Smartbanking:
Jaké aplikace banky nabízí?


25. 10. 2011  13:54     Aleš Pospíšil     komentáře (0)

Mobilní telefon se stal nedílnou součástí života každého z nás. Technologie jdou ovšem rychle dopředu a utržená sluchátka už dávno neslouží jen k telefonování. Dnešní chytré mobily, tzv. Smartphony jsou vlastně spíše okna do světa internetu a komunikace především prostřednictvím sociálních sítí.





Uvědomují si to i mnohé banky, které svým zákazníkům připravili speciální aplikace pro správu finančních prostředků či alespoň optimalizovali klasické internetové bankovnictví pro displeje mobilů.

.

V podstatě kdekoli může potom takový uživatel zpravidla kontrolovat své finance, zadávat platební příkazy, měnit limity na platebních kartách a spoustu dalších věcí. Výhodou takového počínání je nejen flexibilita a operativnost, ale také to nic nestojí, což v případě zákaznických linek a telefonních bankéřů zpravidla neplatí. Je třeba říci, že i banka z takového řešení velmi profituje, jelikož dlouhodobě jí výrazně klesají náklady. Na druhou stranu je pravda, že banky u nás si nechají zaplatit každou drobnost.

.

Ještě malý dodatek k nákladům uživatele. Je samozřejmě třeba být připojen třeba na veřejné Wi-Fi síti v restauraci nebo platit za data mobilnímu operátorovi. Datové balíčky začínají na 139 Kč měsíčně (T-Mobile), ty denní pak na 17 Kč (Vodafone). Platit denní balíčky se ale nevyplatí. V průměru se dá datový balíček na celý měsíc pořídit za 150 Kč.

Smartbanking na vzestupu

V současné době dominují aplikace pro telefony Apple iPhone (operační systém iOS) a telefony s operačním systémem Google Android. Ty mohou být od Samsungu, LG, Sony Ericssonu a dalších výrobců, jelikož Google nabízí svůj operační systémzdarma všem výrobcům, kteří mají zájem. V tomto ohledu jsou a vždy budou pro vývojáře snazší aplikace pro iPhony, jelikož hardware, pro který je optimalizují, je jen jeden. Navíc mít aplikaci pro iPhone je do jisté míry prestižní záležitost.

.

Budoucnost však přinese ještě dalšího hráče na poli operačních systémů – Windows Phone. Usuzuji tak zejména proto, že Microsoft jakožto producent mobilních Windows uzavřel na začátku letošního roku partnerství s finskou Nokií a první mobily této u nás stále silné značky s operačním systémem Windows dorazí na trh ještě letos před Vánoci.

.

Jak už padlo v úvodu, existují v podstatě tři možnosti jak se banky k tzv. Smartbankingu staví. Buď mají speciální aplikaci, nebo alespoň optimalizované internetové bankovnictví pro přístup z mobilu. Třetí cesta znamená nic z výše uvedeného, přičemž u některých bank je možné se přes prohlížeč v mobilu přihlásit ke klasickému internetovému bankovnictví. U některých bank, jako je například Komerční banka, to nejde vůbec, jelikož přihlášení vyžaduje certifikát.

.

Zdá se vám, že peníze mizí v nenávratnu? Své výdaje můžete sledovat pomocí mobilu.

.

Nejvýhodnější z pohledu klienta je samozřejmě specializovaná aplikace, jelikož stačí, když ji spustí a může se rovnou přihlásit ke svému účtu. Ty nejsofistikovanější aplikace pak umožňují téměř totéž jako plnohodnotné internetové bankovnictví a jsou určeny i pro tablety. Optimalizované bankovnictví v podstatě vypadá jako aplikace, ale do banky přistupujete přes internetový prohlížeč. Často nabízí užší paletu funkcí. Máte-li tablet, nemusíte si lámat hlavu, vystačíte si s klasickým internetbankingem.

clanek2410OBR01.jpgclanek2410OBR03.jpgclanek2410OBR02.jpg

Bankovnictví mBank a Zuno Bank na tabletu Apple iPad. Na velkém displeji není aplikace tak úplně nutná

Klasické prostředí internetového bankovnictví na displeji mobilu může a nemusí dělat neplechu. V některých případech se dá fungovat i takto, není to ale nadvakrát pohodlné.

