Slovensko bude regulovat výši úroků a poplatků za úvěry


02. 04. 2014  11:17     ČTK     komentáře (0)

Slovensko bude od června regulovat výši úroků a poplatků, které mohou poskytovatelé půjček inkasovat od klientů. Rozhodl o tom dnes slovenský parlament. Opatření se dotkne zejména společností, které poskytují půjčky za mnohem vyšší úroky než bankovní domy. Zároveň se v zemi zpřísní pravidla vedení exekucí.

Slovensko bude regulovat výši úroků a poplatků za úvěry




"Nebankovní společnosti se v neoprávněné míře obohacují o výši (odměny), která nemá morální základ a zjevně vybočuje z rámce přiměřenosti," uvedli poslanci vládního Směru-sociální demokracie v návrhu na zpřísnění podmínek poskytování půjček, který sněmovna schválila.

Zákonodárci upozornili, že dlužník v současnosti může v některých případech splatit půjčku čerpanou od firem mimo bankovní sektor až několikanásobně. Nově bude o stropu na úroky a poplatky rozhodovat vláda. Poslanci zastupující vládní stranu očekávají, že nejvyšší povolené úročení úvěrů včetně poplatků by nemělo být vyšší než dvojnásobek sazeb, které účtují banky za poskytnuté půjčky. To by znamenalo, že klient by za rok zaplatil k úvěru nanejvýš zhruba 30 procent. V eurozóně, do které patří i Slovensko, se tržní úrokové sazby drží na dlouhodobých minimech.

Podobné omezení úroků a poplatků coby ochranu lidí před lichvou zavedla v roce 2008 už první vláda nynějšího premiéra Roberta Fica, později toto opatření ovšem zrušila.

Téma lichvy se stalo i jedním z hlavních témat před nedávnými volbami hlavy slovenského státu, ve kterých uspěl milionář Andrej Kiska. Premiér a neúspěšný prezidentský kandidát Fico v kampani označil Kisku za lichváře. Podnikatel Kiska, který zbohatl na prodeji podílů ve firmách zabývajících se například katalogovým a splátkovým prodejem, nařčení premiéra odmítl a za tyto výroky na Fica podal trestní oznámení.

Kromě regulace úroků a poplatků z půjček slovenský parlament také zvýšil ochranu lidí, kteří čelí exekuci. V případě dluhu do 2000 eur (zhruba 55.000 Kč) bude moci exekutor jen výjimečně prodat dům nebo byt, ve kterém má dlužník trvalý nebo přechodný pobyt. Exekutoři také už nebudou moci zablokovat celý majetek dlužníka v případě, že vymáhaný dluh je řádově nižší.

Už loni slovenská vláda změnila pravidla exekucí tak, že důchodcům musí exekutoři ponechat více peněz než předtím. Na pětimilionovém Slovensku je podle dostupných údajů veden více než milion exekučních řízení.



Slovensko bude regulovat výši úroků a poplatků za úvěry

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16448322144

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více