Smartbanking:
Co čekat od „banky v mobilu“


28. 02. 2012  07:24     Zdeněk Večeřa (Finexpert.E15.cz)     komentáře (0)

Aplikace povětšinou prozrazují finanční obnos na účtu, nabízí seznam přijatých a odchozích plateb a umožňují zadávat nové příkazy k platbě. Pokud nejste klientem banky nebo se do aplikace nepřihlásíte, můžete obvykle využívat obecné informace v podobě kontaktů na pobočky, seznam bankomatů a třeba podrobnostech o poplatcích.





Citibank

Mobilní aplikace Citi Mobile zobrazuje stav a historii běžných a spořicích účtů, termínovaných vkladů, investic, osobní půjčky a kreditních karet. Umožňuje převody mezi vlastními účty v české i cizí měně, platby v rámci Citibank ČR a tuzemské platby do ostatních bank.

Můžete si založit termínovaný vklad, který nabízí oproti pobočce výhodnější sazbu a vyhledání nejbližších bankomatů a poboček. Aplikace navíc nabízí směnné kurzy.

citi_1.jpg citi_2.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) a Android (1.5 nebo vyšší). .

Česká spořitelna

Aplikace od České spořitelny zatím nenabízí žádné možnosti spojené se správou účtu, což je škoda. Dozvíte se jen kontakty na pobočky a nejbližší bankomaty, v aplikaci najdete úvěrovou kalkulačku, směnný kurz a novinky z banky. Plnohodnotná aplikace pro správu účtu je v plánu.

cs_1.jpg cs_2.jpgcs_3.jpgcs_4.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 3.1 nebo vyšší) a Android (1.5 nebo vyšší). .

ČSOB

Do svých účtů se dostanete také skrz aplikaci ČSOB. Prozradí vám zůstatky na účtech a historii transakcí včetně čekajících příkazů. Samozřejmostí je zadávání platebních příkazů. Mezi doplňkovými funkcemi se o pozornost hlásí informace o splátkách kreditní karty a vytvoření vlastního vzhledu platebních karet (Image karta).

V aplikaci dále naleznete občas potřebné kontakty, směnné kurzy a vyhledávání nejbližších poboček a bankomatů. csob_1.jpg csob_2.jpgcsob_3.jpgcsob_4.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) a Android (2.1 nebo vyšší). .

Equa bank

Mobilní bankovnictví Equa bank poskytuje přehled o zůstatcích a uskutečněných transakcích, plánovaných platbách a samozřejmě nabízí možnost zadávání nových příkazů. Pokrývá běžné a spořicí účty a také termínované vklady.

Kromě toho poskytuje aktuality z dění banky a kontakty. Příjemné je, že si můžete zapnout zasílání informačních SMS po každé uskutečněné platbě.

equa_1.jpg equa_2.jpgequa_3.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) a Android (2.1 nebo vyšší). .

GE Money Bank

Klienti banky si mohou v mobilní aplikaci zkontrolovat zůstatky a pohyby na svých účtech a kartách. Můžete odeslat platbu anebo si dobít předplacenou kartu Go, Twist nebo Vodafone. Příjemnou záležitostí je také možnost změny denních limitů a povolení či zakázání internetových transakcí pro platební karty.

Jako bonus jsou grafy financí GE Money Manager, vyhledání nejbližší pobočky a bankomatu, aktuální kurzy měn, spočítání měsíční splátky osobní půjčky a hypotéky a případné sjednání schůzky na pobočce. Nechybí ani kontakty a základní informace o produktech.

ge_1.jpg ge_2.jpgge_3.jpgge_4.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.2 nebo vyšší) a Android (1.6 nebo vyšší). .

Fio banka

Aplikace pro mobilní telefony české Fio banky nabízí přehled uskutečněných transakcí, včetně čekajících a odmítnutých. Přímo z aplikace můžete zadávat příkazy k převodům. Banka ovládání aplikace přizpůsobila pro snadné zadávání převodů mezi vlastními účty, převody do české banky v CZK, do slovenské banky v EUR a převody v Eurozóně.

