Singer:
Banky musí mít k převodu nadměrného zisku svolení ČNB


12. 12. 2011  15:08     ČTK     komentáře (0)

Guvernér České národní banky Miroslav Singer se neobává nadměrného odlivu peněz z českých peněžních ústavů do jejich zahraničních mateřských bankovních společností. Tuzemské banky by k tomu musely mít svolení centrální banky, řekl dnes Singer senátorům, které informoval o dohledu ČNB nad finančním trhem v loňském roce.





Podíl investičního portfolia tuzemských bank vůči jejich zahraničním matkám, tedy tzv. angažovanost, je podle údajů ČNB v současnosti mezi 13 a 14 procenty a je dlouhodobě pod stanoveným 25procentním limitem.

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK

.

"Z tohoto hlediska žádné velké nebezpečí nevidím," uvedl Singer. Reagoval tak na dotaz místopředsedy Senátu Přemysla Sobotky k opatřením proti vyvádění kapitálu z českých bank do jejich mateřských firem v cizině, které by tak chtěly řešit problémy plynoucí z potíží v eurozóně. "V tuto chvíli je v platnosti naše dohledové opatření, které nutí a zavazuje České dcery, aby v okamžiku, kdy by chtěly zvýšit expozici vůči matkám nad nějaký dlouhodobý standard, který zdaleka nevyužívá povoleného rámce, nám to musely dopředu oznámit a čekat na naše svolení," uvedl Singer. Podobné svolení je podle něj třeba i pro případ výplaty dividend.

.

Podle něj není důvod k velkým obavám, že by se někdo případně snažil ČNB obejít, už kvůli kurzu koruny. "Nějaké dramatické částky, které by matkám pomohly, by představovaly poměrně dramatický objem na trhu s Forexem (systémem směny cizích měn), který by byl okamžitě vidět," dodal Singer. Guvernér ČNB zdůraznil, že český finanční trh je dnes jako celek stabilizovaný a bankovní sektor jako celek je zdravý, ziskový, dobře kapitálově vybavený a disponuje tradičně vysokou likviditou, přičemž většinu objemu angažovanosti bank tvoří vklady. Listopadové oslabení kurzu koruny podle Singra souviselo s oslabením eura a bylo důsledkem obchodní závislosti Česka na eurozóně. "My jsme vnímáni jako někdo, kdo, když je eurozóna v problémech, bude mít také problémy," dodal.



Singer: Banky musí mít k převodu nadměrného zisku svolení ČNB

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12604383568

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více