sKarty nejsou prý administrativně dořešeny, MPSV náhradu neplatí


15. 01. 2016  14:58          komentáře (0)

Projekt sKaret není ani téměř dva roky po svém ukončení ještě "administrativně úplně dořešen". Ministerstvo práce ale dál s žádnou
náhradou pro Českou spořitelnu, která tento systém pro vyplácení dávek měla podle smlouvy provozovat až do roku 2024, nepočítá. 

sKarty nejsou prý administrativně dořešeny, MPSV náhradu neplatí




ČTK to dnes řekl náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD). Podle něj se jednání s bankou, která původně kompenzace vyčíslila na 203,8 milionu korun, před časem přerušila. Česká spořitelna dnes ČTK sdělila, že s ministerstvem intenzivně jedná a věří v brzké řešení.

Systém sKaret se zavedl v roce 2012 za exministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Česká spořitelna ho měla podle smlouvy provozovat do roku 2024. Parlament ale kritizovaný projekt předčasně ukončil. Karty, s nimiž si měli lidé vybírat přidělené dávky z bankomatů, přestaly fungovat v dubnu 2014. Banka před více než dvěma lety uvedla, že bude žádat náhradu 203,8 milionu korun.
Resort tehdy jakékoliv kompenzace odmítl platit, stejný názor má i nynější vedení. Po nástupu Michaely Marksové (ČSSD) do čela úřadu se konalo několik jednání. Podle informací ČTK požadovaná částka klesla údajně pod sto milionů. Od loňského jara či léta se ale žádné schůzky nekonaly.

"Jednání se nikam neposunulo. Projekt (sKaret) stále není administrativně úplně dořešen. Jsme připraveni se potkat a dotáhnout ho. Nic ale platit nebudeme. Jsme přesvědčeni, že náš právní názor je správný. To, že se nikdo nehlásí a náhradu nepožaduje, to potvrzuje," uvedl náměstek.

Spořitelna vyhrála před lety ve výběrovém řízení na systém. Kontrakt s ní na 12 let podepsal tehdejší náměstek Vladimír Šiška, který kvůli třem různým zakázkám resortu čelí obžalobám. S plastikovými kartami si lidé měli vybírat dávky z bankomatů, sKarty měly sloužit i jako průkazky pro postižené. Podle smlouvy se přes ně měly v budoucnu vyplácet případně i důchody a banka měla
také právo vyzvat resort k jednání o kompenzacích při podstatné změně pravidel. Ta změnili zákonodárci, když kritizovaný projekt zrušili. Už dřívější dočasný ministr František Koníček zdůrazňoval, že ministerstvo ukončení systému nezapříčinilo.

Česká spořitelna dříve uváděla, že ji systém stál asi 300 milionů. Za předčasné stopnutí chtěla požadovat 203,8 milionu. Částku vyčíslil expertní posudek. Banka má od ledna nového generálního ředitele. Stal se jím Tomáš Salomon. Jeho předchůdce Pavel Kysilka po rozhodnutí o ukončení projektu prohlásil, že spořitelna bude usilovat o plnou kompenzaci od resortu práce.

Plastikové karty převzalo téměř 277.550 lidí, dalších 4070 je odmítlo. Celkem přes sKarty od jejich zavedení do zrušení, tedy zhruba za rok a půl, protekly dávky za 18,48 miliardy korun.



sKarty nejsou prý administrativně dořešeny, MPSV náhradu neplatí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16406927680

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více