Jako doplňkové funkce najdete informační zprávy z banky, seznam poboček a od poslední verze také vyhledávání nejbližších bankomatů Fio banky. V aplikaci nechybí kalkulačka poplatků a kontakty na pobočky. Zadávané příkazy vyžadují autorizaci pomocí nastaveného PINu.

Aplikaci by jistě slušel seznam bankomatů ČSOB, ze kterých banka nabízí výhodnější výběry. Banka zatím neprozradila, jestli se chystá seznam bankomatů ČSOB doplnit. Naopak ale na letošní rok přislíbila aplikaci Smartbroker pro obchodování s cennými papíry. Je pravděpodobné, že s příchodem vlastních platebních karet se mobilní aplikace dočká rozšíření právě o platební karty.

fio_1.jpg fio_2.jpgfio_3.jpgfio_4.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.3 nebo vyšší) a Android (2.1 nebo vyšší). . mBank

Původem polská mBanka umožňuje přístup k běžným a spořicím účtům skrz mobilní aplikaci. Najdete v ní informace o zůstatku, přehled uskutečněných transakcí, blokované a plánované příkazy. Navíc se chlubí s trvalými příkazy, inkasem a SIPO. Velkou nevýhodou je možnost odesílat platby jen na předdefinované příjemce, což je zbytečné omezení.

Aplikace dále prozradí podrobnosti o vydaných kartách a nastavených limitech. Pokud máte u mBanky úvěr, dozvíte se jeho historii a podrobnosti o splácení. Jako bonus pak jsou kontakty a mapa kontaktních míst.

mbank_1.jpg mbank_2.jpgmbank_3.jpgmbank_4.jpgmbank_5.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) .

Poštovní spořitelna (Era)

Mobilní aplikace Poštovní spořitelny je prakticky shodná s tou od ČSOB. Nabízí stejné přehledy, možnosti plateb a nechybí ani návrh vlastní platební karty. Jediná změna je převléknutí do červeného kabátu. Poštovní spořitelna je součástí Československé obchodní banky, tudíž je pochopitelné, že byl použit stejný základ aplikace.

postovni_sporitelna_1.jpg postovni_sporitelna_2.jpgpostovni_sporitelna_3.jpgpostovni_sporitelna_4.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) a Android (2.1 nebo vyšší). .

UniCredit Bank

Aplikace od UniCredit Bank nabízí přehled běžných a úvěrových účtů a termínovaných vkladů. Můžete si prohlédnout transakční historii za posledních 60 dnů a zobrazit ještě nezaúčtované transakce. Pomocí aplikace lze provádět tuzemské platby s možností využití šablon z online bankovnictví banky.

Aplikace zobrazuje přehled platebních a kreditních karet, včetně aktuálních limitů, platnost karty a historie pohybů na kartách. K tomu najdete kurzovní lístek a vyhledávání poboček a bankomatů.

unicredit_1.jpgunicredit_2.jpgunicredit_3.jpg Ke stažení pro iPhone (iOS 4.0 nebo vyšší) a Android (1.5 nebo vyšší). .

Kdo nám chybí?

Jak je vidět, banky se postupně činí. To, co bylo ještě před pár lety nemožné, se stává realitou. S nárůstem uživatelů chytrých telefonů se zvyšuje poptávka po pohodlném ovládání účtu – a většina bank již na to docela pozitivně zareagovala.

Z nováčků zde chybí Zuno Bank, která samostatnou aplikaci nenabízí. Zuno ale slibuje, že internetové bankovnictví je ve webovém prohlížeči mobilního telefonu zcela funkční. Chybí tu také zelená Air Banka, která mobilní aplikaci přislíbila až na letošní rok. I její bankovnictví je kromě grafů (flash) v mobilních prohlížečích relativně použitelné.



Smartbanking: Co čekat od „banky v mobilu“

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16189798736

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2610
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6690
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8540
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3485
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9780
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4200
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0765
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více