Situace kolem koronaviru mění realitní trh


30. 03. 2020  08:39     Tisková zpráva     komentáře (0)

Nový typ koronaviru, který aktuálně ohrožuje Českou republiku, mění i realitní trh, který je ze své podstaty kontaktním byznysem. Firmy začínají klientům nabízet například možnost virtuálních prohlídek bytů prostřednictvím videohovoru nebo elektronické podpisy dokumentů. Reagují tak na nouzový stav a karanténu v České republice.

Situace kolem koronaviru mění realitní trh




Nikdo neví, jak dlouho bude současná situace trvat. Je jasné, že se realitního trhu citelně dotkne. Již po týdnu od vyhlášení karantény evidujeme nárůst zájmu od majitelů, kteří dosud pronajímali byty přes Airbnb, po službě řešící  pronájem dlouhodobě,“ uvedl Martin Březina, jednatel společnosti UlovDomov.cz, která provozuje i službu Ideální nájemce a spravuje portfolio bytů v celkové hodnotě přes 5,9 miliardy korun.

Podle Březiny byl na realitním trhu přesunut či zrušen velký počet schůzek a zaměstnanci dělají maximum práce formou home office. Tam, kde je to možné, se smlouvy podepisují elektronicky, ale řada firem to nebyla v tak krátkém čase schopna implementovat. Mnoho zájemců si však stále přeje vidět byty před nastěhováním osobně. “Je nutné co nejvíce omezit mezilidský kontakt, abychom neohrozili zdraví lidí. My jsme s pomocí digitálních nástrojů schopni převést téměř všechny schůzky a interakce na virtuální úroveň – tedy bezkontaktní. Od tohoto týdne zavádíme elektronické podpisy dokumentů, a dále tak posouváme možnosti bezkontaktního pronajímání. Byty už také umíme převzít bez osobního setkání, a to díky precizní fotodokumentaci, videím a podrobnému předávacímu protokolu,” říká Březina.

Naši obchodní zástupci i specialisté péče o byty jsou vybaveni rouškami, jednorázovými rukavicemi, a ručními sanitizéry. Před i po setkání s klienty si důkladně myjí a dezinfikují nejen ruce, ale také své vybavení a automobil. Pokud to podmínky dovolí, na každou schůzku dorazí bez použití hromadné dopravy,“ uvedl Březina, a dodal, že zaměstnanci v terénu si denně měří teplotu, posilují imunitu vitamíny a bedlivě sledují svůj zdravotní stav.

V rámci preventivních opatření jsme dočasně pozastavili kontroly na bytech, a to především po dobu nařízené celostátní karantény,“ uvedl Březina, podle kterého je Ideální nájemce schopen kontroly pro majitele nemovitostí digitalizovat, aby se obešly bez jejich přítomnosti. Majitelé pak v klientské zóně najdou detailní fotoreport z kontroly. Nouzový stav vedl také ke snížení počtu oprav a řeší se jen ty nejnutnější. Ideální nájemce podnájemníky navíc žádá, aby při příchodu opraváře používali roušku a udržovali doporučený odstup dva metry.

Už nyní je podle Březiny jasné, že realitní trh zaznamená v letošním roce propad. Pro zájemce o bydlení situace zřejmě povede k zafixování cen, které v posledních letech poměrně výrazně rostly. Týká se to zejména velkých měst, tedy Prahy a Brna. Také změny nájemních vztahů se budou podle Březiny v nejbližších měsících minimalizovat. „Každý má nyní jiné starosti, než hledat nový byt, takže je to logické,” doplňuje Březina.  Krizová situace ale dost možná povede k inovacím v oboru a může se stát indikátorem solidarity různých hráčů na trhu. “Už v tuto chvíli je zřejmé, že nastanou změny. Některé společnosti posunou nabídku a komfort služeb zase o kus dál a mnohé lidem nejspíš podají pomocnou ruku na úkor svého zisku. Toto vše může přispět ke stmelení trhu a společnosti,“ dodal Březina.

 



Situace kolem koronaviru mění realitní trh

Diskutovat (0)