Sazby švýcarských hypoték stále blízko minim. Banky se snaží brzdit poptávku


12. 08. 2014  17:57     TZ     komentáře (0)

Hypotéky ve Švýcarsku jsou extrémně levné a nic na tom nezměnilo ani opatření z loňského podzimu, kdy švýcarská centrální banka navýšila požadavek na kapitálovou vybavenost komerčních bank. S tuto chvíli se snaží růst hypoték, a s tím i nepřiměřený růst cen nemovitostí, brzdit samy banky. 

Sazby švýcarských hypoték stále blízko minim. Banky se snaží brzdit poptávku




Rekordně nízké úrokové sazby jsou výsledkem expanzivní měnové politiky švýcarské centrální banky, která se touto cestou snaží podpořit konkurenceschopnost švýcarských firem. Úrokové sazby hypoték jsou na velmi nízkých úrovních od roku 2011 a s přestávkou v druhé polovině loňského roku, kdy centrální banka navýšila požadavek na kapitálovou vybavenost komerčních bank, téměř bez přestání pozvolna klesají.

Hypotéky za méně než 1,5 procenta

Průměrná úroková sazba tříletých hypoték v tuto chvíli činí 1,29 %. V případě 5letých fixací je to 1,44 %. Pokud má však klient zájem o variabilní úrokovou sazbu navázanou na 3měsíční LIBOR nebo je aktivní při vyjednávání o fixní sazbě, může se dostat až na sazbu kolem 1 %.
Navíc další slevy mohou klienti získat v návaznosti na účel úvěru. Například banka UBS nabízí prvokupujícím (segment first home) po dobu 3 let zvýhodněnou úrokovou sazbu. V případě 8leté fixace získá sazbu 1,70 % a na pětiletém fixu dokonce 1,22 %. Kromě prvokupujících UBS zvýhodňuje také financování nízkoenergetických domů nebo přestaveb. Podmínkou získání zvýhodněné sazby je aby dosažení parametrů úspornosti v souladu se standardy Minergie nebo GEAK. A v neposlední řadě se snaží UBS motivovat své klienty k rekonstrukcím. Těmto klientům banka poskytne úvěr na první půlrok bezúročně.

švý hypotéky

Švýcarské banky samy šlapou na brzdu

Důsledkem rekordně nízkých úrokových sazeb, rostoucímu počtu obyvatel Švýcarska a spekulativní poptávce ze zahraničí, ceny nemovitostí prudce vzrostly. Experti proto dlouhodobě varují před nafukováním realitní bubliny. UBS situaci na realitním trhu monitoruje a hodnotí prostřednictvím tzv. Swiss Real Estate Bubble Index. Ten sice v letošním roce spíše stagnuje, v posledním čtvrtletí vzrostl o 2 setiny procentního bodu na 1,24, nicméně v porovnání s loňským rokem je jeho hodnota o 8 % výše a stále se pohybuje v pásmu „risk“.

Pod tlakem státních orgánů a v rámci udržitelnosti růstu a zachování stability finančního trhu přišly švýcarské banky s návrhem samoregulace, která spočívá v tom, že klienti budou povinni splatit 1/3 hypotéky maximálně do 15 let, oproti původním 20 a novinkou je také povinnost lineárního splácení hypotéky. Tato opatření povedou ke zhoršení dostupnosti hypotečních úvěrů, vyselektování méně bonitních klientů a v důsledku také poklesu poptávky po nových úvěrech. Zmíněná opatření by se měla vztahovat pouze na nově uzavírané hypotéky.

Co se týče vývoje úrokových sazeb, tak švýcarská centrální banka předpokládá zachování expanzivní měnové politiky minimálně do roku 2016, což by se už nemělo nijak dramaticky projevit ve vývoji úrokových sazeb na mezibankovním trhu. Nicméně experti očekávají, že v souvislosti s oživením globální ekonomiky a očekávaným nárůstem inflace je stávající úroveň úrokových sazeb neudržitelná a sazby v dlouhodobém horizontu porostou. S touto úvahou se však setkáváme už od roku 2011 a sazby jsou stále dole.



Sazby švýcarských hypoték stále blízko minim. Banky se snaží brzdit poptávku

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15478500512

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2540
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6480
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8380
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4915
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0220
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0751
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více