Sedm tipů jak na platební karty


14. 06. 2014  00:18     TZ     komentáře (0)

Češi používají platební karty k bezhotovostním platbám stále častěji. Z údajů Sdružení pro bankovní karty vyplývá, že zatímco v roce 2012 s nimi uskutečnili 308 miliónů transakcí, vloni už to bylo o téměř 70 miliónů více. Za jeden rok tak jejich počet vzrostl o 22,6 %, za posledních pět let pak o 94,6 %. A neroste jen počet, ale i samotný objem transakcí. 

Sedm tipů jak na platební karty




Vloni dosáhl takřka 322 miliard Kč, což představuje meziroční nárůst 13,4 %. Ze srovnání s objemem peněz, které lidé ve stejném období vybrali z bankomatů (642 miliard Kč), je však patrné, že stále utrácíme více v hotovosti.

Bude zajímavé sledovat, jak se poměr bezhotovostních a hotovostních transakcí bude dále vyvíjet, zejména v kontextu rozvoje nových platebních technologií. To, co nám znělo před pár lety jako sci-fi, je realitou. Běžně dnes platíme bezkontaktně kartou a nálepkou, či dokonce mobilem. Bezhotovostní platby jsou rychlejší a pohodlnější a lidé s nimi platí i malé částky, které by dříve raději zaplatili v hotovosti. Oproti těm hotovostním mají ještě jednu méně očividnou, ale velkou výhodu. Poskytují nám skutečně detailní přehled o tom, kolik a za co utrácíme. Díky tomu můžeme i lépe hospodařit s našimi penězi. Všechny platby i s označením obchodníka jsou totiž viditelné v internetovém bankovnictví a tak přesně víte, v kterém obchodě jste nakupovali.

Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB

Sedm dobrých rad pro lepší orientaci v oblasti platebních karet:

1. Využijte naplno potenciál své karty, ušetříte čas i peníze

Většina lidí používá kartu hlavně k výběrům hotovosti z bankomatů a platbám v obchodech nebo na internetu. Platební karty toho ale často umí více. Vyplatí se zjistit si, jaké služby nabízí ta vaše. Banky totiž karty nabízejí v rámci různých balíčků, které mohou zahrnovat například cestovní pojištění, pojištění ztráty a krádeže nebo pojištění právní ochrany řidiče. Možná si tedy při cestách do zahraničí nevědomky platíte cestovní pojištění dvakrát. Ušetřit můžete i se službou CashBack. Ta umožňuje pohodlný a většinou i bezplatný výběr hotovosti na pokladnách v různých obchodech. Stačí na

pokladně oznámit vybíranou částku, která se vám z účtu odečte společně s platbou za nákup. Ověřte si, u kterých obchodníků lze CashBack využít, a při příštím nákupu si ušetřete cestu k bankomatu, případně i poplatky za výběr.

2. Chraňte své finance – dodržujte základní bezpečnostní pravidla

Existuje množství kontrolních mechanismů, které mají za úkol chránit kartu proti zneužití při platbách na internetu, výběrech z bankomatu či bezkontaktním placení. Jakkoliv je tento systém ochrany důmyslný, sám o sobě stoprocentní bezpečí nezaručí. Je potřeba, aby se majitelé karet chovali při jejich používání obezřetně a zodpovědně. Pro většinu lidí je už snad samozřejmostí nepoznamenávat si PIN, a už vůbec nikdy na samotnou platební kartu. Zvláště když existuje možnost si PIN v bankomatu jednoduše změnit tak, aby byl dobře zapamatovatelný. Opatrnost je na místě pokaždé, když zadáváte PIN do bankomatu či platebního terminálu, nebo když dáváte kartu pryč z ruky. Nedopusťte, aby se vám karta ztratila z očí – mějte ji neustále pod dohledem a zkontrolujte si, zda karta, kterou vám obchodník vrátil, je skutečně vaše.

3. Pojistěte si svou kartu

Na základní ochranu před zneužitím platební karty u transakcí bez zadání PIN kódu máte nárok ze zákona. Hodně lidí už ovšem neví, že do okamžiku blokace se majitel karty na odškodnění podílí 150 eury. Máte-li však sjednáno pojištění karty, tato spoluúčast vám z něj bude pokryta. A nejen to. Kromě úhrady finančních prostředků a poplatků za vydání nové karty nabízejí některé banky v rámci pojištění také pojištění osobních věcí. Jednotlivé nabídky se liší, ale nejčastěji se jedná o mobilní telefon, peněženku, klíče a nový zámek či doklady.

4. S kreditní kartou můžete ušetřit

S kreditní kartou utrácíte peníze banky, nikoliv svoje, jak je tomu u karet debetních. V podstatě se jedná o úvěr, jehož výhodou je, že z něj po určitou dobu (zpravidla 50 – 55 dní) neplatíte žádné úroky. Bezúročné období se ovšem nemusí vztahovat na výběry z bankomatu nebo převody z kreditní karty na běžný účet. Banky, které toto nabízejí, jsou zatím na tuzemském trhu pouze světlou výjimkou. U kreditních karet můžete navíc využít nejrůznější výhody, jako jsou třeba 1 až 2 % zpětný bonus z nákupů, věrnostní program či slevy u obchodníků. Některé zahrnují dokonce pojištění zboží, které s nimi zaplatíte, a prodloužení záruky o jeden rok nad rámec zákonné lhůty. Jejich další nespornou výhodou je fakt, že mají samostatný účet. S kreditkou využíváte peněz banky, a pokud o ni přijdete, je riziko zneužití vašich vlastních prostředků a možné škody nižší než v případě ztráty či krádeže karty debetní.

5. Plaťte pohodlněji s bezkontaktní nálepkou

Bezkontaktní nálepka funguje na stejné technologii jako bezkontaktní karta. I placení nálepkou je rychlejší a pohodlnější, a navíc ji máte vždy po ruce. Můžete si ji totiž nalepit na jakýkoliv předmět, který máte neustále při ruce, třeba mobil či peněženku. Při placení u pokladny se tak nebudete muset

zdržovat hledáním a vyndáváním karty. Anebo můžete peněženku nechat doma a na nákup vyrazit nalehko, třeba jen s mobilem.

6. Nastavte si parametry platební karty z pohodlí domova

Informujte se u své banky o možnostech, které nabízí internetové či mobilní bankovnictví. Můžete si ušetřit cestu na pobočku například v případě, když chcete změnit parametry své platební karty. Jednoduše a pohodlně si takto lze například změnit telefonní číslo pro zasílání SMS při internetových platbách či limity pro platby i výběry z bankomatu nebo si dočasně zablokujete kartu. Můžete rovněž požádat o opětovné zaslání PIN kódu nebo si sjednat pojištění karty. Moderní aplikace pro chytré telefony (tzv. smartphony) umožňují spravovat vaše účty i karty kdekoli a kdykoli.

7. Naučte své děti hospodařit s penězi

Dětské účty zpravidla nabízejí zajímavé úročení a jsou minimálně zatíženy poplatky. Můžou být proto vhodným produktem, pokud plánujete svému dítěti spořit. Od určitého věku navíc dostane vaše dítě k účtu platební kartu, tudíž u sebe nemusí nosit kapesné v hotovosti. Dolní hranice limitu pro platby a výběry se pohybuje už od stokoruny, máte tudíž kontrolu nad tím, kolik dovolíte vašemu potomkovi utratit.

Přečtěte si příběhy a stížnosti našich čtenářů, spolu s poradnami v sekci VRBA!



Sedm tipů jak na platební karty

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12616819376

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více