Sberbank zavřela pobočky. Co dál? Otázky a odpovědi pro klienty


18. 03. 2022  00:05     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Sberbank se z důvodu protiruských sankcí dostala do neřešitelné situace. Přinášíme vám otázky a odpovědi jako průvodce pro řešení aktuálních problémů klientů této banky. Co udělat? Jak postupovat? Na koho se obrátit?

Sberbank zavřela pobočky. Co dál? Otázky a odpovědi pro klienty




Sberbank jako dcera významné ruské banky, na kterou se vztahují protiruské sankce, může na tuzemském trhu skončit. Klienti vzali už dva dny po útoku její pobočky útokem a banka musela své pobočky definitivně zavřít. Není navíc schopna plnit své závazky, a jako banka tak může na tuzemském trhu skončit. Když banka skončí, co klienti? Co se stane s jejich vklady? Co se stane s úvěry? Jak zajistit pokračování bankovních služeb? Na tyto a další otázky vám odpovíme v následujícím návodu. 

Mám ve Sberbank své úspory. Mohu o ně přijít? Nebo jsou standardně pojištěné?

I když má Sberbank ruského vlastníka, vztahují se na ni v plném rozsahu pravidla a předpisy České republiky a EU. Vklady u Sberbank jsou tedy pojištěny stejně, jako je tomu u dalších tuzemských bank.

Každý klient Sberbank má nárok na plnou kompenzaci svých vkladů až do základního limitu 100.000 Euro, tedy cca 2,5 milionů korun. Nárok na náhradu mají klienti dokonce včetně úroků z těchto vkladů.

Podrobnější informace o pojištění vkladů, včetně výjimek s vyšším limitem včetně přehledné tabulky, najdete ZDE!

Mám u Sberbank více účtů se vklady. Počítá se limit vkladů pro nárok na 100 % kompenzaci 100.000 Euro na každý účet zvlášť? Nebo se vklady na všech mých účtech sčítají dohromady?

U každého klienta se vklady sčítají na všech účtech u jedné banky, týká se to tedy všech běžných, termínovaných, spořících či dalších účtů, včetně vkladů v cizích měnách. Neplatí tedy, že pokud byste měl více účtů, mohl byste na každém mít 100.000 Euro s plnou kompenzací. Všechny vklady se tedy sčítají.

Co se stane, když mám na účtech ve Sberbank více než 100.000 Euro? Budu mít na náhradu nárok, nebo přijdu o všechno?

Rozhodně se nemusíte bát toho, že byste přišel o své vklady. I nadále platí, že úspory do uvedeného limitu 100.000 Euro (v určitých případech uvedených dále i 200.000 Euro) máte pojištěné, a tedy máte nárok na jejich plnou náhradu. 

Pokud máte na účtu vklady vyšší než 2,5 milionů korun, bude nutné částku, resp. pohledávku přesahující tento limit, přihlásit do příslušného insolvenčního řízení, v němž se budou likvidovat a rozdělovat aktiva banky. Příslušnou část, či podíl z výtěžku, pak získáte jako věřitel banky. Obvykle však tento podíl na výtěžku pohledávku v plné výši nenahradí.

Slyšel sem, že limit pojištění vkladů ve výši 2 a půl milionů korun se může i zdvojnásobit. Kdy mohu žádat o vyšší kompenzaci?

Limit pojištění vkladů 100.000 Euro je dvojnásobný, tedy až 200.000 Euro v případě následujících okolností.

  • Výtěžek z prodeje nemovitostí, které slouží k soukromému bydlení,
  • Jednorázové vyrovnání ze spoření na důchod se státním příspěvkem,
  • Výtěžek či podíl z vypořádání společného jmění manželů při rozvodu manželství,
  • Výtěžek z pojistného plnění v případě úrazu, nemoci, invalidity nebo smrti,
  • Výtěžek z dědictví,
  • Výplata odstupného ze zaměstnání,
  • Výtěžek z náhrady poškození způsobené trestným činem,

Tyto prostředky z výše uvedených zdrojů a důvodů musí přijít na postižený účet alespoň tři měsíce před ukončením činnosti banky. Za splnění této podmínky se pak na tyto vklady vztahuje dvojnásobný limit 200.000 Euro. Je nutné však požádat o výplatu Garanční systém finančního trhu nejpozději do dvou měsíců od rozhodnutí České národní banky o ukončení činnosti banky – odnětí licence.

Kdo vyplácí náhradu za pojištěné vklady? Na koho se obrátit? Musím o vyplacení náhrady žádat?

Náhradu vyplácí Fond pojištění vkladů v rámci Garančního systému finančního trhu. Tento fond je povinen vyplácet veškeré náhrady související s krachem banky. Výplata náhrad musí být zahájena do 7 pracovních dnů ode dne, kdy fond dostane informaci od ČNB o neschopnosti banky dostát svým závazků vůči vkladatelům nebo poté, co soud vydá rozhodnutí o úpadku nebo jiného rozhodnutí z důvodu přímo související s finanční situací banky. O vyplacení základní náhrady nemusíte fond žádat. Pokud ale žádáte o náhradu s vyšším limitem při splnění podmínek pro vyplacení až 200.000 Euro, pak požádat písemně musíte.

Jak náhradu pojištěných vkladů reálně obdržím? V hotovosti, nebo na účet a kde?

Náhradu obdržíte prostřednictvím banky s širokou pobočkovou sítí, kde si můžete náhradu vyzvednou buď v hotovosti nebo převodem, kdy ale musíte doručit této vyplácející bance písemnou informaci se svým ověřeným podpisem na jaký účet může banka náhradu uvolnit.

Garanční systém finančního trhu uvádí, že bankou pro výplatu náhrad je Komerční banka, a.s.

FORMULÁŘE PRO VÝPLATU NÁHRAD A SDĚLENÍ ÚČTU PRO ÚHRADU NÁHRADY SI MŮŽETE STÁHNOUT ZDE!



Sberbank zavřela pobočky. Co dál? Otázky a odpovědi pro klienty

Kadaník
Otázka: Co se stane s účtem který mám u Sperbank? Bude automaticky zrušen ?...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12477479328

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více