Senát schválil zapojení bank do systému Czech POINT


22. 07. 2011  10:17     ČTK     komentáře (0)

Do systému kontaktních míst Czech POINT pro komunikaci s úřady státní správy a samosprávy se zřejmě budou moci zapojit banky a stavební spořitelny. Počítá s tím novela, jejíž přijetí dnes umožnil Senát. Normu sice přes doporučení svých výborů neschválil, ale ani neodmítl a neupravil. Úpravu zákona o informačních systémech veřejné správy tak v souladu s ústavou dostane k podpisu prezident.





Tvůrci novely její potřebnost zdůvodňují tím, že počet kontaktních míst by se měl rozšiřovat, avšak nárůst pracovišť je ale podle současného znění normy ohraničený. Kontaktních míst je nyní kolem 6700.  

Czech POINT

Před rozšiřováním míst Czech POINT do soukromé sféry varovala předsedkyně senátní komise pro ochranu soukromí Jana Juřenčáková (STAN). Vidí v tom riziko pro zneužití osobních údajů, například z Rejstříku trestů. V normě, kterou navrhovala zamítnout, jí chybí dostatečné kontrolní mechanismy. Její námitky rozptyloval poslanec Jaroslav Krupka (ODS), podle nějž pro pracovníka banky budou platit stejná bezpečnostní pravidla jako třeba pro poštovní úřednici. Zájem o zapojení do systému přitom projevily banky již dříve; prostřednictvím míst Czech POINT by se mohly podílet na chystaném prodeji státních dluhopisů obyvatelům. Czech POINT poskytuje nyní lidem a podnikatelům 16 služeb a jeho rozšíření právě na banky zdůvodňují předkladatelé tím, že podléhají přísné státní kontrole, mají širokou síť poboček a jejich informační systémy musí vyhovovat přísným požadavkům na bezpečnost. Autorizaci by bankám vydávalo ministerstvo vnitra, platila by pět let. Banku by stála podle předlohy zhruba dva miliony korun ročně. Podle senátora ODS a teplického primátora Jaroslava Kubery (ODS) kvůli tomu obce naopak budou mít o tři až pět milionů korun nižší příjmy.

Datové schránky

Novela předpokládá i další změny ohledně datových schránek. Rozhraní datových schránek budou moci využívat poskytovatelé internetových služeb - například elektronického bankovnictví a internetového obchodování, které jsou přístupné prostřednictvím osobních uživatelských účtů. Rovněž v tomto případě bude povolení vydávat vnitro. Výhodou má být společné přihlašování do datové schránky a na určené internetové uživatelské účty. Norma má nově umožnit posílat soukromoprávní datové zprávy na náklady příjemce. Mělo by to být ale možné jen s jeho písemným souhlasem. Novela má také umožnit vznik veřejného seznamu datových schránek.  


Senát schválil zapojení bank do systému Czech POINT

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16358400672

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2390
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6230
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8460
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3705
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8130
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0724
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více