Slovensko zavede zvláštní bankovní daň, detaily nezveřejnilo


22. 03. 2011  23:29     ČTK     komentáře (0)

Slovensko se přidá k zemím Evropské unie, které plánují zavést zvláštní bankovní daň. Bratislava chce zvláštní zdanění finančního sektoru spustit od příštího roku i v případě, že se unie na společných pravidlech nové daně nedohodne. Česko se k unijní bankovní dani, která má pokrýt náklady na případnou záchranu krachujících finančních ústavů v unii, staví odmítavě.





Zavedení bankovní daně na Slovensku ohlásil ministr financí Ivan Mikloš. Jeho mluvčí uvedl, že detaily o tom, jak by nová daň mohla vypadat, zatím nejsou k dispozici. Koalice však nehodlá podpořit návrh z dílny opozičního Směru, který počítá s odvodem ve výši 0,73 procenta ročně z vybraných zdrojů bank. Takto navržena sazba daně je podle ministerstva příliš vysoká, což by se prý projevilo v nárůstu bankovních poplatků. Opoziční návrh počítá s tím, že až do snížení schodku veřejných financí na tři procenta výkonu ekonomiky by bankovní daň byla příjmem státního rozpočtu a nepoužila by se jako rezerva na odstraňování dopadů finanční krize. Stát by podle návrhu získal z nové daně 188 milionů eur (4,6 miliardy korun) ročně, což je asi třetina loňského čistého zisku slovenských bank. Zvláštní zdanění bank by prý umožnilo návrat k nižší sazbě daně z přidané hodnoty, která jako součást opatření na ozdravení státních financí od letošního roku pro většinu zboží dočasně stoupla o procentní bod na 20 procent a zároveň se zrušilo zvýhodnění prodeje zemědělských produktů ze dvora. Slovensko pro propuknutí finanční krize bankovní sektor zachraňovat nemuselo. Vláda už v minulosti ozdravila státní peněžní ústavy, které následně prodala zahraničním bankovním skupinám.


Slovensko zavede zvláštní bankovní daň, detaily nezveřejnilo

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15724525488

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více