Sedm dobrých finančních tipů pro letní dovolenou


04. 06. 2019  07:27          komentáře (0)

Pokud se chystáte v létě vyrazit do zahraničí, stojí za to dodržovat několik jednoduchých zásad pro správu svých peněz. 

Sedm dobrých finančních tipů pro letní dovolenou




1. ZKONTROLUJTE SI KURZ VAŠÍ BANKY (alespoň podle eura)
 Ať už si radši směňujete peníze ještě doma, nebo vybíráte na místě v bankomatu, podívejte se, jaký dává vaše banka kurz. Rozdíly jsou totiž docela značné, zvlášť u exotičtějších měn. Dobrým indikátorem je kurz, za který vám banka smění koruny na eura, od něj se totiž obvykle odvozují kurzy dalších měn.

„U většího výběru nebo platby dělá rozdíl v kurzu i několik set korun, které můžete utratit za lepší věci, než je špatný kurz,“ říká Lucie Brunclíková, ředitelka komunikace Banky CREDITAS. 

2. POZOR NA POPLATKY U VÝBĚRU Z BANKOMATU 
 V sazebnících bank najdete i takové, kde za jeden výběr z bankomatu v cizině zaplatíte přes sto korun. Někdy se připravte i na další poplatek až 0,5 % z vybírané částky!

Výrazně se vám tedy vyplatí mít banku, která má veškeré zahraniční výběry zdarma bez podmínek, což nabízí jako jedna z mála třeba Banka CREDITAS.

„Rozdíly v poplatcích jsou na českém trhu opravdu značné a už na pár výběrech ušetříte stovky korun,“ podotýká Brunclíková.

To jsou poplatky vaší banky. Poplatek si ale může účtovat i provozovatel bankomatu. Při výběru jste předem na tento poplatek upozorněni a při výběru potvrzujete částku výběr navýšenou o tento poplatek. Pokud se s takovou situací setkáte, je na vašem zvážení, zda výběr hotovosti i za těchto podmínek dokončíte. Hned vedlejší bankomat může být bez poplatku, pokud je tedy příležitost, zkuste jiný bankomat.

3. NESPADNĚTE DO PASTI JMÉNEM DCC

DCC, tedy dynamic currency conversion, znamená, že se přepočet z dané měny provede přímo do korun. Chyták je v tom, že se tato konverze provede kurzem provozovatele daného bankomatu či terminálu – a tento kurz je obvykle mnohem horší, než jakým vám směnu provede vaše banka. „Pokud vám tedy místní bankomat či obchodník tuto volbu nabídne, vždy zadejte „výběr v místní měně“ a ne „výběr v korunách“,“ radí Lucie Brunclíková z Banky CREDITAS.


4. UŠETŘETE DÍKY CESTOVNÍMU POJIŠTĚNÍ KE KARTĚ

Cestovní pojištění je často součástí služeb k vaší platební kartě, nemusíte si jej tedy kupovat znovu navíc. Podívejte se na kartu své banky, jaké podmínky a jak široké krytí rizik obsahuje. Například u CREDITAS je k MC standard za 85 korun měsíčně cestovní pojištění pro celou rodinu, včetně pojištění léčebných výloh, pojištění odpovědnosti za škodu občana, úrazové pojištění, pojištění právní ochrany a také pojištění cestovních zavazadel. A to vše s vysokým krytím: například u léčebných výloh je v základu pojištěno krytí do sedmi milionů korun.

5. PENÍZE MĚŇTE V ČESKU 

Pokud je měna dané země u nás nabízena, je obvykle výhodnější směnit si peníze už tady. Kurz, který dostanete na místě, nebude nejspíš moc dobrý a ve většině mimoevropských zemí vám koruny nesmění vůbec (dolary a eura obvykle ano).

Když už ale měníte peníze v cizině, měňte je raději v bance, než ve směnárnách či od překupníků na ulici, kde hrozí výrazně větší riziko podvodu.

Popis: Obrázek byl odebrán odesílatelem.

6. PLAŤTE GOOGLE PAY a APPLE PAY

Všude tam, kde najdete bezkontaktní terminály, můžete platit můžete platit rovnou svým mobilním telefonem prostřednictvím aplikace Google Pay nebo Apple Pay. Kartu pak můžete klidně nechat v hotelu.

„Google Pay či Apple Pay jsou skvělé a velmi bezpečné nástroje, mj. i díky tomu, že obchodník nedostává žádné informace o držiteli karty ani o kartě samotné,“ upřesňuje Brunclíková.

7. BUĎTE OBEZŘETNÍ 

Ještě o něco více než doma je namístě dávat si pozor, protože na cestách představuje zneužitá či zablokovaná karta větší komplikaci.

Je určitě dobré dodržovat několik jednoduchých pravidel: 

*       Mít s sebou více karet nebo různé prostředky k platbě
*       Mít poznamenané číslo na hotline své banky kvůli případné blokaci karty.
*       Při používání v obchodě nedávat kartu z ruky (kvůli riziku opsání čísla karty).
*       Nenosit všechnu svou hotovost a všechny karty na jednom místě.
*       Rozhodně si nepsat PIN na kartu nebo poblíž ní.
*       Pokud máte novou kartu, před objezdem do ciziny ji aktivujte a případně zvolte vlastní PIN. Doporučujeme ji minimálně jednou použít.
*       Pokud se chystáte do vzdálenějších končin, obraťte se před odjezdem na banku a ověřte, zda pro daný region nemá nastavené nějaké omezení.




Sedm dobrých finančních tipů pro letní dovolenou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15654864528

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více