Seriál DOVOLENÁ – 3. díl:
Platit kartou na dovolené? Proč ne?


15. 07. 2010  01:43     Aleš Rod     komentáře (0)

Z předvolebních průzkumů českých médií vyplývá, že letos opět o něco víc Čechů vyrazí na dovolenou do zahraničí pouze s platební kartou. Tuto informaci potvrzují i banky, jejich klienti si rychle na bezhotovostní platební styk na svých cestách rychle zvykají.





Podle bankovních statistik loni v zahraničí kartami provedli transakce v obchodech a bankomatech ve výši 31 miliard korun. Tento objem představuje meziroční nárůst o 7 %. Není se čemu divit. Oproti hotovosti jsou totiž platební karty mnohem bezpečnější variantou, ale také levnější variantou. Ten, kdo se rozhodne platit kartou, s sebou nemusí převážet větší částky a nevystavuje e tak riziku ztráty peněz nebo okradení. „Platba kartou je pro klienta v zahraničí tím nejideálnějším způsobem. Pokud místo hotovosti podá klient u pokladny prodávajícímu kartu, neplatí žádný poplatek a platba je navíc účtována výhodnějším kurzem oproti běžné směnárně,“ říká Marek Dostál, ředitel vývoje kartových produktů Citibank Europe plc.  

Jak to funguje?

Stejně jako v tuzemsku i v zahraničí s ní lze platit v obchodech, hotelech, restauracích či čerpacích stanicích, a přesně jako v České republice. Přepočet na vašem korunovém účtu proběhne automaticky podle směnného kurzu. Většina karet (jedno jestli platby v obchodě nebo výběr z bankomatu) je zúčtována kurzem deviza-prodej dané banky (to je někde mezi 1,5 a 2,1 % nad středovým kurzem). Ale pozor na metodiku směnných kurzů. Za kurz deviza-střed, který banky někdy uvádějí, se peníze po platbě v zahraničí pouze zablokují. Blokace může být několik dnů, než se banky mezi sebou vypořádají. Ve skutečnosti se nakonec částka strhne podle kurzu "devizy prodej" v den vypořádání. Příklad: Například dnes vyberete v Řecku 100.00 EUR, podle kurzu „devizy-střed“ 25,7 Kč/EUR na kurzovním lístku se zablokuje 2572,- CZK. Uskutečněný výběr se reálně na váš účet promítne až za několik dní, kdy se peníze odečtou za kurz "devizy prodej". Pokud kurz oslabí, např. na tak 26,30, z účtu se odečte cca 2630,- CZK. Pokud posílí, můžete na transakci vydělat. Každopádně počítejte s tím, že při transakcích běžných objemů nebude kurzová ztráta ani zisk nijak závratná.

Na bezpečnost je nutné dbát všude                                    

Samozřejmě, že i při i při používání karet v zahraničí je na místě opatrnost před nástrahami podvodníků. Nenechte se ukonejšit dovolenkovou atmosférou, při užívání se chovejte obezřetně podobně jako při zacházení s kartou v Česku. Jak informovala ČSOB, i když bezpečnost platebních karet dosahuje v dnešní době vysoké úrovně, vynalézavost podvodníků, kteří se karty snaží zneužít, je ale často o krok napřed. Nejčastějšími způsoby zneužívání karet je stále odpozorování PIN a krádež karty, stejně jako tzv. skimming. Pachatelé při něm využívají různé metody ke snímání magnetických proužků karet k výrobě padělků a odpozorování PIN prostřednictvím kamer instalovaných v blízkosti bankomatů. „Z oblíbených turistických cílů by si měl klient dávat pozor v Turecku, Řecku a především ve Španělsku, kde v poslední době zaznamenávají vyšší počet případů zneužívání platebních karet, než je obvyklé v ostatních evropských zemích,“ říká Peter Demjanovič, ředitel útvaru Karty ČSOB. „V mimoevropských destinacích by měl být každý majitel karty výjimečně ostražitý zejména v Jižní Africe a Austrálii.“

Kartu vezměte tak jako tak

I když se rozhodnete zůstat staromódní a vezete si na dovolenou valuty, platební kartu si pro jistotu vezměte. Snadno ji uvezete a v případě potřeby vám může vytrhnout trn z paty. Podobně jako u cestovních dokladů, i u karty byste měli zjistit, co dělat v případě ztráty. „Přesně tak. Pochopitelně by se ale klienti měli připravit i na možnost ztráty či odcizení. Pro tento případ je důležité zajistit si kontaktní linku, na kterou může klient kdykoliv zavolat a případně svou kartu zablokovat,“ říká Dostál. Doporučováno bývá i poznamenat si (na bezpečné místo!!!) číslo karty, což usnadní případnou blokaci.   NEPŘEHLÉDNĚTE – SERIÁL DOVOLENÁ serveru BankovniPoplatky.com: - 1. díl o cestovním pojištění: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena---1-dil-odbornici-radi-nepodcenujte-cestovni-pojisteni-11703.html - 2. díl o výměně valut na dovolenou https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena---2-dil-menite-valuty-na-dovolenou-hlavne-s-rozvahou-11717.html - Navštivte také sekci vzdělávání našich stránek:

https://www.bankovnipoplatky.com/vzdelavani.html



Seriál DOVOLENÁ – 3. díl: Platit kartou na dovolené? Proč ne?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12620899824

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více