Sedm tipů, jak efektivně naložit s penězi


12. 02. 2015  11:35          komentáře (0)

Za největšího žrouta času je leckdy označovaný internet. Nejčastěji Češi prosurfují na síti až 5 hodin týdně. To je ročně téměř 11 dní, které by se daly využít lépe. Mezi mladými lidmi od 16 do 24 let tráví na internetu 6 osob z 10 víc než 10 hodin týdně.

Sedm tipů, jak efektivně naložit s penězi




Ročně tak tímto způsobem prožijí skoro 22 dní. V posledních letech výrazně roste obliba sociálních sítí. V roce 2014 je využívalo 37 % Čechů.

Ne peníze, ale čas je tím opravdu cenným, co v životě máme. Přitom řada z nás s ním nakládá stejně neefektivně jako se svými úsporami. Pokud vám peníze každý měsíc přebývají, měli byste je náležitým způsobem zhodnocovat. Možností, jak to udělat, je nespočet. 

Aleš Prandstetter, investiční stratég ČSOB Asset Managementu

 

 

Sedm dobrých rad pro efektivní naložení volných peněžních prostředků:

 1.    Ujasněte si, co chcete.

V prvé řadě je nutné říci, že to, kolik peněz máte k dispozici, není jediným parametrem, podle kterého byste se měli řídit. Neméně důležité je i to, na jak dlouho částku můžete postrádat, kolik byste rádi vydělali a jaké riziko jste ochotni podstoupit. Pro různé požadavky existují různé investiční nástroje. Pozor, čeština si často plete spotřebu a investici! Leckdo řekne „investuji do sebe“, a myslí tím třeba koupi masáže nebo dovolené. Stejně tak pořízení auta nebo skříně nejsou investice. Dokonce i koupě nového bytu, ve kterém chci bydlet místo podnájmu, je investicí jen zčásti.

 2.    Co s tisícikorunou?

Pokud vám tisícovka přebyla vyloženě jednorázově, nemá smysl se příliš trápit a stačí ji nechat na účtu, může se hodit už příští měsíc. Ale pokud by tato tisícovka měla přebývat pravidelně, to již stojí za trochu přemýšlení. Do podílových fondů ČSOB lze investovat již od 500 korun měsíčně. Bránu do světa podílových fondů tedy můžete lehce pootevřít. Zpočátku klidně opatrněji, volte konzervativnější produkty, třeba i ty, které nějakým způsobem chrání investovanou částku před většími poklesy. Navíc, pravidelné spoření je čím dál oblíbenější – tisícovku nijak extra nepostrádáte a odložené peníze mezitím pěkně pracují.

3.    S 10 000 Kč se vám plně otevírá brána do světa podílových fondů.

Kouzlo investování už objevila řada Čechů. Podle Asociace pro kapitálové trhy vzrostl během třetího čtvrtletí loňského roku majetek ve fondech kolektivního investování o 18,46 miliard korun na 315,94 miliard korun. Pro opatrného nebo začínajícího investora jsou vhodné konzervativní až vyvážené fondy, případně fondy omezující vliv velkých poklesů na akciových trzích (zde má ČSOB širokou nabídku strukturovaných fondů až po úspěšnou řadu fondů Portfolio Pro). Odvážnější a ti, kteří již investují déle, mohou využít i fondy s vyšším zastoupením akcií až plně akciové, které mohou v horizontu sedmi a více let dosáhnout zhodnocení desítek procent.

 4.    100 000 Kč patřičně diverzifikujte.

Čím vyšší částku chceme najednou investovat, tím důležitější roli hraje diverzifikace, čímž se rozumí takové zainvestování, aby výrazný cenový pohyb jedné akcie, dluhopisu či měny neměl výrazný vliv na celou investici. Kromě výše zmíněných fondů lze do portfolia zařadit i složku s možností pravidelné výplaty výnosu – třeba fond, jehož cílem je pravidelně každý rok vyplácet podíl na zisku formou dividendy.

 5.    Jak je možné z milionu udělat dva.

S milionem korun se nikterak nemění principy investování popsané v předchozích odstavcích, jen se rozšiřují možnosti. Je možné například uvažovat i o pořízení bytu na pronájem v kombinaci s hypotékou, přičemž zbytek peněz, uložený i třeba v méně konzervativních fondech, by sloužil jako polštář a mohl by výnosově i „přebít“ úrokovou sazbu na hypotéce, čímž celkovou investici dále zefektivní. Nezapomínejme ani na jiný pohled na investice, tou může být i nadstandardní vzdělání vlastní nebo dětí.

 6.    Kam s výhrou v loterii?

Čím více peněz máte, tím se přirozeně více bojíte ztrát. Dobrý osobní bankéř je v tomto případě důležitější než kdy jindy. Peníze se nabízí rozložit mezi podílové fondy nebo jiné cenné papíry, nemovitosti nebo termínované vklady. To vše se dá (ale není to nutné) kombinovat s doplňkovou investicí do některých alternativních investic – zlata, nebo jiných komodit, umění, veteránů apod. Například nejdražší Fillův obraz vydražený v Čechách se prodal za 17,5 milionů korun. Buďte ale opatrní, tyto trhy často nebývají standardizované ani regulované a na začátečníka zde proto číhá mnohem více záludností než u klasických fondových investic.

 7.    Kdo nic nedělá, zkazí mnoho.

Tradiční běžné a spořicí účty dnes stěží překonávají inflaci a státní důchody kvalitní život ve stáří nezajistí. Přibývá tak situací, kdy pomohou pouze naše vlastní peníze. To, zda je budeme mít, záleží na nás.



Sedm tipů, jak efektivně naložit s penězi

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15634946800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více