Singer:
Dopady krize by neměly být horší než před třemi lety


28. 11. 2011  09:31     ČTK     komentáře (0)

Dopady současné dluhové krize eurozóny na českou ekonomiku by neměly být horší než dopady světové finanční krize v roce 2008. Na mezinárodní vědecké konferenci Česká a světová ekonomika po světové krizi to dnes řekl guvernér České národní banky Miroslav Singer. Za příznivou považuje okolnost, že v ČR nehrozí spirála šoku mezi finančním sektorem, reálnou ekonomikou a rozpočtem.





Hlavní dopady krize by stejně jako při té minulé byly kvůli otevřenosti české ekonomiky na její zahraniční obchod, řekl Singer. Důvodem pro optimismus je podle něj to, že tuzemský finanční sektor je v dobré kondici. "Jsme přesvědčeni o jeho vysoké odolnosti proti šoku. Očekáváme, že by podobně jako před třemi lety mohl působit i trochu jako tlumič," dodal. Stejnou roli tlumiče může prý mít v určité míře i kurz koruny. Jeho určité znehodnocení v posledních týdnech může mírně napomoci cenové konkurenceschopnosti českých vývozců, poznamenal.

.

Na rozdíl od krize před třemi lety po pádu americké banky Lehman Brothers podle něj nyní chybí moment překvapení. "Pád Lehman Brothers byl pro většinu trhu překvapením. Oproti tomu dnes se o krizi mluví několik měsíců, rozebírají se různé příčiny, scénáře. To znamená, že krize by neměla být takovým překvapením. To dává naději na to, že by její průběh mohl být mírnější," uvedl guvernér.

.

Současná hospodářská krize v Evropě je výrazná, budoucnost je zatížena četnými riziky, které v posledních týdnech dramaticky rychle rostou, upozornil Singer. Hospodářský růst se ve většině evropských zemí pravděpodobně zastavil, množí se příznaky možnosti budoucí recese. "Jsme svědky toho, že se dluhová nákaza z periferie eurozóny dostala do jejího jádra, že se dosavadní jistoty stávají nejistotami," podotkl.

.

ČNB v základním scénáři nové prognózy počátkem listopadu výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. V alternativním scénáři, která již považuje za pravděpodobnější, ovšem centrální banka počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilování kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta.

.

Pokles české ekonomiky čekají někteří ekonomové už v letošním čtvrtém čtvrtletí, další až v příštím roce. "Na rok 2012 jsme počítali s minimálním růstem o 0,3 procenta, ovšem poslední vývoj v eurozóny ukazuje zvyšující se pravděpodobnost sklouznutí do celoročního minusu," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.



Singer: Dopady krize by neměly být horší než před třemi lety

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15129740864

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3070
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7940
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8820
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6425
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0510
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0866
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více