Slovenský soud zrušil pokutu pro ČSOB


29. 09. 2010  11:52     ČTK     komentáře (0)

Krajský soud v Bratislavě dnes zrušil rozhodnutí slovenského antimonopolního úřadu (PMÚ) o pokutě pro Československou obchodní banku (ČSOB). Ta údajně uzavřela kartelovou dohodu s dvěma dalšími bankami proti české společnosti Akcenta CZ.





Podobné rozhodnutí soud vydal už ve čtvrtek v případe žaloby Slovenské spořitelny (SLSP), dnes posuzuje i postup Všeobecné úvěrové banky (VÚB).

VÚB, SLSP a ČSOB podle antimonopolního úřadu zrušily Akcentě účty, čímž ji chtěly vytlačit ze slovenského trhu. PMÚ zmíněným třem bankám vyměřil pokutu v celkové výši 10,19 milionu eur (asi 250,4 milionu Kč) za společný postup proti menší firmě podnikající na trhu bezhotovostních devizových operací.

Kartelovou dohodu měla potvrdit zabavená e-mailová komunikace. Soud ji ale podle PMÚ vůbec nevzal v úvahu, protože se prý neodehrála mezi statutárními zástupci bank, ale jen mezi zaměstnanci. Proti verdiktu soudu se úřad chce odvolat. Banky například argumentovaly tím, že účty se rozhodly zrušit proto, že měly signály o nezákonnosti podnikání Akcenty na území Slovenska.

Nejvyšší pokutou 3,81 milionu eur (asi 93,6 milionu Kč) úřad původně potrestal VÚB. Sankci přes tři miliony eur (zhruba 74 milionů Kč) PMÚ vyměřil Slovenské spořitelně a ČSOB. Když rozhodnutí zrušil soud, měl by se případ vrátit k opětovnému přezkoumání.

PMÚ začal trojici slovenských peněžních ústavů vyšetřovat před téměř třemi lety z podnětu Akcenty. Té banky během několika týdnů zrušily účty bez udání důvodu. Banky tehdy reagovaly, že na takové jednání měly nárok. Úřad jim pokutu za kartel uložil loni v červnu, banky se ale odvolaly. V prosinci pokutu potvrdila i Rada PMÚ.

Řízení vůči Akcentě kvůli údajnému porušení zákona u několika devizových operací vedla i slovenská centrální banka (NBS). Rozhodnutí o pokutě 35.000 eur (asi 860.000 Kč) ale po odvolání firmy centrální banka zrušila a řízení zastavila.

Akcenta CZ poskytuje devizové služby podnikatelům, k čemuž potřebuje účty v bankách. Firma už dříve uváděla, že tyto služby dokáže podnikatelům zajistit levněji než komerční banky. To prý byl i důvod, proč trojice slovenských bank Akcentě zrušila účty bez udání důvodu.



Slovenský soud zrušil pokutu pro ČSOB

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16209686800

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více