Smlouva s operátorem? V délce si nezadá se smlouvou s bankou!


10. 05. 2012  12:16     BP.com / dTest     komentáře (0)

Jak upozornil časopis dTest, zákazníci mobilních operátorů často nevědí, co obnášejí smluvní podmínky operátorů, které spolu se smlouvou odsouhlasili. Odrazuje je jejich nepřehlednost a délka. Podobné srovnání jsme přinesli zhruba před rokem, zaměřili jsme se však na banky.





Z náhodného dotazování časopisu dTest vyplynulo, že jen velmi malé množství klientů mobilních operátorů nahlíží do jejich smluvních podmínek. Žádný z dotazovaných je nepřečetl celé. A není se co divit. Délka a nepřehlednost textu klienty odrazuje. Pro detailní znalost svých práv si totiž musí přečíst desítky stran textu.

.

PŘIPOMEŇTE SI - VŠEOBECNÉ PODMÍNKY BANK JAKO ČTENÍ NA DOVOLENOU? MAJÍ I PŘES STO STRAN!!

.

Ke každé smlouvě se váží všeobecné obchodní podmínky a ceník, ale s mírou slev a akčních nabídek se množství dokumentace dále rozrůstá. „Při analýze smluvních podmínek jsme přepočítali znaky v dokumentech operátorů. Smutné prvenství si vydobyla společnost T-Mobile, jejíž dokumentace obsahuje přes půl milionu znaků, O2 má bezmála 300 000 znaků a Vodafone přibližně 134 000 znaků,“ říká Miloš Borovička, poradce časopisu dTest, a dodává: „Spotřebitelům vždy radíme číst smluvní dokumentaci, ale zde to lze jen těžko požadovat. Nejdůležitější ustanovení z obchodních podmínek operátorů proto uvádíme i v našem srovnávači tarifů www.dtest.cz/tarify, ve kterém lidé porovnají nejen ceny, ale také uvidí právní kličky, které by jinak mohli přehlédnout.“

K prvnímu lednu vešla v platnost rozsáhlá novela zákona o elektronických komunikacích, která obsahuje řadu „prospotřebitelských“ ustanovení. Také Český telekomunikační úřad v minulém týdnu vyzval operátory, aby plánované změny zaměřili na zlepšení obchodních podmínek. „Vyzýváme proto operátory, aby skutečně zlepšili situaci svých klientů, k čemuž snadná orientace ve smlouvě i dalších dokumentech nepochybně patří,“ uzavírá Borovička.

.

Jelikož na český bankovní trh vstoupilo několik nových subjektů a mnoho bank uvedlo nové produkty, podíváme se na to, jak to vypadá s obchodními podmínkami co do objemu v současnosti. Srovnání délky všeobecných obchodních podmínek tuzemských bank očekávejte v příštím týdnu!



Smlouva s operátorem? V délce si nezadá se smlouvou s bankou!

Diskutovat (0)