Sberbank odchází z Evropy. Od SWIFTU ale odpojena nebyla


02. 03. 2022  09:01     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Sberbank definitivně odchází z Evropy. Všechny její pobočky tak budou s největší pravděpodobností končit. Tuzemská Sberbank CZ zavřela své pobočky už v pondělí. Ze sankčního seznamu se však této bance podařilo uniknout.

Sberbank odchází z Evropy. Od SWIFTU ale odpojena nebyla




V Česku, Maďarsku, Rakousku a dalších zemích už místní pobočky Sberbank v podstatě skončily. Následně se ruský vlastník Sberbank rozhodl opustit trh Evropské unie, kde všechny pobočky Sberbank ukončují činnost.

Sberbank prý své závazky splní

Je to logická reakce a důsledek mezinárodních sankcí, kdy se lidé obávají o osud svých peněz uložených u bank s ruskými vlastníky. Scénář je pak vždy stejný. Klienti začnou hromadně vybírat hotovost a odvádět své prostředky na jiné účty v jiných bankách a banka se dostane do platební neschopnosti.

Aktuálně jsou webové stránky Sberbank CZ výrazně omezeny a po vyplnění příkazového řádku sberbank.cz se objeví pouze náhled na dotazy a odpovědi banky. Následně už se pouze objevují pod textem pouze zákonem požadované a nutné informace. 

Sberbank přitom přislíbila, že dostatečné kapitálové vybavení, aby mohla vyplatit řádně všechny své klienty. Je otázka, zda tomu tak skutečně bude. 

Sberbank se vyhnula sankcím 

Sberbank je přitom jednou z ruských bank, která se vyhnula odpojení od systému SWIFT a tudíž může i nadále přijímat platby ze zahraničí. Tato banka tak není touto sankcí postižena, na rozdíl od jiných sedmi ruských bank.

V současné chvíli však nelze tvrdit, že i tento stav je definitivní. Již nyní se diskutuje o zpřísnění sankcí a není tak vyloučeno, že i tato banka bude nakonec od SWIFTU odpojena, nebo bude jiným způsobem sankcemi postižena.

JAK SE ZACHOVAT POKUD JSTE KLIENT SBERBANK? JAK SE DOSTAT KE SVÝM PENĚZŮM? VŠE NAJDETE VE SPECIÁLU VÁLKA NA UKRAJINĚ A VAŠE PENÍZE ZDE!

 



Sberbank odchází z Evropy. Od SWIFTU ale odpojena nebyla

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16460795856

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více