku celkově 230 milionů korun a získala řadu nových klientů. Největší rozčarování připravila svým klientům mBank, na jejímž kontě eMax poklesly sazby z 3,5 na 2,7 procenta. To je o 0,8 procentního bodu méně. "Snížení sazeb  ČNB  ovlivňuje celý  bankovní  trh. mBank ke změně přikročila teprve až po druhém razantním kroku  ČNB  . Předtím jsme naopak sazby zvýšili a drželi je nad úrovní trhu," vzkazuje klientům mluvčí Pavla Renčínová. I mezi Čechy oblíbené ING konto upravilo sazbu z 3,25 na 3 procenta. V Raiffeisenbank na eKontu Plus ještě v prosinci kynuly vklady nad milion korun rychlostí 3,5 procenta, nyní už se zhodnocují jen 2,5 procenta.

Citibank  a LBBW se drží

Statečně se zatím z pohledu klientů drží LBBW, která nadále celý vklad úročí 3,3 procenta ročně. "Tato sazba platí již od října 2008. Je ale pravda, že  banka  úpravu zvažuje," řekla mluvčí LBBW Martina Lambert. Podobně tlaku finančního trhu odolává i  Citibank. Sazbu tři procenta drží od února loňského roku. "V dohledné době snížení neplánujeme," uvedl tiskový mluvčí  banky  Pavel Vlček. Citibank však nenabízí spořicí  účet  samostatně. Klient  ho získá jenom v rámci balíčku Citi konto nebo Citi gold. Na svém běžném účtu si potom může nastavit automatický převod peněz při určitém zůstatku. Podobnou funkci nabízejí i další  banky. Absolutní vedení na trhu si udrželo Unibon spotřební a úvěrové družstvo, přestože i ono minulý týden sazbu snížilo z 3,75 na 3,5 procenta. Jeho účet má ale hned dvě vážné slabiny. Nelze k němu sjednat  internetové   bankovnictví  a záložna má pouze jednu pobočku v Česku, a to v Ostravě. Zmíněné nedostatky se možná dočkají nápravy. "Do konce kvartálu plánujeme  internetové   bankovnictví  zřídit a do poloviny roku otevřeme pobočku v Praze," slibuje předseda představenstva Radek Hradil. Relativně vysoké úročení 3,03 procenta, má i novinka Volksbank s názvem Běžný investiční účet. Vklady bez výpovědní lhůty bobtnají rychlostí 3,03 procenta. Klient si může zafixovat i sazbu 3,23 nebo 3,43 procenta. V takovém případě ale peníze nesmí vyzvednout dříve než po půl, respektive jednom roce.

Pozor na pásmové úročení

Situaci celkového poklesu sazeb šikovně využila Oberbank, která inzeruje zhodnocení až 3,55 procenta ročně. Platí však jen pro vklady nad 50 tisíc korun, u menších vkladů je  banka  určuje individuálně. "Zaznamenali jsme velký zájem. Jen na naší hlavní filiálce v Praze otvíráme několik desítek účtů denně," říká mluvčí Michaela Taschnerová. Nezanedbatelná nevýhoda spořicího účtu Oberbank ovšem spočívá v tom, že za každou příchozí platbu klient zaplatí šest korun a za odeslání peněz tři koruny. Spořicí účet Oberbank patří mezi produkty s pásmovým úročením. To znamená, že banka různé části vkladu úročí jinou sazbou. Podobný systém používá i ČSOB, GE Money Bank, Poštovní spořitelna, Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Komerční banka  je mezi  bankami  jedinečná v tom, že malé částky do 50 tisíc korun úročí vyšší sazbou - třemi procenty - a vyšší vklady pouze jedním procentem. Produkt je tedy vhodný pouze pro vkládání nízkých částek. Stejný přístup využívají také dětské bankovní účty. Záložna Waldviertler Sparkasse von 1842 úročí vysokou sazbou 3,25 vklady do 60 tisíc korun. U vyšších úložek začíná sazba na 1,31 procenta a pak už s výší částky roste (viz tabulku níže). Nevýhodou Spořicího účtu Plus u UniCreditBank je skutečnost, že k okamžitému vyzvednutí je pouze částka do 50 tisíc korun. Pokud chce zákazník vybrat vyšší sumu, musí počítat s výpovědní lhůtou o délce tři měsíce. Peníze  banka  uvolní i dříve, ale předčasný výběr penalizuje stržením jednoho procenta z vybírané částky. Nejde tedy v pravém slova smyslu o spořicí účet, spíše o  termínovaný   vklad. Podobně ČSOB  na svém Spořicím účtu omezuje zákazníky sedmidenní výpovědní lhůtou. Klasický spořicí účet zatím svým klientům nenabízí ani Česká spořitelna, která se orientuje na jiné vkladové produkty.

Spoření s omezením

Jako "spořicí účty" družstevní záložny často označují jiný produkt -  termínované   vklady  . Tyto produkty často nabízejí zajímavé úročení, které ale vyvažuje pevně stanovená výpovědní doba, po kterou v podstatě nelze s vloženými penězi manipulovat.U  kampeličky  WPB Capital je aktuální sazba při vložení částky vyšší než 800 tisíc korun s výpovědní dobou pět let stanovená na 5,85 procenta ročně. Pro menší částky od 50 do 300 tisíc s výpovědní lhůtou šest měsíců činí  úroková   sazba  4 procenta. Výše připisovaných  úroků  se ale  mění  během trvání  vkladu  . Záložny nabízejí také standardní  termínované vklady. Oproti "spořicím účtům" zajišťují stálou úrokovou sazbu po celou dobu trvání vkladu.  


Sazby spořicích účtů padají

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15698564544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více