Nové a staré banky

Bankovní domy bych si pro účel srovnání rozdělil do dvou kategorií. Do první můžeme zařadit banky „nové doby“, které mohou mít pobočkovou síť jako má třeba Fio banka, ale jsou prostě řekněme pokrokové a je jim jasné, že bankám jakožto honosným budovám se vším, co k tomu patří, zvoní hrana.

.

Abych nezapomněl, jejich cílem je získávání klientů především ze zákaznické báze druhé skupiny bank. Máme zde tedy Fio, mBank, Zuno, Equa, Air Bank (ta otevírá v listopadu), jakožto skupinu nových bank, která neškube své klienty na poplatcích a zároveň do značné míry vyžaduje jejich samostatnost, vlastnictví příslušného hardwre a alespoň základní počítačovou gramotnost, což souvisí s elektronickou správou financí.

obrázek (3).PNGobrázek (4).PNGobrázek (5).PNG

Smartbanking Equa bank můžete zhlédnout na webu banky (sekce Mobilní bankovnictví pro iPhone a Android) • aplikace pro správu účtů mBank bohužel zatím neumí poslat platbu jinam, než předdefinovaným příjemcům

obrázek (6).PNGobrázek (7).PNGobrázek (8).PNG

Zuno bank má „jen“ optimalizaci pro displeje mobilů. Mobilní verze je všal plně funkční

IMG_0726.PNGIMG_0727.PNGIMG_0729.PNG

Takto vypadá Fio Smartbanking. Podrobněji jsme se mu věnovali v samostatném článku

Do druhé skupiny řadím klasické banky s vysokými náklady na provoz, které si ale zároveň nechají všechno pořádně zaplatit. Patří sem Komerční banka, ČSOB, Česká spořitelna, Raiffeisenbank, GE Money Bank, UniCredit Bank, Poštovní spořitelna, Volksbank a další menší subjekty.

.

Ty na poli Smartbankingu více či méně úspěšně dohánějí pokrokové banky z první skupiny. Více či méně úspěšně proto, protože se může stát, že člověk narazí v obchodě aplikací na ulitku právě té svojí banky, po jejím stáhnutí se v něm však mísí pocit zklamání a naštvanosti.

Když aplikaci, tak aby něco uměla

Takové emoce zanechává například Mobilní banka 2 od Komerční banky. Nic neumí a jako by ani nebyla. Vlastně něco ano – najít pobočky, bankomaty a ukázat přehled kontaktů. Na sledování účtů a provádění plateb si můžeme nechat zajít chuť do jara příštího roku.

IMG_0720.PNGIMG_0721.PNGIMG_0722.PNG

Mobilní banku 2 od Komerční banky její klienti náležitě ohodnotili, viz druhý screenshot

Pro rychlou orientaci v tom jak si tuzemské banky vedou na poli Smartbankingu jsme peněžní ústavy porovnali v tabulce:

Banka aplikace0iPhone (iOS).... aplikace Google Android poznámka
Axa

ne (Axa Manager*)

ne *nejedná se o aplikaci pro Smartbanking
Citibank ne ano, plnohodnotná

Česká spořitelna

ne, jen informační

ne, jen informační
ČSOB ne ne
Equa ano, plnohodnotná

ano, plnohodnotná

Fio

ano, plnohodnotná

ano, plnohodnotná
GE Money ne ne optimalizované bankovnictví pro mobily
ING ne ne

Komerční banka

ne, jen informační

ne, jen informační

plnohodnotná aplikace je přislíbena na jaro 2012
mBank

ano, plnohodnotná

ne optimalizované bankovnictví pro mobily

Poštovní spořitelna

ne ne
Raiffeisenbank ne ne

UniCredit Bank

ano, plnohodnotná

ano, plnohodnotná

přístup i pro majitele Nokií (Symbian) a BlackBerry, více se o Smartbankingu dočtete na blogu Mobil(n)ovinky

Volksbank ne ne
Wüstenrot ne ne
Zuno ne ne optimalizované bankovnictví pro mobily

.

A jak se stavíte ke Smartbankingu vy? Umí ho vaše banka? Spravujete své finance přes mobil? Co vám na ní ještě chybí? Podělte se s námi o vaše názory a zkušenosti v diskuzi pod článkem.

.

TENTO ČLÁNEK JE PŘEVZATÝ Z NÍŽE UVEDENÉHO ZDROJE:

http://finexpert.e15.cz/smartbanking-jake-aplikace-banky-nabizi



Smartbanking: Jaké aplikace banky nabízí?

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12592114208

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více