Slovenské banky před zavedením vyšší daně zvyšují poplatky


24. 07. 2012  09:33     ČTK     komentáře (0)

Slovenské peněžní ústavy před chystaným zvýšením zvláštní bankovní daně oznámily zdražení svých služeb. Tento krok odůvodnily vyššími náklady. Vláda bankovnímu sektoru pohrozila pokutami v případě, že se pokusí přenést mimořádný odvod na klienty.





Od srpna si podle nových ceníků připlatí klienti pěti peněžních ústavů, poplatky zvýší také největší banky. Zdraží například vedení účtu nebo poplatky za vklad a výběr hotovosti u přepážky. Od začátku roku, kdy země zavedla mimořádné zdanění bankovního sektoru, komerční banky měnily ceníky už poněkolikáté. Podle analytika portálu Finančnáhitpárada.sk se tak děje častěji než v minulosti.

Někteří odborníci soudí, že banky se tak snaží kompenzovat vyšší zdanění. Samotné peněžní ústavy to ale odmítly, k zvýšení cen prý přistoupily kvůli vyšším nákladům. Levicový kabinet premiéra Roberta Fica pohrozil bankám pokutami od 330.000 do 660.000 eur (8,4 až 16,8 milionu korun), pokud budou zdražovat své služby neodůvodněně. Rovněž hodlá bankám nařídit, aby obyvatelům s nízkými příjmy poskytovaly základní služby spojené s vedením bankovního účtu za symbolické euro měsíčně. Centrální banka už upozornila, že prokázat spojitost zvýšení bankovních poplatků s mimořádným zdaněním bank bude těžké.

.

Ficova jednobarevná vláda plánuje zdvojnásobit výnos ze zvláštní bankovní daně, která je nyní nejvyšší v eurozóně a kterou zavedl předchozí kabinet stran pravého středu. Samotná sazba mimořádného odvodu podle návrhu sice zůstane na současné úrovni, banky ji ale budou od podzimu platit ze všech vkladů. V současnosti se počítá jen z vkladů podniků. Ročně by tak stát mohl z bankovní daně inkasovat přes 200 milionů eur, které vláda hodlá použít na ozdravení veřejných financí a podporu hospodářského růstu.

Na rozdíl od původního návrhu by se mimořádné zdanění bank mělo postupně snižovat. Ministerstvo financí slíbilo, že stát tuto daň zruší poté, co z ní vybere miliardu eur. Stát by se tak mohlo po roce 2020.



Slovenské banky před zavedením vyšší daně zvyšují poplatky

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16431308192

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více