Skupina EIB a Česká spořitelna spojily síly, aby podpořily podniky z celé České republiky


19. 07. 2019  08:54          komentáře (0)

 

  • EFSI zajistil transakci, která má umožnit rozvoj trhu sekuritizací 
  • 306 mil. EUR pro zhruba 250 firem 
  • Bude podpořeno téměř 43 tisíc pracovních míst

 

 

Skupina EIB a Česká spořitelna spojily síly, aby podpořily podniky z celé České republiky




Evropská investiční banka, Evropský investiční fond a Česká spořitelna (ČS) nabídnou nové financování v objemu 306 mil. EUR pro malé a středně velké podniky. Smlouva pomůže zhruba 250 firmám a podpoří téměř 43 tisíc pracovních míst po celé zemi. 

Smlouva, kterou zaručil Evropský fond pro strategické investice, zahrnuje záruku ve výši 76,5 mil. EUR (1,96 mld. Kč), která pokryje případné ztráty stávajícího portfolia ve výši kolem jedné miliardy eur (26,1 mld. Kč). Záruka umožňuje České spořitelně poskytovat vyšší úvěry. Tento nový typ transakce rovněž pomůže k rozvoji trhu sekuritizací v regionu.  

„Podle nejnovějšího investičního průzkumu EIB trpělo v uplynulých třech letech 20 % malých podniků v České republice kvůli nedostatečnému financování,“ uvedl viceprezident EIB Vazil Hudák. „Díky této inovativní transakci pomohou EIB a ČS některým z těchto podniků, zejména těm, které mají rizikovější obchodní projekty. To povede k posílení konkurenceschopnosti české ekonomiky a přispěje k hospodářskému růstu a tvorbě nových pracovních míst.“ 

„Díky dlouhodobě úspěšné spolupráci se skupinou Evropské investiční banky přichází Česká spořitelna s nabídkou úvěrů se zvýhodněnou úrokovou sazbou. Produkt „Zvýhodněný úvěr“ je určený pro všechny firemní segmenty a umožňuje financování investic i pracovního kapitálu s velmi jednoduchými podmínkami. „Zvýhodněný úvěr“ přesně naplňuje náš strategický cíl - pomáhat českým firmám a podnikatelům růst,“ uvedl Pavel Kráčmar, člen představenstva České spořitelny zodpovědný za korporátní bankovnictví a finanční trhy.

„Velmi vítám uzavření této smlouvy, která vytvoří příležitosti pro české podnikatele a otevře přístup k finančním prostředkům potřebných pro vytváření lépe placených pracovních míst a inovací. Jde o ukázku silné přidané hodnoty Evropy - díky společným zdrojům lze občanům nabídnout praktické výhody,“ řekla Věra Jourová, komisařka pro spravedlnost, spotřebitele a rovnost pohlaví.

Smlouva umožní EIB podpořit více malých a středně velkých podniků v České republice. Posiluje rovněž spolupráci mezi EIB a ČS. Od roku 2002 evropská banka poskytla ČS úvěry a záruky ve výši 1,45 mld. EUR. Ty pomohou firmám v České republice získat snazší přístup k dlouhodobému financování, které potřebují k dosažení prosperity a růstu.



Skupina EIB a Česká spořitelna spojily síly, aby podpořily podniky z celé České republiky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12598241472

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více