Slováci žádají vrácení poplatků za úvěrový účet, banky jsou proti


23. 10. 2012  22:31     ČTK     komentáře (0)

Banky na Slovensku obdržely první žádosti o vrácení poplatku za vedení úvěrového účtu. Postup klientů nejméně tří peněžních ústavů je reakcí na rozhodnutí německého nejvyššího soudu, podle kterého je účtování tohoto poplatku v rozporu s právem EU. Napsal to dnes list Sme.





Komerční banky v zemi pod Tatrami zrušení tohoto poplatku odmítají. Tvrdí, že klienti s jeho placením souhlasili podpisem smlouvy. "Volksbank uplatňuje poplatky v souladu se sazebníkem a smluvní dokumentací. Souhlas s ní byl potvrzen oběma smluvními stranami," uvedla mluvčí banky Jana Lukáčová. Tato banka je jednou z těch, od nichž klienti požadují vrácení poplatku. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- O tématu jsme psali: https://www.bankovnipoplatky.com/kauza-poplatek-ziskan-prvni-bod-avsak-o-vitezi-neni-stale-rozhodnuto-18476.html https://www.bankovnipoplatky.com/prelomovy-spor-proc-se-soudim-o-50-kc-18319.html -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   Dlužníci bank vycházejí z toho, že účtování poplatku je nezákonné i na Slovensku. Deník poznamenal, že příslušná směrnice EU, na níž se při svém rozhodnutí odvolal německý nejvyšší soud, platí i na Slovensku. Za vedení úvěrového účtu například u hypotéky si slovenské peněžní ústavy účtují dvě až čtyři eura (zhruba 50 až 100 korun) měsíčně. List připomněl, že banky v Česku tento poplatek vrátily nejméně dvěma klientům. Účtování poplatku slovenskými banky prověří komise, která posuzuje podmínky spotřebitelských smluv. "Komise má právo podat podnět státním orgánům a obrátit se na spotřebitelské organizace, které mohou v případě porušení zákona navrhnout soudní nebo správní řízení ve jménu spotřebitelů," uvedlo ministerstvo financí. Opozice zase připravuje návrh, podle kterého by poplatek za zřízení, vedení nebo zrušení úvěrového účtu byl zakázán přímo zákonem.  


Slováci žádají vrácení poplatků za úvěrový účet, banky jsou proti

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15573105600

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více