Skupina Fio chce růst i v zahraničí


01. 07. 2008  10:52     Pavel Heřmanský (ihned.cz)     komentáře (0)

Česká finanční skupina Fio počítá s expanzí své banky na trzích střední a východní Evropy. "Máme v plánu dále růst a posílit naše pozice v zemích, kde již nyní působíme. Kromě Česka jsou to také Slovensko, Polsko a Maďarsko," řekl HN mluvčí Fia a prokurista družstevní záložny Ján Franek.





Česká finanční skupina Fio počítá s expanzí své banky na trzích střední a východní Evropy. "Máme v plánu dále růst a posílit naše pozice v zemích, kde již nyní působíme. Kromě Česka jsou to také Slovensko, Polsko a Maďarsko," řekl HN mluvčí Fia a prokurista družstevní záložny Ján Franek.

Provozovatel největší tuzemské družstevní záložny požádal o bankovní licenci minulý týden. "Pokud se nám podaří licenci získat, bude to v první fázi v podstatě pouze formální změna, protože všechny plánované služby již nyní klientům poskytujeme prostřednictvím jednotlivých firem skupiny, zejména Fio družstevní záložny a Fio, burzovní společnosti," říká Franek.

Do budoucna chce Fio podle jeho slov pokračovat v dosavadní strategii "udržitelného rozvoje". S žádným překotným růstem po získání licence nepočítají. 

Cizí kapitál nepotřebují


Se vstupem zahraničního partnera ve Fiu nepočítají. "Zahraničního partnera potřebujete buď v situaci, kdy chcete skokově vyrůst a potřebujete velké navýšení kapitálu, nebo v situaci, kdy vám chybí nějaké zásadní know-how. Nebo v situaci, kdy dosavadní majitelé již nechtějí firmu dále rozvíjet," míní Franek s tím, že Fio se v žádné takové situaci nenachází.

Jak již před týdnem informovaly HN, z právních důvodů požádala o bankovní licenci Fio, burzovní společnost, nikoli družstevní záložna. Historicky také vznikla kampelička až z důvodů potřeb obchodníka s cennými papíry.

Dalším impulzem pro její vznik byla v roce 1996 podle Franeka snaha rozšířit okruh podnikání Fia o další finanční činnosti. Družstevní záložna totiž poskytuje množství finančních produktů, které s činností obchodníka s cennými papíry nikterak nesouvisejí.

A proč potřebuje obchodník s cennými papíry banku? "Pro samotné zprostředkování obchodů s cennými papíry samozřejmě obchodník nutně banku nepotřebuje. U obchodů na úvěr, tedy u maržových obchodů, je už ale banka velice užitečná," říká Franek. Nemusí si půjčovat od jiných bank a být na nich závislý. Všemi hlavními hráči na Wall Street jsou banky.

Konkurence zůstává v klidu

Velké tuzemské banky se příchodu nového konkurenta příliš neobávají. Jejich zástupci se v anketě HN shodují na tom, že na rozdíl od Fia disponují ucelenou nabídkou finančních služeb a rozsáhlou distribuční sítí. Vrásky jim nedělá ani příchod dalšího konkurenta, který nabízí základní bankovní produkty bez poplatků.

Příklad mBank, která velmi rychle získala tisíce klientů, ukazuje, že Češi na služby zdarma slyší. "Jdou zřejmě jinou cestou než my. Dlouhodobě chceme konkurovat širokou paletou služeb a poradenstvím než produkty zdarma," říká mluvčí ČSOB Ivo Měšťánek.

V Raiffeisenbank podle mluvčího Tomáše Kofroně nepředpokládají, že by pro ně nová banka měla představovat výraznější konkurenci. "Vstup nové banky na trh, který už je vysoce konkurenční, může klientům přinést další zlepšování podmínek. Vstup další banky na trh vítáme a budeme se zájmem sledovat, kam se trh poté posune," dodává mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová. "Zdravé konkurenční prostředí vítáme, neboť poskytuje klientům možnost svobodně si vybrat služby, o něž mají opravdový zájem, a nutí nás také přemýšlet o našich produktech," říká náměstek generálního ředitele Komerční banky pro distribuční síť Vladimír Jeřábek.
Celý článek naleznete na portálu www.ihned.cz

 



Skupina Fio chce růst i v zahraničí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16415339072

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více