Sledujeme:
Víkendová dohoda se rozplývá, eurozóna potřebuje ke konsensu dva summity


21. 10. 2011  11:16     Jan Bureš     komentáře (0)

Je to velká krize, a proto potřebujeme více summitů. Eurozóna se nespokojí s jedním nedělním summitem, ale uspořádá hned další navazující ve středu příští týden. Hlavním důvodem jsou přetrvávající rozpory v otázce navýšení záchranných fondů (EFSF). Německo vytrvale odmítá, aby ECB pomohla navýšit balík peněz prostřednictvím finanční páky (natištěním dodatečných zdrojů).





Nové záruky přímo ze strany členských zemí jsou přitom těžko představitelné a současně by pravděpodobně znamenaly zhoršení ratingu pro Francii a následně i pro celý EFSF. Nejistota ohledně dalšího financování EFSF byla vidět na trzích v posledních dnech poměrně intenzivně. Dluhopisy vydané EFSF na pomoc Portugalsku a Irsku se dostaly pod výrazný tlak. Stejně tak italský desetiletý výnos znovu atakoval 6 % poprvé od doby, co na trzích začala italské a španělské dluhopisy aktivně skupovat ECB. Postup vpřed může být v tuto chvíli velice pomalý. I když se německá kancléřka rozhodne tlaku Francie ustoupit, může pro ni být problém protlačit nové změny ve fungování EFSF Bundestagem.

.
Ten podle nové legislativy musí kývnout na jakékoliv změny v zaměření EFSF, a proti přímému tištění peněz od ECB v něm existuje poměrně silný odpor. Ostatní body dohody podle Financial Times nemusí být při porovnání s navýšením EFSF tak složité dohodnout. Diplomaté přiznávají, že v zásadě panuje shoda na výraznějším odepsání řeckého dluhu (o cca 50 %) a pomoci bankám. Problém může být nakonec opět v tom, kolik kapitálu bankám dolít. Evropskému bankovnímu regulátorovi (EBA) vyšlo, že bankám chybí 80 mld. EUR. Při modelování ztrát bank EBA počítala s tím, že ztráty z periferních dluhopisů částečně vykompenzují zisky kvalitních dluhopisů, to v testech pravděpodobně pomohlo především německým bankám. Trhy i MMF jsou ve svých odhadech o poznání pesimističtější a odhadují nedostatek kapitálu v evropských bankách na 200-250 mld. eur. Dohodnutý plán proto nemusí investory úplně uklidnit.



Sledujeme: Víkendová dohoda se rozplývá, eurozóna potřebuje ke konsensu dva summity

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15734420080

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více