Seriál DOVOLENÁ – 5. díl:
Desatero bezpečné manipulace s platební kartou v zahraničí!


17. 07. 2010  16:03     BankovniPoplatky.com     komentáře (0)

Stejně jako v Česku, i v zahraničí se vyplatí být ostražitý, a to především pokud jde o peníze. Přinášíme několik užitečných rad, které se při platebním styku mohou hodit…





Počet kriminálních činů v souvislosti s platebními kartami není v Česku masovým jevem, přesto jich dlouhodobě přibývá. Podle policejních statistik došlo za loňský rok ke 8 113 případům neoprávněného držení platební karty v celkové škodě zhruba 50 milionů korun. Meziročně se tak počet krádeží a podvodů s kartami zvýšil zhruba o 3 % při přibližně stejné škodě. Počet zneužitých karet však neroste jen v Česku, ale i v zahraničí. Platební karty představují užitečného pomocníka. Nicméně každý, kdo v cizině platí kartou nebo vybírá z bankomatu, by měl respektovat některé bezpečnostní zásady. ČSOB přinesla základní desatero rad, na co by si turista během dovolené měl dávat pozor při používání platební karty a jakých chyb se vyvarovat:
  1. Nenechávejte platební kartu nikdy bez dozoru a buďte ostražití před všudypřítomnými zloději. Za žádných okolností nikomu nesdělujte PIN, ani obsluze v restauraci či recepci v hotelu.
  2. Platební kartu je vhodné ukládat ve vnitřních kapsách blízko těla, v pouzdrech, apod. Noste platební kartu odděleně od osobních dokladů a peněz. Pravidelně kontrolujte, zda kartu máte.
  3. Nikdy nedávejte kartu obchodníkovi jako zástavu, třeba v půjčovně aut nebo mopedů. V podezřelých provozovnách raději plaťte v hotovosti.
  4. Sledujte obchodníka při manipulaci s kartou a v žádném případě nenechte číšníka v restauraci nebo recepčního v hotelu, aby vám s kartou zmizel z dohledu. Snadno si může opsat číslo karty, její exspiraci a především CVV nebo CVC kód na zadní straně karty napravo od podpisu. Tyto údaje pak umožní zloději nakoupit v jakémkoliv internetovém obchodě.
  5. Zbystřete svoji pozornost, pokud by se prodavač v obchodě pokoušel kartu načíst kvůli jedné transakci v několika různých terminálech. Je třeba mít na paměti, že bankovní terminály vždy vydávají potvrzení o platbách, a to i v případech, když neproběhnou. Pokud tedy z terminálu nevyjede žádné potvrzení, může to být znamením, že jde o podezřelou transakci.
  6. Vždy je třeba zkontrolovat, zda karta, kterou vám vrátil obchodník nebo personál hotelu či restaurace, je doopravdy vaše. Uschovávejte si doklady o všech transakcích pro případnou reklamaci a ihned po návratu z dovolené je srovnejte s údaji na bankovním výpise.
  7. Při výběru z bankomatu si nejprve prohlédněte otvor, do kterého vkládáte kartu. Pokud vypadá nestandardně, zvolte raději jiný bankomat. Vybírejte vždy sami, při zadávání PIN kódu do bankomatu si zakryjte druhou rukou klávesnici a řiďte se výhradně pokyny na obrazovce. Nikdy neuschovávejte opsaný PIN kód společně s platební kartou.
  8. Kartu používejte nejlépe v bankomatech uvnitř nebo v malé blízkosti od bankovních poboček. Tyto bankomaty často hlídají kamery, které mohou zaznamenat, kdyby někdo k přístroji připevnil čtecí zařízení.
  9. Pokud by bankomat vaši kartu zadržel a nevysvětlil to informací na lístečku nebo na obrazovce, od bankomatu neodcházejte a spojte se s bankou nebo případně i s policií. Stejný postup platí, pokud z bankomatu nevyjely bankovky, protože v něm může být instalováno zařízení, které peníze zadržuje.
  10. V případě ztráty nebo krádeže, oznamte událost okamžitě bankovnímu operátorovi na bezplatné infolince a kartu ihned zablokujte. Pokud vaši kartu někdo zneužije, můžete případně ještě před odjezdem na dovolenou zmenšit ztráty nastavením maximálního denního limitu pro provedení bankovních transakcí. Vhodné je i zřízení pojištění proti ztrátě karty.
  NEPŘEHLÉDNĚTE – SERIÁL DOVOLENÁ serveru BankovniPoplatky.com: - 1. díl o cestovním pojištění: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena---1-dil-odbornici-radi-nepodcenujte-cestovni-pojisteni-11703.html - 2. díl o výměně valut na dovolenou: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena---2-dil-menite-valuty-na-dovolenou-hlavne-s-rozvahou-11717.html - 3. díl platit kartou v zahraničí? Proč ne?: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena--3-dil-platit-kartou-na-dovolene-proc-ne-11730.html - 4. díl o cenách platebního styku v zahraničí: https://www.bankovnipoplatky.com/serial-dovolena--4-dil-kolik-stoji-platebni-styk-v-zahranici-11737.html   Navštivte také sekci vzdělávání našich stránek: https://www.bankovnipoplatky.com/vzdelavani.html  


Seriál DOVOLENÁ – 5. díl: Desatero bezpečné manipulace s platební kartou v zahraničí!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15558347760

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více