Sedm tipů pro finančně úspěšný rok 2015


19. 12. 2014  15:09     TZ     komentáře (0)

Stejně jako kapr ke štědrovečerní tabuli patří k novému roku předsevzetí. Nejčastěji se týkají kouření nebo alkoholu. Obvykle jen hrstka lidí je však schopná své cíle dodržet. Málokdo si ale uvědomuje, že právě vyjmenované zlozvyky výrazně zatěžují rodinný rozpočet. 

Sedm tipů pro finančně úspěšný rok 2015




fsfdf

Aleš Jorda, manažer útvaru Spoření a investice ČSOB

  

Poradíme vám, jak s financemi zacházet ještě lépe a efektivněji tak spravovat svůj rozpočet. Do svých novoročních předsevzetí můžete zařadit některý z uvedených tipů:

 

  1. 1.    Mějte přehled

Proto, abyste měli své výdaje pod kontrolou, si už nemusíte schovávat účtenky. Existují aplikace, které vám s tím pomohou. Banky dnes podobné aplikace integrují do internetového bankovnictví. Třeba služba Osobní finance od Ery automaticky třídí výdaje do kategorií a pomocí jednoduchých grafů znázorní, za co utrácíte nejvíc nebo kde vám výdaje rostou. Pohlídá i nastavený limit pro útratu.

 

  1. 2.    Začněte šetřit

Když nevíte, jak víc vydělat, řešením je méně utrácet. Šetřit se dá různě. Zvažte změnu dodavatele elektřiny nebo používání úsporných žárovek. Jestliže vám v rozpočtu měsíčně pár stovek přebývá, začněte si tvořit finanční rezervu. Odborníci radí mít v záloze 3 až 6násobek měsíčních příjmů. Samozřejmostí je omezit neřesti, jako jsou kouření, alkohol nebo zálibu v nakupování.

 

  1. 3.    Zhodnoťte své peníze

Když máte vytvořenou rezervu, podaří se vám ušetřit další peníze, nenechte peníze ležet na běžném účtu. Raději je začněte aktivně zhodnocovat. Spořicí účty vklad zhodnotí úrokem kolem půl procenta. Pokud peníze nebudete v blízké době potřebovat, vyzkoušejte nějakou formu investice, která vám může přinést lepší zhodnocení. Pokud nejste zrovna odborníkem na vývoj na finančních trzích, může pro vás být vhodným řešením investice do podílových fondů. Ty spravují odborníci a vy se tak nemusíte o finanční trhy starat ani nadále. Podílové fondy nabízí mnoho odlišných struktur s větším či menším rizikem a zároveň s větším či menším potenciálem výnosu, a tak si vybere opravdu skoro každý.

 

  1. 4.    Myslete na budoucnost

Průměrná výše státních důchodů je asi 11 000 korun a jejich budoucnost se nerýsuje růžově. Úloha vlastních úspor ve stáří proto hraje stále důležitější roli. Primárně využijte produkty, které nabízejí určitou formu státní podpory, například stavební spoření nebo doplňkové penzijní spoření. U penzijka vám celkový výnos může vylepšit nejen státní příspěvek, ale i příspěvek zaměstnavatele i úleva na dani. K tomu, aby klient získat veškeré výhody, se doporučuje spořit 2 000 Kč měsíčně.

 

  1. 5.    Udělejte si pořádek ve smlouvách

Z průzkumů ČSOB vyplývá, že i když 63 % populace považuje pojištění za nedílnou součást života, řada z nás k pojistkám přistupuje krátkozrace. Víme, kolik platíme, tápeme ale v tom, kolik bychom dostali v případě škodní události. Téměř pětina lidí s životní pojistkou neví, jaký druh životního pojištění má uzavřený. Ani s pojištěním domácnosti neumíme zacházet. Pojistnou částku neupravuje podle aktuální hodnoty vybavení domácnosti polovina osob. Čas od času se proto vyplatí do smluv nahlédnout, případně se domluvit s osobním bankéřem, který vám pomůže vše zrevidovat a správně nastavit.

 

  1. 6.    Nepůjčujte si nad rámec svých možností

I když exekucí v Česku výrazně ubylo, stále existuje řada lidí, kteří si půjčí bez rozmyslu, aniž by věděli, jak vše splatí. Jen loni české soudy podle údajů Exekutorské komory ČR zahájily 714 000 exekucí. Pokud nemáte dostatek prostředků a nechcete čekat, až naspoříte, zvažte, zda danou věc skutečně potřebujete. Teprve pak využijte půjčku a pečlivě si vyberte, od jaké společnosti si ji vezmete. Samozřejmě, pokud se vám v zimě rozbije kotel a nemáte potřebnou hotovost, půjčka je namístě.

 

  1. 7.    Šetřete si na svůj sen

Snáz se šetří, když víte, na co peníze půjdou. Stanovte si cíl a konečnou částku, kterou chcete nastřádat. Pokud šetříte na auto, dejte si jeho fotografii někam, kde na ni uvidíte. Ve slabších chvilkách vám připomene, kam směřujete. Jako motivace vám poslouží i schůzka s osobním bankéřem, který zjistí, zda jsou vaše záměry vzhledem k  momentální finanční situaci reálné.



Sedm tipů pro finančně úspěšný rok 2015

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15594733952

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více