Sedm tipů jak platit na dovolené v zahraničí


23. 07. 2014  20:44          komentáře (0)

Objem platebních karetních transakcí v zahraničí za loňské třetí čtvrtletí stoupl podle bankovních statistik* oproti stejnému časovému úseku roku 2012 o 16 %, tedy 1,6 mld. Kč. Celkem jsme na letních dovolených takto utratili 11,6 mld. Kč. K podobnému vzestupu, konkrétně o 1,65 mld. Kč, došlo i v případě výběrů z bankomatů. Zde meziroční nárůst činil neuvěřitelných 50 % (3. kvartál 2013 /2012).

Sedm tipů jak platit na dovolené v zahraničí




Sedm dobrých rad pro lepší orientaci v oblasti placení na dovolené v zahraničí:

1. V cizině nespoléhejte pouze na jednu kartu
Pokud je to možné, do zahraničí se vždy vyplatí vzít s sebou více platebních karet. A to nejen pro případ odcizení jedné z nich, ale také kvůli širším možnostem placení. Někteří obchodníci totiž akceptují jen karty od určitých karetních asociací. Nejrozšířenější jsou Visa a MasterCard, a pokud vlastníte karty obou společností, neměli byste mít v cizině s akceptací většinou problém.

* Souhrnné statistiky SBK


2. Karta se vyplatí hned z několika důvodů
Vzít si na dovolenou platební kartu místo velkého obnosu hotovosti je především bezpečnější. Na rozdíl od karty si totiž hotovost pro případ krádeže či ztráty nepojistíte. Při platbě kartou je uplatňován přepočet devizovým kurzem. Pokud zaplatíte dovolenou kartou a cestovní kancelář zkrachuje, banka vám pomůže získat peníze od obchodníka zpět. To by při platbě v hotovosti možné nebylo.

3. Kreditka může být užitečná
Bezúročné období kreditní karty vám umožňuje půjčit si peníze na dovolenou doslova zadarmo. Pokud je včas vrátíte, neplatíte žádný úrok. Další výhodou je fakt, že u některé banky k takovým typům produktů získáte službu v podobě vrácení určitého procenta z každé platby zpět na účet. Kreditní karta je navíc mnohdy žádaná při rezervacích hotelů nebo pronájmech automobilů, zpravidla jako jistina pro případné dodatečné náklady.

4. Pár drobných v kapse se vždy hodí
Menší hotovost v místní měně je dobré mít u sebe již před odjezdem, byť by šlo jen o pár drobných. Budou se hodit na parkovné, mýtné či spropitné. Navíc se může stát, že v blízkosti vašeho hotelu či penzionu nebude k dispozici bankomat a hotovost na první den či dva oceníte. S hledáním bankomatu v zahraničí vám může pomoct online lokátor bankomatů provozovaných například společnostmi MasterCard nebo Visa.

5. U bankomatů dejte pozor na poplatky
Výběr místní valuty z bankomatu je většinou výhodnější než dvojí směna z korun na dolary nebo eura a následně pak na potřebnou měnu. Někdy je ale nutné počítat s poplatky bez ohledu na výši vybírané částky. Proto se doporučuje vyzvednout si vždy větší obnos, abyste se vyhnuli několikerému placení poplatku při častějších výběrech. Bankomat vám také nabídne možnost výběru v lokální měně či v měně účtu. Pokud klient zvolí v měně účtu, tak kurz stanovuje banka vlastnící bankomat.

6. Nepodlehněte prázdninové náladě a stále myslete na bezpečnost
Při placení, směňování i výběrech z bankomatů je nutné mít se na pozoru – kontrola a přepočítání bankovek spolu s okamžitou reklamací případné chyby by měla být samozřejmostí. V některých menších směnárnách dochází k takovým nedopatřením často a leckdy i záměrně. Nepodceňujte kontrolu bankomatu před vložením karty. Jestliže zpozorujete jakékoliv nestandardní prvky, raději zvolte jiný přístroj. Pokud kartu ztratíte nebo je vám odcizena, některé banky nabízejí možnost vydání nouzové karty s omezenou platností případně poskytnutí hotovosti pro uhrazení nezbytných nákladů nebo pro návrat domů.

7. Jak postupovat při ztrátě karty
Pokud klient zjistí, že mu byla odcizena jeho platební karta, měl by obratem kontaktovat svou banku, která mu kartu zablokuje. Zároveň se můžete s podporou na telefonu dohodnout na vydání náhradní karty, příp. na zaslání nouzové hotovosti. Pokud máte cestovní pojištění, pomůže vám asistenční služba, která slouží jako podpora při podobných situacích. Asistenti vám pomohou také se ztrátou cestovního dokladu, dokladů od vozidla nebo řidičského oprávnění (např. kontaktováním ambasády, zajištěním tlumočníka či zasláním náhradních dokladů do místa pobytu pojištěného).



Sedm tipů jak platit na dovolené v zahraničí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12604185808

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více