Skupina KBC ukončí financování uhelného sektoru


08. 05. 2018  20:21          komentáře (0)

Skupina ČSOB radikálně omezila a jako jedna z prvních českých bank postupně úplně ukončí financování uhelného sektoru. Naplňuje tak strategii mateřské společnosti KBC a zároveň svoji ambici pro dosažení cílů v oblastech udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti.

Skupina KBC ukončí financování uhelného sektoru




Skupina KBC na dnešním zasedání valné hromady plánovaně oznámila ukončení veškerého financování, které souvisí s využitím spalování uhlí. K významnému omezení financování uhelného sektoru došlo již mezi lety 2016 a 2017, a to z 252 milionů eur na konci roku 2016 na 86 milionů eur na konci roku 2017. Společným cílem skupiny je zajistit do roku 2030 růst svého portfolia v oblasti obnovitelné energie na více než 50 % svého celkového portfolia v energetickém sektoru.

Aby skupina dosáhla stanovených cílů, přichází s jasnou strategií, která rovněž naplňuje cíle Pařížské dohody. Z toho vyplývá, že ČSOB opustí uhelný sektor a do roku 2023 sníží stávající expozici v oblasti výroby elektřiny na bázi uhlí na nulu. To od června 2018 bude znamenat, že ČSOB již nebude financovat žádné nové uhelné elektrárny a také nebude financovat žádné investice do stávajících elektráren, které spalují uhlí. Nebude také probíhat žádné financování nových ani stávajících uhelných dolů. Jedinou výjimkou do roku 2035 může být financování ekologického vylepšení stávajících uhelných tepláren, které dodávají teplo do 40 % českých domácností. Mohou být tedy nadále financovány za účelem splnění přísnějších ekologických limitů. Skupina ČSOB si přeje hrát roli zodpovědné společnosti v rámci české ekonomiky a společnosti.

„Skupina ČSOB přichází s jasným signálem, že výroba elektřiny v uhelných elektrárnách musí být postupně v souladu s platnými limity a termíny ukončena. Tímto krokem přecházíme k podpoře zlepšování ekologických standardů a to nejen v českých domácnostech. Bereme tím na sebe roli společensky zodpovědné společnosti,“ oznamuje Petr Hutla, člen představenstva ČSOB zodpovědný za oblast CSR.

Rozhodnutí, které skupina KBC zveřejnila, není žádnou novinkou v její strategii. Již v roce 2016 skupina KBC zveřejnila svou úvěrovou politiku pro oblast energií, ve které oznamuje, že nebude financovat činnosti v úhelném sektoru, včetně těžby uhlí a výroby elektřiny a tepla na bázi uhlí. Tato politika se týká všech druhů uhlí (antracit, černé uhlí, hnědé uhlí, lignit a rašelina).

Společnost KBC dlouhodobě usiluje o dosažení svých cílů v oblastech udržitelného rozvoje a společenské odpovědnosti. Ukončení financování uhelného sektoru vnímá jako významnou společenskou změnu.



Skupina KBC ukončí financování uhelného sektoru

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12610779456

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více