Sedm tipů, jak se zajistit na budoucnost


05. 11. 2014  18:47     TZ     komentáře (0)

V České republice je celkem 2 866 146 seniorů. Ti všichni se podle Ministerstva práce a sociálních věcí od ledna 2015 budou mít lépe díky zvýšení průměrného starobního důchodu o 200 korun měsíčně (zvýšení o 1,8 %). I když tohle opatření vyjde stát na bezmála 7 miliard korun, zmiňované navýšení představuje pouhých 6,70 korun, o které si denně přilepší každý český senior.

Sedm tipů, jak se zajistit na budoucnost




Roste počet seniorů, lidé se dožívají vyššího věku, a důchody jsou vyplácené delší dobu. To vše nutně musí vést ke změně stávajícího penzijního systému. Na jednoho důchodce teď podle České správy sociálního zabezpečení připadá 2,1 daňového poplatníka, v roce 2050 by to podle demografických modelů mělo být už jen 1,2 pracujícího člověka. Vlastní investice do zajištění životní úrovně v penzi proto nabírá na důležitosti. Strategii i produkt, kterým máte v úmyslu se zajistit, je však třeba volit s ohledem na životní situaci, věk a výši finančních rezerv.

Marcela Suchánková, generální ředitelka ČSOB Penzijní společnosti

Sedm dobrých rad pro orientaci v zabezpečení na budoucnost:

1. Vy rozhodujete, jakou budete mít budoucnost
S postupem penzijní reformy se stále více přesvědčujeme o nutnosti svépomocného zajištění na stáří. Přesto si na základě zjištění ČSOB Penzijní společnosti více než milion mladých mezi 18 až 26 lety a více než dva miliony lidí středního věku žádným způsobem nespoří. „Nepracující“ peníze se přitom každým rokem znehodnocují o výši inflace.

2. Začněte ve třiceti – čím dříve, tím ovšem lépe
Právě třicítka je podle odborníku ideální věk, ve kterém by si mladí lidé měli začít spořit na stáří. Samozřejmě pokud vám to situace dovolí, můžete začít se spořením i dříve. Výhodné je díky příspěvkům státu i zaměstnavatele doplňkové penzijní spoření, využít lze také investice do podílových fondů. Ve třiceti si přitom klient může dovolit víc riskovat a jít třeba i do akciových fondů, kde se dlouhodobé zhodnocení pohybuje v desítkách procent. Pomoci vám může i koupě bytu, který splatíte hypotékou a ve stáří nemusíte platit nájem. Nahrávají vám nízké úroky z hypotečních úvěrů, zatímco před dvěma lety byla průměrná sazba těsně pod 4 %, aktuálně se pohybuje mírně nad 2,5 %.

3. Ve čtyřiceti stačí na milionovou penzi dva tisíce měsíčně
Za hranici, kdy je nejvyšší čas začít šetřit, se považuje čtyřicítka. Pokud si v tomto věku začnete odkládat stranou dostatečnou finanční rezervu a vyberete vhodný produkt, s největší pravděpodobností prožijete spokojený důchod. Jako základ se doporučuje založit doplňkové penzijní spoření. Pokud by chtěl jít 40letý člověk do důchodu s naspořeným milionem, měl by si měsíčně odkládat 1 898 Kč. V případě, že vám bude přispívat zaměstnavatel, se naspořená částka ještě navýší. V tomto věku je vhodné také ochránit sebe i rodinu. Ideální volbou je investiční životní pojištění, které v případě nepříjemné životní situace zajistí vás i vaše blízké a zároveň nechá peníze dlouhodobě vydělávat.

4. Lepší pozdě, nežli později
Na to, abyste začali s pravidelným spořením, není pozdě ani v padesáti. Deset až patnáct let by mělo stačit na určité zhodnocení, jen je třeba být opatrnější a vyhýbat se většímu riziku. V úvahu mohou přijít zajištěné fondy se zajímavým zhodnocením. Nikdy také není pozdě na doplňkové penzijní spoření. Na to, abyste do důchodu odcházeli s milionem, byste si měli ovšem odkládat více, přibližně 4 300 Kč měsíčně. ČSOB Penzijní společnost nabízí garanci vložených prostředků díky svému ČSOB garantovanému účastnickému fondu. Výběrem tohoto fondu získáváte garanci návratnosti vložených prostředků. Fond přináší garanci nejen vlastních investic, příspěvků zaměstnavatele, prostředků převedených z transformovaného fondu, ale i všech státních příspěvků. Předpokladem je 100 % účast v Garantovaném fondu a minimální doba spoření 10 let.

5. V šedesáti se nežeňte do rizika
V šedesáti už moc času na spoření opravdu nemáte. Vyhněte se proto jakémukoli riskování a využijte produkty se státní podporou nebo volte krátkodobějších spořící produkty. Vyplatí se také stavební spoření. Abyste na stavebku získali státní podporu, je třeba peníze upsat minimálně na 6 let. Pokud budete peníze potřebovat dříve, o podporu přijdete. Spořicí a termínované účty využívá podle Asicace penzijních společností 35 % z nás. Výhoda je především v dostupnosti prostředků, což je pro vás pár let před penzí důležité. I když jejich úroky sotva překonávají inflaci, stále jsou lepší variantou než s penězi nepracovat vůbec.

6. Až se vám nebude chtít pracovat
Doplňkové penzijní spoření nabízí možnost čerpání předdůchodu. To znamená, že pokud již nebudete chtít pracovat, můžete využít možnosti jít čerpat předdůchod o pět let dříve před nárokem na váš starobní důchod. Stát za vás po tuto dobu bude hradit zdravotní pojištění a vy budete moct čerpat své naspořené prostředky. Doba čerpání předdůchodu je dobou vyloučenou pro výpočet starobního důchodu, což znamená, že jeho pobírání nezpůsobí snížení vyměřovacího základu pro výpočet státního důchodu. Důležité pro čerpání předdůchodu je naspoření potřebné výše finančních prostředků (např. pro čerpání předdůchodu po dobu 5 let činí cca 450 000 Kč).

 

7. Rada na závěr
Ideálním způsobem, jak se zajistit na budoucnost je zvolit více variant zajištění. Doporučuje se kombinovat různé formy investování a spoření. Zásadou také zůstává spořit pravidelně. Odborníci radí dávat si stranou alespoň 10 % příjmu, proto začněte s pravidelným spořením co nejdříve. Nebo také vezměte svůj věk, podělte ho třemi a vyjde vám procento příjmů, které byste měli odkládat. Pokud budete otálet, tak se daleko více „nadřete“ na zajištění životní úrovně v důchodovém věku. Samozřejmě také můžete navštívit vašeho bankéře, který vám sestaví spořící a investiční plán přesně na míru.

HLASOVAT PRO SVÉHO FAVORITA MŮŽETE ZDE!

RPSN



Sedm tipů, jak se zajistit na budoucnost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12470808224

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více