Singer:
Projekt eura nesplnil svůj cíl, sílí hrozba kolapsu


05. 09. 2012  23:15     ČTK     komentáře (0)

Projekt eura dosud nesplnil svůj cíl, kterým bylo výrazně urychlit ekonomický růst EU a zajistit tak globální konkurenceschopnost Evropy. Sílí však hrozba kolapsu eurozóny s potenciálně katastrofálními důsledky pro všechny kolem, včetně Česka. Na dnešním Žofínském fóru to řekl guvernér ČNB Miroslav Singer.





Fungování eurozóny v její nynější podobě podle Singera závisí ve stále větší míře na "nestandardních politikách" Evropské centrální banky (ECB), na půjčkách a fiskálních transferech. Eurozóna by se měla podle guvernéra vrátit k dodržování původních principů. "Víra, že členství v eurozóně povede k větší disciplíně hospodářských politik, se ukázala být iluzí," řekl. Evropské instituce nejsou navíc podle něj ty, které vyzývají k dodržování rozpočtové disciplíny.

To jako problém označil i bývalý člen výkonného výboru ECB a jeden ze spolutvůrců projektu eura Otmar Issing. "Nejjistější cestou, jak zničit projekt evropském integrace a eura, je zavedení společných evropských eurobondů," řekl. Upozornil, že takovou věc zakazuje samotná maastrichtská smlouva, podle které jedna země nesmí nést odpovědnost za dluhy jiných zemí.

.

Eurozóně podle Issinga nepomůže vyřešit krizi ani politická integrace. Vytvořit politickou unii trvá podle něj příliš dlouho. "Potřebujete změny ústav, referenda, navíc s nejistým výsledkem. Nemyslím si, že nyní existuje podpora lidí pro takový projekt. Určitě to nepřispěje k vyřešení krize," uvedl. Silné a stabilní euro je možné podle Issinga zajistit jen návratem k původním principům celého projektu. "Jde o ustanovení nezávislé centrální banky s jasným mandátem udržovat cenovou stabilitu," uvedl. Dále by se podle něj měl dodržovat pakt stability a růstu a nevytvářet záchranné balíky porušující smlouvy EU.

K přijetí eura se ČR zavázala při vstupu do EU. Podle guvernéra Singera je nejbližším technicky možným termín pro vstup Česka do eurozóny leden 2017. "Jde o první možný termín bez ohledu na vývoj krize eurozóny," upozornil guvernér s tím, že v takovém případě by ČR musela již příští rok plnit maastrichtská kritéria. Termín přijetí eura nyní ČR nemá stanoven.



Singer: Projekt eura nesplnil svůj cíl, sílí hrozba kolapsu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15440532240

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2630
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7210
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8170
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,4815
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0370
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0782
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více