Slovensko chystá omezení plateb v hotovosti


22. 08. 2012  09:23     ČTK     komentáře (0)

Slovensko od příštího roku možná zakáže platby v hotovosti nad 5000 eur (124.500 korun). Všechny transakce obyvatel a podnikatelů nad tuto sumu by se pod hrozbou pokut až na výjimky měly realizovat prostřednictvím bezhotovostních převodů. S návrhem přišlo ministerstvo financí v rámci boje proti daňovým únikům. V Česku je limit hotovostních plateb stanoven na 350.000 korun, podobné pravidlo platí i v dalších evropských státech.





"Zákon má pomoci omezit podvody v daňové oblasti i v boji proti daňovým únikům," uvedl mluvčí slovenského ministerstva financí Radko Kuruc. Opatření by mělo přispět k potírání případů vystavování fiktivních účetních dokladů, kterými si někteří podnikatelé prý snižují základ pro výpočet daně z příjmů. Ministerstvo financí si od zákona slibuje také ztížení podvodů při vyplácení nadměrných odpočtů na dani z přidané hodnoty (DPH). Předloha zákona počítá s tím, že v případě plateb v hotovosti nad stanovený limit by občané mohli dostat pokutu do 10.000 eur, podnikatelé až 150.000 eur. Nepomůže ani rozdělení plateb, ty se v rámci jedné transakce spočítají. Zároveň by pod hrozbou peněžité sankce měli všichni, kteří se dozvědí o porušení zákazu vysokých hotovostních plateb, oznámit tuto skutečnost úřadům. Bez limitu budou moci přijímat hotovost například banky, pošta, směnárny nebo exekutoři, kteří vymáhají peníze od dlužníků.

.

VYHRAJTE S EASY CHANGE KVALITNÍ TABLET!

.

Část opozice s omezením hotovostních plateb souhlasí. Někteří politici se ale obávají, že zákon může zhoršit platební morálku firem. Podle odborníků na daně nový zákon nepostihne transakce, které se realizují bez vystavení dokladů a z nichž lidé nebo firmy neplatí daně. Návrh na omezení hotovostních plateb přichází v době, kdy jednobarevný kabinet sociálních demokratů pod vedením premiéra Roberta Fica přišel v rámci plánu na ozdravení státních financí s návrhy na zvýšení daní. Po odhalení několika daňových podvodů parlament už schválil například přísnější předpisy týkající se DPH.

.

Vládní institut finanční politiky po srovnání efektivnosti výběru daně z přidané hodnoty na Slovensku a v jiných státech dříve v tomto roce odhadl, že v zemi pod Tatrami jen na této dani uniká 1,1 miliardy eur ročně. To představuje více než polovinu sumy, kterou chce vláda vybrat ze zvýšení daní, odvodů a z dalších opatření na snížení schodku veřejných financí.



Slovensko chystá omezení plateb v hotovosti

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15744164704

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více